Aquest blog neix amb l'objectiu de facilitar, a qui ho vulgui, les rutes d'ascensió al cims del Països Catalans. Els autors de les rutes i in formació complementaria som tres amics i socis de l'Agrupació Excursionista "Catalunya": en Jordi Pino, na Caterina, i Manuel Cabanillas. Ressenyes de cims de Catalunya, País Valencià, Balears, Franja de Ponent, Catalunya Nord, amb COPYRIGHT.
31 de març del 2018
MOLA DELS QUATRE TERMES (1.117,7 m)
CIM: Mola dels Quatre Termes (1.117,7 m).
VÈRTEX GEODÉSIC: 263129001
COORDENADES CIM: 1º 3' 57.61732'E / 41º 19' 44.22760''N
COMARCA: Conca de Barberà. Muntanyes de Prades
HORARI: 3h 20 min (2h 5 min + 1h 15 min)
DESNIVELL: + 403 m (aprox)
DIFICULTAT: fàcil
RESUM
Aquest cim també anomenat Mola dels Quatre Termes degut a que uns metres al sud del cim, hi ha la confluència dels termes de les viles de Prades, Rojals, Mont-Ral i Vimbodí. El cim pertany a la serralada de les muntanyes de Prades.
L’excursió es desenvolupa per un terreny força planer amb constants pujades i baixades però amb no gaire desnivell. Aquest ruta, bona part feta per pista, no presenta dificultats, és còmoda i senzilla i dona l’oportunitat de visitar el bosc de Guerxet, un bosc de pi situat en un gran pla.
COM ARRIBAR-HI
ACCÉS PER CARRETERA.
Amb automòbil ens hem de dirigir fins al poble de Rojals i per fer-ho haurem d’anar a Montblanc. Aquesta vila està situada a la vora de l’autopista AP-7 de Barcelona a Lleida. Un cop sortim de l’autopista prenem la N-240 de Lleida a Tarragona. En Montblanc no hi ha cap indicador per anar a Rojals; per això, teniu en compte que venint per la N-240 des del sud (Tarragona i Valls) al entrar al poble just deixar un Caprabo a ma dreta, hi ha una cruïlla. En aquesta cruïlla cal prendre el carrer de l’esquerra.
Aquest carrer, primer estret, després s’eixampla (sembla que estem en un polígon) per sortir del poble i tot seguit esdevé carretera molt estreta i plena de revolts.
Fem 12 quilòmetres d’aquesta carretera en forta pujada i arribem a Rojals. Aquí travessem el poble, quatre casas, i al sortir veurem uns contenidors a ma esquerra. En aquest indret ja podem deixar el vehicle. 50 metres més endavant hi ha un pal indicador i ensota del camí hi ha un petit prat d’us públic on també es pot aparcar.
RECORREGUT
Sortim pel carrer per on en vingut amb vehicle que a 20 metres esdevé pista forestal i pren direcció ponent. Seguirem majoritàriament aquesta direcció, travessarem un bosc, el itinerari fa una gran volta, cap al sud, per anar a trobar el refugi dels Cogullons i d’aquí direcció ponent i al final sud, arribarem a la Mola d’Estats.
0 min: aparcament (975 m). Sortim per la pista, direcció ponent, seguint unes marques de GR. Al sortir tenim un pal indicador que orienta direcció cap als Cogullons.
3 min: Trencant. (980 m) a la nostre esquerra hi ha un corriol que es una drecera. Nosaltres seguim la pista que segueix en baixada (-10 m) cap a uns plans, on la pista gira a l’esquerra i comença una suau pujada. Estem envoltats de Pins i Alzines. La vegetació està composta majoritàriament d’argelagues, estepes i ginebres.
20 min: Bosc de la muntanya de Sant Joan. (965 m). A la nostre dreta hi ha un rètol indicador. Seguim planers per dins del bosc, ara més espès.
30 min: Trencant (980 m). Deixem la pista principal que gira a la dreta i agafem un altre pista que segueix de front en lleugera pujada. Hi ha un pal indicador que assenyala els Cogullons i les Tres Creus.
40 min: Nou Trencant (1005 m). Un pal indicador ens ajuda a escollir un altre pista a la nostre esquerra. En la carena veïna de la nostre esquerra es veu enlairat dalt d’un turó el Refugi dels Cogullons. Aquesta nova pista fa una lleugera baixada (-15 m).
50 min: Petit pal indicador (1005 m) Aquí també de la nostre esquerra surt un corriol que està assenyalat per un indicador. Seguim el camí en baixada (-25 m) per entre bosc espès. Aquí hi ha abundor de bruc blanc a més d’estepa i argelagues. Deixem un camí a la nostre esquerra (compte de tornada) i seguim les marques del GR.
1 h: Rierol (970 m) El camí gira 90 graus i fa una lleugera pujada.
1 h 7 min: Segon rierol (985 m) Travessem un altre petit rierol. El bosc manté les mateixes condicions i vegetació. Seguim el GR.
1 h 15 min: Edificació (1020 m). Sortim del bosc i travessem una gran llosa de pedra fins arribar a una nova pista. Els Cogullons estan a la nostre esquerra.
1 h 20 min: Enllaç amb una pista (1020 m). La seguim cap a la nostre esquerra per tal de muntar al Refugi. Terreny força obert.
1 h i 25 min- Refugi dels Cogullons. (1050 m): Tornem enrere fins l’enllaç descrit.
1 h 30 min: Enllaç amb una pista. (1020 m) Seguim la pista i deixem la llosa per on hem passat abans, a la nostre dreta. La direcció és de ponent i anem en suau pujada.
1 h 35 min: Revolt i trencant (1060 m). Nova cruïlla, a la nostre esquerra es troba la pista molt malmesa per on seguirem en pujada per entre bosc de pi i alzina.
1 h 45 min: Clot del Llop (1075 m). Nova cruïlla assenyalada per una capella dedicada a la Mare de deu de la Misericòrdia. Aquí s’ajunten 3 pistes. Seguim per la de més a l’esquerra que s’enfila cap a una carena.
1 h 50 min: Pal indicador (1110 m). Nova cruïlla. A l’esquerra es va a Farena i Mas Mateu. Seguim per la pista de front que va resseguint una carena planera.
2 h: Vèrtex geodèsic. A l'esquerra es troba el vèrtex molt enlairat damunt d’una torreta de ciment.
2 h 5 min: Mola dels Quatre Termes (1117,7 m).
Descens pel mateix itinerari de l'ascensió.
EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret, ulleres i crema solar tot l'any. A l'hivern cal dur roba d'abric, doncs pot trobar dies rúfols amb vent. Per això cal dur també roba protectora del vent. L'excursió es pot fer amb calçat tou (sabatilles). Convé dur aigua.
ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Tot l'any tot i que a l'estiu es millor fer-ho a primera o darrera hora del dia.
PUNTS DE INTERÈS
A banda de la singularitat del cim, des d’aquest podem veure per la seva banda sud tota la vall del riu Brugent i les muntanyes de Prades, inclosa aquesta vila que ja es troba més a ponent. Des de la banda nord del cim podem veure tota la plana de la Conca, més enrere la plana de l’Urgell, al fons tota la serralada del Montsec i encara més enrere tots els Pirineus de Lleida.
CLIMA I VEGETACIÓ
La vegetació i el clima és Mediterrani, si bé recull la influència continental de la depressió central i els efectes de l’altura per on es desenvolupa l'excursió. Temperatures molt contrastades d’hivern a estiu. Al hivern difícilment trobarem neu.
DIRECTORI DE SERVEIS
Ajuntament de Rojals
Barcelona a 9 de Març de 2008
Etiquetes de comentaris:
3.CATALUNYA,
CONCA DE BARBERÀ,
MUNTANYES DE PRADES,
TARRAGONA
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada