CIM
DE LA COGULA (406 m), ATALAIA DE LES TERRES DE L'EBRE
Serra
del Montsià
Text
i foto: Manuel Cabanillas
Com
diu en Lluís Llach a la cançó Dóna'n la ma: “Tot esta per fer,
tot es possible” i això tan a nivell personal com esportiu es una
màxima que sempre m'acompanya.
En
el que fa refència al mon de la muntanya una de les assignatures
pendents es el conèixer pam a pam les muntanyes de les Terres del
Ebre, entre d'altres la Serra del Montsià, amb cims atractius a
visitar, un d'ell l'anomenat La Cogula, un pic petit amb alçada pro
gran amb el que fa referencia a les vistes que, es poden admirar des
de el seu cim i amb un itinerari molt variat i encisador.
Jordina al cim de la Cogula. |
La Cogula és una muntanya de 406 metres que es troba al municipi d' Ulldecona, a la comarca del Montsià i forma part d'e la Serra del Montsià la “muntanya sagrada” dels romans o “la muntanya de l’aigua”, és una petita alineació muntanyosa, de poc més de tres mil cinc cents hectàrees de superfície, que forma part de la serralada litoral catalana.
Política i administrativament la seua
superfície és repartida entre els termes municipals d’Amposta,
Freginals, Ulldecona, Alcanar i Sant Carles de la Ràpita
Amb
el record de la meva primera visita a La Cogula ,des de Ulldecona,
aquest cop van estriar l'itinerari que surt de l'ermita de la Mare de
Déu Remei (Alcanar) , de gran
devoció pels canareus, dedicada a la patrona de la vila, situada en
un entorn natural i paisatgístic, el Poblat Ibèric de la
Moleta.
L'ermita de la Mare de Deu del Remei des de el cim de la Moleta |
Trams de pista, camins i corriols,degudament senyalitzats, s'enlairen en direcció al cim presidit per duges antenes de comunicacions que es poden divisar des de la costa i que son referència per les gents de les contrades.
El
primer trams encara l'ascensió per la vesant marítima, entre
oliveres milena ries i pins, per un cop superada una bona part del
recorregut, aquest ro-deixa el cim per fer l'entrada al punt més alt
per els camins que neixen a Ulldecona, població des de la que es pot
fer l'ascensió per pista.
A
pocs metres del cim es poden endevinar els restes del que en el seu
dia va ser un poblat Iber, espai ressenyat amb una cartell informatiu
al peu de la pista.
L'ampli
cim, sense altres alçades que o impedeixin, facilita una visió de
360º, Un recorregut que es completa, entre ascensió i descens, en
poc més de 3 hores,
.........................................
Descobrir els secrets d'Arnes, Orta i la muntanya de Santa Bàrbara
TRESCANT PER LA TERRA ALTA
Text
i fotografies: Manuel Cabanillas
Trescar
pels municipis d' Arnes i Orta era un deute pendent amb Hermenegild
Carreté, Kildo, (1926-2014), impulsor de l'escalada
a Catalunya, que en va empeltar el seu amor per aquestes terres i les
muntanyes dels Ports, el paisatge, la gastronomia i, sobretot, per
les seves gents, amb les quals va conviure. Per circumstàncies de la
vida, he començat a transitar per aquest terreny, més assíduament,
després del traspàs d’en Kildo.
M'havia
promès seguir les seves recomanacions, acumulades en les xerrades a
la seu del Centre Excursionista de Catalunya - Club Alpí Català
(CEC), el seu darrer club, del qual va ser president (1963-1967) i a
d'Arnes.
Les ressenyes que em va
facilitar personalment o per correu postal, les tinc escampades entre
un munt de llibretes i folis acumulats durant els darrers 40 anys,
eren el preludi d'una apassionant descoberta i són la base de la
meva recerca.
Als
apunts, en Kildo no va oblidar de fer-me cinc
cèntims de les seves vivències, de la història i de les llegendes
de tot tipus que va recollir al llarg de les habituals estades a la
Terra Alta, fins que es va instal·lar definitivament a Arnes l’any
1995.
Una
altra font d'informació h a estat el llibre Les
bruixes d'Arnes, publicat per Edicions 62, de
l'escriptor arnerol David Martí Martínez, on relata com el flixanco
Joan Malet (1), el caçador de bruixes (dones sàvies
guaridores ajuden els veïns amb els seus coneixement dels remeis i
sortilegis), més sanguinari de Catalunya que va perseguir dues
arneroles. El mes de juliol de 1549, el botxí va acabar els
seus dies cremat i camejat pels escenaris per on va transcórrer la
vida de l'Ermenegild, regirant cada un del racons d'una terra amb la
mateixa llengua, paisatge i tradicions similars, el Matarranya (Terra
Alta, Terol i Castelló).
Muntanya de Santa Bàrbara |
Em
calia fer les ascensions que em va recomanar. De bell antuvi, em va
destacar la muntanya de Santa Bàrbara o el tossal de Sant Joan (2),
un pic dels Ports a 2 km d'Orta (oficialment Horta de Sant Joan) cim
emblemàtic al qual vaig pujar seguint les senderes que m’havia
indicat. Va ser una ascensió de menys d'una hora. Segons els
apunts d’en Kildo i caminant per les senderes,
vaig xalar d'un espai tel·lúric amb impressionats parets i un
paisatge ple d'històries i misteris que comencen als voltants del
Convent de Sant Salvador, amb restes de petites fogueres encerclades
amb pedres que es van encendre la nit de Sant Joan (nit del foc i
bruixes) i que recorden antics rituals secrets que, segons sembla, es
continuen practicant.
Les
sorpreses es van succeint. La cova de Sant Salvador, una fortificació
de la Guerra Civil, runes de les capelles de Sant Onofre, Sant Pau,
Sant Antoni Abad i Santa Bàrbara, fins a l’espectacular cim.
Des de l' avant cim si hi bufa vent, per arribar a la creu del vèrtex
cal cavalcar sobre l'estreta aresta sumi-tal.
Des del punt més alt del cim,
s'albira un ampli paisatge . Cal destacar la visió del vol dels
voltors i la serres de Pàndols – Cavalls, escenaris sagnants de
la Guerra Civil.
Allà
dalt, vaig entendre per què Picasso va dir: “Tot el que sé
ho vaig aprendre a Orta”. El pintor
malagueny hi va fer dues estades, la primera a casa del seu
amic Manuel Pallarès, durant les quals va gaudir d'un escenari
inspirador que va plasmar a la seva obra pictòrica.
Amb “cordada”, amb el meu
amic Joan, vam poder gaudir de tots els elements que envolten
aquella terra i no hi ha imatge que expressi tot el que vam veure i
viure. No obstant això, una part molt important d’aquesta
vivència són les xerrades amb les persones o simplement poder
passar hores badant i observant els moviments dels terraltencs i
terraltenques.
A
l'ombra de les places, als comerços, o a la taula d'una casa de
menjars degustem plats típics de la comarca com per exemple:
l'arròs d’Orta, el crestó en escabetx o uns exquisits
pastissets, d'Orta regat amb vi de la Terra Alta.A l'era dels mòbils o el whatsApp ens calia parlar cara a cara amb els arnerols, arneroles, ortalans i ortalanes, que van anar desgranant les seves vivències i també els apicultors d'Arnes sota el guiatge de Teresa Pallarès, una artesana de la cera verge d'Arnes que explica que la tradició que diu que si s'encén una espelma de cera verge el dia 11 de cada mes, es compleixen els desitjos o del
gran l'incendi de 2009, del que el nom de “Delta 0” es sempre
present a les converses on sempre hi ha un racó pel record de les
estades de Picasso a Orta.
Vivències
en un racó del Principat del que en Josep M. Esipinas, al seu
llibre “A peu per la Terra Alta” diu “La
Terra Alta és ben poc coneguda pels catalans que no hi han fet la
guerra” i com ell m'he aproximar a una realitat actual, a
una gent, uns pobles i un paisatge que no podré oblidar.
Una
comarca que encara avui rep poca atenció de les administracions i
que continua lluitant per millorar el transport públic, bàsic per
donar a conèixer l’oferta tant esportiva com cultural o
gastronòmica amb els producte de km0 dels conreus d’aquesta zona
Més informació:
(1) Joan Malet: culturaipaisatge.com/pdf/cip6_cacera_de_bruixes.pdf
(2)
Rutes:
cimsdelspaisoscatalans.blogspot.com.es/search/label/TERRA%20ALTA
A nivell més modest a Lisboa s'alcen les 7 “colinas” (São Jorge, São Vicente, São Roque, Santo André, Santa Catarina, Chagas y SantŽAna) i si també Roma és coneguda com la ciutat de les “sette colline” (Aventino, Capitolino, Celio, Esquilino, Palatino, Qirinal i Viminal) , al cor de Barcelona, s'aixequen, entre el Mar, la Serra de Collserola i els rius Besós i Llobregat, set turons: el de la Peira (138 m.), Rovira (261,8 m.), Carmel (265,6 m.), Creueta del Coll (245,6 m.), Putxet (182,7 m.), Monterols (127,3 m.) i Modolell (108 m.).
ELS
SET TURONS BARCELONINS
Una
travessa per gaudir de la capital catalana des de les alçades
El
cabalístic número 7, present a la Bíblia, als sagraments, les
frases de Jesús a la creu, les plagues d'Egipte, els colors de l'arc
de Sant Martí, els dies de la setmana, les notes musicals, les
meravelles del món modern, els savis de Grècia, els reis de Roma,
Blanca-neus i els set nans, l'estructura de l'apocalipsi, entre
d'altres, és també present al món del muntanyisme, amb els
anomenats Seven Summits.A nivell més modest a Lisboa s'alcen les 7 “colinas” (São Jorge, São Vicente, São Roque, Santo André, Santa Catarina, Chagas y SantŽAna) i si també Roma és coneguda com la ciutat de les “sette colline” (Aventino, Capitolino, Celio, Esquilino, Palatino, Qirinal i Viminal) , al cor de Barcelona, s'aixequen, entre el Mar, la Serra de Collserola i els rius Besós i Llobregat, set turons: el de la Peira (138 m.), Rovira (261,8 m.), Carmel (265,6 m.), Creueta del Coll (245,6 m.), Putxet (182,7 m.), Monterols (127,3 m.) i Modolell (108 m.).
Els
turons barcelonins, que fan a l'hora la funció de pulmons verds de
la ciutat, estan repartits per la part alta de la romana Barcino, a
l'ombra del Tibidabo (516,2 m.), sostre de la capital catalana, i
l'atenta mirada del Montjuïc (184,3 m.).
Recórrer
el turons barcelonins requereix superar un desnivell acumulat de
431,7 m. I poc més de 3 hores (sense descansos) i com va dir Maurice
Herzog, primer home que va assolir un cim de 8.000 metres.
L'Annapurna (8.026 m.): “No es més el que més alt arriba sinó
aquell que, influït per la bellesa que l'envolta més intensament
sent” aquesta frase em va esperonar a fer la travessa urbana
pels set turos barcelonins.
ELS
SET TURONS
Turó
de la Peira (138 m.) a
Nou Barris, està coronat per una gran creu de ferro i un balcó amb
vistes de 360 graus, pertanyia a la finca de Can Peguera es va
convertir en parc públic en 1936 i ofereix als visitants varis
espais de jocs infantils, pícnic...,
És
un luxe pels ciutadans que es mouen pel seu voltant i visitants, un
oasi amb una gran varietat de flora entre les edificacions que el
rodegen. La seva privilegiada situació i altura el destaquen com
l'únic parc de la Ciutat que ofereix vistes de la façana marítima
i Collserola.
Turó
de la Rovira (261,8
m.) al
Districte d'Horta-Guinardó, forma part de la petita serralada dels
Tres Turons (Turó de la Rovira, Turó del Carmel i Creueta del
Coll) i el seu topònim, d'origen llatí prové del mot roureda. Al
1932 al cim es va iniciar l'excavació d'un poblat Ibèric descobrint
part d'una muralla i portes d'accés a sitges considerat de gran
interès que va funcionar entre els segles IV i els inicis del I
abans de Crist. Les restes ibèriques van desaparèixer amb la
construcció de cases i les bateries antiaèries que es van construir
per defensar Barcelona a partir del febrer de 1937 tot i que no van
arribar a entrar en funcionament. A finals de 2015, cim i voltants
van ser arranjats i formen part de la memòria històrica de la
ciutat i és el Turó més visitat dels set.
Turó
del Carmel o d'en Móra (265,6 m.), al
barri del Coll, és el de major elevació dels set, és també
conegut popularment com la Muntanya Pelada i el nom actual es deu al
santuari ubicat al vessant Oriental construït el segle XIX.
Turó
de la Creueta del Coll (245,6 m.) és
el que està situat més al nord, al districte de Gràcia. També és
conegut com Turó d'en Falcó, pel nom d'una masia desapareguda
propera, conserva només la seva cara que mira al Tibidabo a causa de
les pedreres que l'han anat buidant. Sota del cim, a la part buida de
la muntanya s'aixeca el parc del mateix nom amb una bona quantitat de
serveis públics.
Turó
del Putxet (182,7 m.) s'ubica
al Barri del Putxet al parc del mateix nom. Aquests jardins oberts
als quatre vents constitueixen un dels miradors més privilegiats de
Barcelona. Això, juntament amb una vegetació abundosa i molt
variada en espècies, algunes molt poc freqüents
El
Turó de Monterols (127,3 m.), també
anomenat d'en Gil, en referència al seu antic propietari, s'aixeca
al districte de Sarrià Sant Gervasi i forma part
dels parcs públics gestionats per l'Ajuntament de Barcelona que va
adquirir aquest espai a la dècada del 1940 fent la seva inauguració
a l'estiu de 1947.
El
Turó de Modolell (108 m.),
al districte Sarrià - Sant Gervasi és el més baix dels 7 i està
pràcticament engolit pels carrers del seu voltant i al seu cim
s'alça el monestir de Santa Maria Magdalena, que queda una
mica enlairat.
Resenya:
http://cimsdelspaisoscatalans.blogspot.com.es/2016/01/els-set-turons-de-barcelona.html
MUNTANYES
DEL MOIANÈS
“Carpe
Diem”
Una
visita que cal gaudir i que paga molt la pena
Tex
i fotos: Manuel Cabanillas
En Joan al cim del Grony de l'Oller (1.062 m) sostre del Moianés |
El
14 d'abril de 2015, el Parlament de Catalunya aprovava el Moianès
com la 42a. comarca del Principat i a Moià com a capital encapçalant
els municipis de: Calders, Castellterçol, Castellcir, Collsuspina,
Granera, Monistrol de Calders, L'Estany, Sant Quirze Safaja i Santa
Maria d'Oló.
Als
335,19 km2 de superfície de la nova comarca, que forma un altiplà
amb altures sobre el nivell del mar que oscil·len entre els 600 i
els 1.062m, s'enlairen més d'un centenar de cims i turons amb el
Grony de l'Oller de 1.062 m, com 40 sostre comarcal, tenint en compte
que els vèrtex de Sant Jeroni i el Tossal de la Baltasana són,
cadascun, la partió de dues comarques.
Aquest
“naixement” em va empènyer a pujar al nou sostre, situat dins
del Municipi de Collsuspina i a l'hora aprofitar per visitar altres
cims de les rodalies com el Turó de Bellver (1.041,5 m) , el Puig
de la Caritat (1.010.4 m) i el Puig Rodó, que amb els seus 1.055,9
m, és erròniament, per els Collsuspinencs, amb els que vaig
parlar, el cim més alt del Moianes.
El
senderisme, amb un sens fi de possibilitats té també marcats trams
dels GR- 3, GR-177, GR177-2 o la Ruta del 1714.
El
que sí que em va quedar clar és que la Comarca, amb una
personalitat pròpia, cal gaudir-la i visitar, no només els seus
espais monumentals més destacats, sinó algun del seus desconeguts
cims que amaguen racons interessants amb històries, creïbles o no
però a la fi relats interessants de conèixer, la gastronomia és un
altre del bons secrets d'un espai que ha lluitat força temps per
aconseguir la independència que li permeti una major difusió per
donar a conèixer, indrets, cultura, paisatge, gastronomia, artesania
i muntanya.
Com
va dir el gastrònom Pep Palau, al II Fòrum el Moianès: “El
Moianès ve de gust, com més va, més. Perquè és una terra que ho
té tot i és oberta als quatre vents i l'horitzó llampant. És
terra de gustos que calen".
Els
sostres dels Moianes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada