7 de juliol del 2009

COSTA PUBILLA o PLA DE PUJALS (2.055 m.) per Navà


  • CIM: Costa Pubilla (2.055 m.) per Navà
    COMARCA: Ripollès
    HORARI: 3h 25 min. (2h 10 min. + 1h 15 min.)
    DESNIVELL: 910 m.
    DIFICULTAT: Mitja (desnivells a la major part del recorregut entre el 20 i el 30%)
    .

    RESUM
    El cim de Costa Pubilla, també recentment batejat com a Pic del Pla de Pujalts, és el punt culminant de la Serra del Montgrony, una serralada prepirinenca orientada de ponent a llevant, que naix al nus pirinenc de la Collada de Tosses i segueix cap a llevant per acabar a les planes de Campelles. Les seves aigües per la banda nord van a parar al riu Rigat (Vall de Tosses) mentre que pel sud ho fan al riu Merdàs a l’alçada de Gombreny.
    La excursió que es desenvolupa per un terreny calcari força cobert per pastures, és senzilla i fàcil, només requereix d’una mica d’orientació, doncs bona part de la ruta es fa sense camí. Molt bones vistes des del cim.

    ACCES PER CARRETERA.
    Amb automòbil ens hem de dirigir a la Vila de Planoles. Per fer-ho seguirem la C-17 des de Vic fins a Ripoll i Ribes de Fresser o bé la C-26 i C-38 que venent d’Olot i de Sant Joan de les Abadesses. També es pot baixar des de Puigcerdà per la collada de Tosses. Un cop a Ribes prendrem direcció Puigcerdà fins a Planoles, on entrarem al poble per seguir els carrers en baixada direcció al poble de Nevà.
    Només arribar al poble tenim de front un aparcament, on a la banda dreta hi ha una petita paret amb una font. Aquí podem deixar l’automòbil.

  • TRANSPORT PÚBLIC
  • Ferrocarril: RENFE fins a Planoles

    RECORREGUT
    Sortirem del poble seguint una pista revestida de ciment en direcció sud. Un cop aquesta ha guanyat alçada, pren direcció llevant i aquí, la deixarem, per tal d’enfilar-nos direcció sud-est cap al coll de la Bona, on en direcció llevant i per carena arribarem al cim.
    Les referències més importants i horaris sense comptar parades són:

    0 minuts: Aparcament (1225 m). Al costat esquerra de l’aparcament tenim un pal indicador que dona direccions a seguir. Nosaltres prendrem direcció a Tosses, Montgrony, etc., seguint el carrer de l’esquerra, deixant diversos trencants dels carrers i cases del poble i fent algun revolt per situar-nos al seu cap damunt. Ens orientarà força seguir uns cartells que assenyalen una “Hípica”. La pista segueix en pujada, revestida de ciment, envoltada d’arbres de ribera i amb un rierol a la nostre esquerra.
    15 minuts: Trencant a l’hípica (1340 m). De la nostre esquerra surt una pista també revestida de ciment que en baixada s’allunya cap el riu i cap a l’hípica. Nosaltres seguim de front, a 20 metres veurem un dipòsit de ciment a la dreta i seguirem per entre arbres i prats, fent algun revolt, en pujada i deixant algun trencant secundari i alguna casa.
    25 minuts: Barrera (1390 m). Trobem una barrera verda i blanca que es troba oberta. La pista ara es de terra i segueix guanyant alçada. Mateix terreny d’arbres i prats.
    30 minuts: Pont (1420 m) Travessem un pont, on la pista fa un revolt per guanyar alçada i nosaltres, si l’herba no ha començat a nàixer, hi podem fer drecera enfilant-nos per un pendent. Tot seguit, amb el torrent a la nostre dreta, arribem a un pla i un dipòsit de ciment
    40 minuts: Pla i dipòsit de ciment (1490 m). Arribem a un pla, on tot són pastures. A ma esquerra deixem un dipòsit de ciment. A 50 metres del dipòsit la pista torna a ser de ciment fins arribar, en pujada, fins un pont. Aquí seguim la pista, ara de terra, fins una cruïlla, on deixem una pista que segueix planera de front i en prenem una que surt cap a la nostre esquerra. Aquesta pista fa un petit pujant i tot seguit segueix planera cap a llevant. De seguit entrem en terreny grisos, travessem un torrent i tot seguit trobem, a la dreta, un tancat de bestiar i dues torrenteres més que estan separades uns 20 metres entre sí. Aquí deixem la pista.
    1 hora: Deixem la pista (1600 m). La deixem enfilant-nos cap a la dreta pel llom que hi ha enmig de les dues torrenteres. Hem de fer-ho sense camí i per herba de prat i algun matoll de ginebre. Pugem fort en direcció sud. Trobem algun pi negre i també corriols. Més amunt, al tomba un llom, distingim una petita cabana al peu d’uns rocs. Cap allí anem.
    1 hora i 10 minuts: Cabana d’en Pujalts (1670 m). S’hi arriba després de travessar unes mulleres. Està en mal estat i te una cabuda per a 2-3 persones. A partir d’aquí canviem la direcció per la de Sud-est i ens dirigim per prats i pins, en fort pendent, cap el cim d’un llom, des de on guaitem una petita paret de pedra calcaria i grisosa i diversos blocs escampats pel prat. Cap a aquesta penya ens dirigim.
    1 hora 25 minuts: Peu d’una penya. (1810 m). La superem per la banda de la nostre esquerra i enfilem fort per prat, matoll i algun pi, fins un llom, indret on ja veiem el coll de la Bona i cap a on seguim en direcció sud-est, ara sense cap arbre.
    1 hora 35 minuts: Coll de la Bona (1.890 metres). Entre els cims de l’Emperadora a ponent i el Costa Pubilla a llevant. Tenim un pal indicador. Des de el coll hem de girar a la nostre esquerra pel bell mig de la carena, en fort pendent, i seguint un filat pel bestiar, direcció cap a un cim d’aspecte molt escarpat i que s’anomena Roc dels Llamps (2.049 m.)
    1 hora 45 minuts: Roc dels llamps (2.049 metres). De pedra calcària. UNs metres per sota un antic niu de metralladores i totalment pla pel costat de llevant. Des d’aquí ja es guaita el Costa Pubilla, darrera d’un cim, que seguint la carena, també hem de passar.
    2 hores: Avant cim (2.050 m). Té un petit cercle de pedres per tal de protegir-se del vent. Seguim la carena, ara en fort descens, cap un petit coll anomenat del pla d’en Pujalts.
    2 hores i 03 minuts: Coll del Pla d’en Pujalts (2.010 m). Rastres de camí que pugen al cim.
    2 hores 10 minuts: Cim del Costa Pubilla o del Pla d’en Pujalts (2.055 m). Vèrtex geodèsic i creu de ferro. Cim allargat amb pedres i herba de prat. Algun pessebre.
    La baixada la farem desfent el camí de pujada.

    ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
    Qualsevol època de l’any és bona per pujar-hi, encara que no és pas recomanable al pic de l’estiu per la forta calor que podem passar. Als mesos d’hivern és molt fàcil trobar-hi neu i, fins i tot, si aquesta és abundosa, es pot pujar amb esquís sense dificultat.

    PUNTS D’INTERÈS
    A banda del paisatge i recorregut, des del cim tenim grans vistes. Així cap al nord veiem tota la serralada pirinenca, des de la Cerdanya fins les muntanyes de Núria. Davant mateix el Puigmal i en sota la vall del riu Rigat amb tots els pobles de la Collada de Tosses. A llevant hi destaquen des del cim del Balandrau, fins la Serra Cavallera i el Taga.
    Al sud i en primer terme els plans d’en Pujalts i la vall del riu Merdàs. En segon terme les serres de Milany, Sta. Magdalena i Bellmunt y al fons el Montseny, Sant Llorenç i Montserrat. A ponent reconeixem fàcilment els Rasos de Peguera, la serra d’Ensija, el Port de Compte, Pedraforca, Cadí, Moixeró i Tossa d’Alp i Puigllençada.

    CLIMA I VEGETACIÓEl clima és subalpí, amb influència dels aires humits de la mediterrània. Fortes calors a l’estiu quan hi sovintegen tempestes i tronades i clima sever al hivern, amb fortes glaçades i nevades, sobretot a les parts més altes.
    La vegetació presenta els mateixos trets climàtics, amb bosc de ribera a les parts baixes, pins a les mitjanes i altes, on a més s’hi desenvolupen grans pastures.

  • EQUIPAMENT
    Motxilla, gorra o barret, ulleres, crema solar i roba protectora del vent tot l’any. Al hivern a més cal dur roba d'abric. A l’estiu l’excursió es por fer amb calçat tou. Recomanem dur màquina de retratar, llargavistes i sobretot aigua.
    Barcelona a 9 de Maig de 2009

    DIRECTORI DE SERVEIS
    Ajuntament de Planoles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada