- CIM: Pic del Segre (2.843 m.) per la vall d’Er
CIM: Puigmal de Llo (2801 m)
CIM: Petit Segre (2810 m.),
COMARCA: Cerdanya
HORARI: 4h 10 min. (2h15 min. + 1h 15 min)
DESNIVELL: 1.070 m.
DIFICULTAT: fàcil
RESUM
El pic del Segre està situat en la llarga carena pirinenca que comença en la plana Ceretana i que es dirigeix en direcció llevant paral·lela al riu Tet, cap el Canigó. En aquest indret, la serralada separa les comarques del Ripollès i de la Cerdanya. El cim es troba just després del Puigmal i té diverses rutes d’accés.
Així, s’hi pot anar des del Ripollès per Núria o des de la carena que volta el cercle glacial d’aquesta vall. També s’hi pot anar des de la Cerdanya per la vall de Llo, on hi ha el naixement del riu Segre, o bé des de la vall d’Er, que és per on anirem.
L’excursió és força interessant, passa per tres cims, el Segre (2843 m), el Puigmal de Llo (2801 m) i el Petit Segre (2810 m.), és força còmode i senzilla –sempre que no hi hagi neu- i presenta unes gran vistes de la vall de Núria, el seu Santuari i totes les muntanyes de les comarques del Ripollès, Cerdanya, Capcir i l’Alt Urgell. Pel vessant nord del pic del Segre podrem veure al fons de la vall d’Er, el naixement d’aquest riu.
ACCES PER CARRETERA
Amb automòbil ens hem de dirigir fins a Puigcerdà i travessar la antiga frontera amb França. Just passar-la i dins de la població de La Guingueta, hi ha una rotonda. A l’esquerra es va cap a Andorra i Tolosa de Llenguadoc. A la dreta és direcció Perpinyà i cap allí anem, per fer uns 5 qm. de carretera fins el poble de Santa Llocaia.
A la dreta de la carretera, en un revolt a l’esquerra, hi ha la primera entrada a aquest poble (Indicació de “Mairie”) i 500 metres més endavant, en mig d’una recta i també a la mateixa mà, hi ha la segona entrada. Aquesta segona entrada està força indicada, doncs també anuncia l’estació d’esquí d’Er-Puigmal, que és on hem d’anar. Seguim aquesta carretera uns 11 qm. fins arribar a l’estació d’esquí. Aquesta estació té 2 aparcaments, l’inferior on hi ha el nucli principal i un segon més amunt que és on deixarem l’automòbil.
RECORREGUT
El recorregut enfila per dins de la vall d’Er, primer direcció SE., després llevant i finalment Nord, per tal d’anar a cercar un coll entre els cims de Puigmal de Llo i Petit Segre. Després de muntar-los per aquest ordre, des del Petit Segre anirem direcció NE. fins el Pic del Segre.
0 minuts: Aparcament de l’Estació d’esquí. (1990 m). Sortim en direcció SE. seguint la carretera asfaltada cap el fons de la vall. A la nostre esquerra resta enfonsat el riu d’Er i el Refugi de Les Planes. Tram amb pineda als marges de la carretera i lleugera pujada.
20 minuts: Cruïlla. (2095 m) La carretera fa un fort revolt cap a la dreta just davant d’una edificació que regula una captació d’aigües. Deixem la carretera, travessem el riu i seguim direcció SE. per un ampla camí. Terreny de gòdues i de prats. El riu resta ara a la nostre dreta i la pujada no és gaire marcada.
35 minuts: Pont sobre el riu (2085 m). Entre prats i per un camí més estret, comencem a veure senyals grocs i blancs que no ens abandonaran fins el cim del Petit Segre. Una mica més amunt, de la nostre dreta, arriba planera una antiga pista, ara en desús, que seguirem fins trobar-nos altre cop amb el riu. Compte al tornar, en desviar-nos en aquest indret.
40 minuts: Pont sobre el riu. (2120 m.) Tornem a passar el riu que ara estarà a la nostre dreta. Seguim per entre prats i matolls de gòdua. La vall mica en mica va girant a l’esquerra fins a prendre primer direcció llevant i més amunt, fins i tot direcció nord. La pujada no te gaire història, primer anem prop del riu, desprès superem un bony amb forta pujada, el terreny es torna exclusivament de pastures, passem pel naixement del riu Er i tot seguit muntem un nou bony, que ens deixa al peu d’una pala de pedres, ja sota del coll.
1 hora i 30 minuts: Peu d’una tartera. (2465 m.) Ens enfilem fort per les pedres, en direcció gaire bé nord, seguint un marcat camí que va fent algun revolt per tal de guanyar alçada.
1hora i 50 minuts: Coll (2725 m.) Coll estret i planer, amb una gran indicació amb pintura blanca de les Fonts del riu Segre i del Puigmal. A l’esquerra el Puigmal de Llo i a la dreta el cim del Petit Segre. Seguim per carena i pedres cap a l’esquerra.
2 hores: Pic del Puigmal de LLo (2801 m). Cim pedregós i allargassat amb 2 fites, un pal i un petit paravent de pedres. Bones vistes de la vall del Segre. Tornem enrera cap el coll.
2 hores i 05 minuts: Coll. (2725 m.) Seguim cap a l’altre banda per camí fressat (est).
2 hores i 15 minuts: Pic del Petit Segre (2810 m.) Cim allargassat, en realitat és un bony a la carena que ve del Puigmal i marxa cap el pic del Segre. Una fita de pedres assenyala el cim. Molt bona vista del Puigmal de Llo. Seguim la carena direcció NE. per pedres i en baixada. La Coma de l’Embut (vall que baixa del Puigmal fins al Santuari de Núria) resta a la nostre dreta i la vall d’Er, on naix el Segre, a l’esquerra
2 hores i 20 minuts: Coll d’Er. (2740 m.) Des d’aquí comencem a remuntar el Pic del Segre seguint la carena, per pedrera però amb camí marcat.
2 hores i 35 minuts: Pic del Segre (2843 m.) Cim ample, pedregós, amb un pal de ferro amb un forjat dedicat a Sant Bernat de Menthon (esquís, ovella i Sant). Bones vistes del Santuari de Núria. Tornem enrera i remuntem fins el pic del Petit Segre.
2 hores i 55 minuts: Pic Petit del Segre (2810 m.) Des del cim baixem al coll i d’aquest fins el aparcament.
4 hores i 10 minuts: Aparcament
HORARI
La pujada passant pel Puigmal de Llo, dura unes 2 hores i 1/2. Baixada en 1 hora i ½.
ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
L’època més recomanable és a partir del mes de juny fins a la tardor. La resta de mesos la neu és abundosa i per tant només és accessible amb esquís o grampons i piolet. L’excursió, per cert, és molt recomanable amb esquís. L’indret és ventós, acumula neu, però també la torna glaçada sobretot sota dels colls i carenes. Terreny de forts vents i de canvis sobtats de temps. A l’estiu pot fer molta calor, però en pocs minuts muntar-se una gran tempesta.
PUNTS D’INTERÈS.
Les vistes des del cim son molt bones. A ponent podem veure serralades com la de Moixerò o Cadí. Cap el nord la clotada de la Cerdanya i tots els cims dels Pirineus axials orientals, des de la Pica d’Estats, muntanyes d’Andorra i Cerdanya, fins el Carlit.
A llevant tenim totes les muntanyes de Núria tancades pels Torrenueles i Balandrau i les de la vall del Riu Ter i Canigó. En sota tenim el llac i el Santuari de Núria. Al sud tenim tota la muntanya del Puigmal.
CLIMA I VEGETACIÓ
El clima és dur, molt extrem, amb canvis molt sobtats. El vent de nord anomenat torb sovinteja a l’hivern. La neu acumula gruixos importants i hi ha molts anys que aguanta des del mes de Novembre fins a primers de juny. A l’estiu s’hi poden desenvolupar tempestes i tronades. La vegetació es limita a herba de prat.
EQUIPAMENTLa excursió no presenta cap dificultat, encara que no és pas recomanable fer-la amb bambes. És bo dur motxilla, roba d’abric i roba que aturi el vent, gorra o barret, crema solar i ulleres, tot l’any. A l’hivern, a més, convé abrigar-se fort i dur material alpí. No trobarem aigua a les parts altes del recorregut, per això es aconsellable dur-ne.
A Barcelona a 15 de juliol de 2005
Aquest blog neix amb l'objectiu de facilitar, a qui ho vulgui, les rutes d'ascensió al cims del Països Catalans. Els autors de les rutes i in formació complementaria som tres amics i socis de l'Agrupació Excursionista "Catalunya": en Jordi Pino, na Caterina, i Manuel Cabanillas. Ressenyes de cims de Catalunya, País Valencià, Balears, Franja de Ponent, Catalunya Nord, amb COPYRIGHT.
7 de juliol del 2009
PIC DEL SEGRE (2.843 M.)
Etiquetes de comentaris:
3.CATALUNYA,
4.CATALUNYA NORD,
GIRONA
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada