17 de juny del 2009

PUIG DE LA COVA (673 m)


Pep Massana al cim

CIM: PUIG DE LA COVA (673 m)
COMARCA: Baix Penedès
HORARIO: 1h 35 min (55 min + 40 min)
DESNIVEL: 360 m
DIFICULTAD: fàcil


Aquest cim pertany a la serralada del Montmell del que està desenganxat per la seva banda sud i formen en conjunt part de la serra prelitoral catalana. El cim es troba situat a l’extrem nord de la comarca del Baix Penedès al llindar de l’Alt Camp i tot la seva minsa alçada presenta unes grans vistes sobre tot el Baix Penedès.
L’excursió, molt breu, senzilla, còmoda i agradable a l`hivern, per una serra que és de pedra calcària, del cretaci, i està envoltada per tres barrancs tots tributaris de la riera de La Bisbal, el de Mas Campanera al nord, el de Mas Bartomeu al sud i llevant i el de Prat a ponent.

COM ARRIBAR-HI
PER CARRETERA
Amb automòbil ens hem de dirigir a la vila del Vendrell. Ho podem fer des de Valls o des de Vendrell per la carretera C-51,que enllaça les dues poblacions. Si venim de Barcelona no cal pas entrar al Vendrell, hem de seguir cap a Valls per passar La Papiola, la cruïlla que du a Albinyana i la cruïlla de Les Peces. A 500 metres d’aquesta darrera rotonda, hi ha un trencant a la dreta que porta al poble de La Bisbal. En arribar-hi, girem a ma dreta cap a Llorenç del Penedès i en sortir de la vila, en una rotonda, girem a l’esquerra, per arribar a un altre rotonda on agafarem direcció a La Juncosa del Montmell.
En arribar a La Juncosa, hem de travessar el poble per carrers estrets fins arribar a una rotonda que hi ha al extrem de llevant d’aquesta vila. També podem arribar a l’esmentada rotonda desviant-nos a ma dreta, uns 200 metres abans d’arribar al poble, just davant d’una pedrera. Es tracta d’una mitja circumval·lació que hi ha fet recentment. De la rotonda seguim la carretera 800 metres i trobem dues entrades seguides que van a uns camps, a ma dreta, i de les quals la segona té pintures blaves al terra. Aquí deixem el vehicle. Rutómetre del RACC

TRANSPORT PÚBLIC
En Tren
Rodalies de Catalunya /RENFE
Autobús (des de Valls) Hispano Igualadina
RENFE (Valls)
Rodalies de Catalunya fins el Vendrell. Des de El Vendrell
AUTOCARS POCH TEL 77 688 429

Autobús
Barcelona a El Vendrell
Hispano Igualadina

Autocars Poch
Tel 977 688 429

Taxis

Agrupació Taxi "El Vendrell" Tel: 977.666.111

RECORREGUT
En resum, baixarem cap al torrent de Mas Campanera on en direcció E.S.E. remuntarem per un tallafocs fins un llom i per aquest llom, ara en direcció S.S.O, arribarem al cim voltant-lo per la banda sud.
Les referències més importants i horaris, sense comptar parades, son:

0 min: Aparcament. (465 m) Seguim aquesta pista que surt de la carretera i que té marques blaves, resseguint una paret de pedra seca. En acabar-se, uns 30 metres de la carretera, veurem a davant una casa. Aquí girem a la dreta per travessar pel mig un camp d’oliveres (hi ha rastres d’haver passat vehicles) en direcció a un bosc de pins i al torrent. Deixem a 10 metres a la dreta una cabana de pedra i en arribar al final del camp, girem a la dreta seguint el límit del bosc, per tal de baixar a tres petits camps que hi ha en sota. Al entrar al tercer camp ja veurem a l’esquerra una entrada al bosc, on hi ha un camí que seguirem 10 metres a la dreta per tal de deixar-lo i baixar per un corriol al torrent.
6 min: Torrent d’en Mas Campanera (435 m) El travessem i enfilem un camí de roca descoberta que puja pel marge dret d’un ampli tallafocs. Passem un petit replà, fem un minúscul flanc, superem una penya que deixem a la dreta, fem un nou flanc força pedregós i enfilem fins un llom ampli i planer.
20 min: Llom planer. (535 m) Seguim el camí que va per l’ampli llom, ara en baixada, seguint el tallafocs, ara més desdibuixat, i envoltats de romaní i garric. Deixem una pista que ve de la nostre dreta per un llom, just quan tornem a planejar. Veiem el puig a la dreta.
25 min: Enllaç (510 m) De la nostre esquerra arriba una nova pista planera just davant d’un indicador forestal que tenim a la dreta. Seguim la pedregosa pista que hem enllaçat, ara en pujada pel mig del llom. Aquí ja no tenim cap arbre. Més amunt la pista planeja fins trobar una nova pista.
35 min: Nou enllaç (610 m) Deixem la pista per on veníem que marxa de front i en prenem un altre que surt a la nostre dreta i que baixa cap a un ampli coll i des d’on ja veiem que ens durà fins el cim.
45 min: Coll al peu del cim. (590 m) La pista ara s’enfila en forta pujada per un terreny molt pedregós. Més amunt la pista gira un pel a l’esquerra, es torna més planera, va de flanc i volta la muntanya per tal d’atansar-se fins el mateix cim.
55 min: Puig de la Cova (673 m) Petita edificació amb parallamps, una fita no gaire alta i un pal de ferro. Cim ampli, rocallós, planer amb una caiguda per la banda de ponent i molt bones vistes.
Baixada desfent el camí d’anada.

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret, ulleres, i roba protectora del vent a l’hivern. Fora d’aquesta època, es pot anar en calça curta. L’excursió es pot fer en wambes. També és recomanable una màquina de retratar, uns llargavistes. No trobarem aigua, així que cal dur-la.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Aquesta ruta es pot fer tot l’any llevat als mesos d’estiu, on la calor pot fer molt penosa l'ascensió. Recomanem fer-la al hivern.

PUNTS D’INTERÉS
Des del cim podem veure, a llevant serralades com Montserrat, Sant Llorenç o el Montseny i tota la plana del Alt Penedès. Cap a el Nord podem distingir la serra del Montmell que tenim a tocar i serralada pirinenca oriental.
A ponent ens permet detectar, entre altres, la serra de Llaveria, les Muntanyes de Prades, serra de la Mussara i els Ports de Beceit, a més de tota la plana del Camp de Tarragona. Al sud resta tota la plana del Baix Penedès, la Mediterrània i muntanyes litorals com l’Ordal o el Garraf.

CLIMA I VEGETACIÓ
El clima és Mediterrani i molt influenciat per la marinada. Terreny molt sec i on és difícil trobar dies de fred inclòs a l’hivern. Destaca el fort vent que hi sovinteja. La vegetació està composta també de plantes de clima mediterrani.

DIRECTORI DE SERVEIS
Ajuntament de La Juncosa de Montmell

Barcelona 21 de març de 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada