17 de juny del 2009

MONTCLAR (942,3 m.)

CIM: Montclar (942,3 m.)
COMARCA: Conca de Barberà
HORARI: 1h 50 min. (1 h. + 50 min.)
DESNIVELL: 350 m.
DIFICULTAT: fàcil

NOTA PRELIMINAR
Hom comunica que, degut a que cada dia hi ha més gent moltonejada, més lletrats aprofitats i les lleis interpretades com penells, per seguir aquesta ressenya és obligatori dur un mòbil, saber-lo fer anar i saber trucar al telèfon d’emergències 112. També és obligatori dur un mapa que sigui de la regió i una brúixola que sigui per orientar-se a la muntanya. És indispensable saber interpretar i fer anar aquests aparells, al igual que s’ha d’entendre i conèixer les tècniques d’anar per la muntanya. Aquesta ressenya no té pas manteniment.

RESUM.
Aquest cim, que es troba situat a l’extrem nord-est de la serra de Comaverd, és un fantàstic mirador de la Conca de Barberà, l’Urgell, la Segarra i el Camp de Tarragona. Format per roca calcària conglomerada del triàsic, separa les aigües del riu Gaià pel llevant i sud, de les Francolí pel nord i ponent.
Minsa, senzilla i gens dificultosa excursió, a un indret de secà que és l’entrada a la depressió central Catalana per les terres de l’Urgell i de la Segarra i on podem gaudir, a més de les vistes, de les restes d’una torre del antic Castell de Montclar, datat del segle XI, i de l’Ermita romànica de Sant Miquel de Montclar, que se suposa fou l’Església del castell i que ha sofert diverses restauracions.

ACCES PER CARRETERA.
Amb automòbil ens hem de desplaçar a la vila de Biure de Gaià. Aquest poble està situat a 2 quilòmetres de la carretera C-241 d, entre Santa Coloma de Queralt i Rocafort de Queralt. A Santa Coloma hi podem anar des d’Igualada, si venim del nord, o bé des de Montblanc, si venim del sud. Santa Coloma disposa d’altres accessos, no gaire recomanables per ser carreteres locals.
Venint de Reus, Tarragona, Valls o Vendrell arribem a Montblanc per la N-240 que porta a Lleida i, sense entrar a la vila, ens desviem per la C-14 direcció Tàrrega i Andorra. Fem 2 quilòmetres d’aquesta carretera i en arribar a La Guàrdia dels Prats, ens tornem a desviar cap a Sarral i Santa Coloma. Al quilòmetres 19,4 d’aquesta C-14, trobarem a ma dreta el desviament que ens du al poble de Biure. Al entrar al poble, just travessar el riu (pal indicador), girem pel carrer de la dreta que tot seguit fa un nou gir a l’esquerra per arribar a una plaça presidida per una antiga Creu de Terme. Aquí aparquem el vehicle. Rutómetre del RACC

ÀCCES AMB TRANSPORT PÚBLIC

RECORREGUT
En resum, des del poble seguirem una pista direcció sud-oest fins un coll, on remuntarem direcció sud, per un llom, fins una carena pedregosa que ens atansarà fins el cim.
Les referències més importants i horaris sense comptar parades són:

0 minuts: Biure de Gaià (630 m.). Sortim pel carrer de l’escaleta, deixant una font i l’església a la nostre esquerra. Forta pujada per carrer formigonat. També deixem a la mateixa ma i enlairat el Castell de Biure.
5 minuts: Final del ciment (650 m.). Just quan a la nostre dreta, també enlairat, deixem un rodó dipòsit d’aigua. La pista ara es torna més planera i circula per entre algun pi i algun camp de conreu. Ho fa per carena.
8 minuts: Pista (670 m.) Deixem una pista a ma esquerra que baixa cap a uns camps.
10 minuts: Nova pista (675 m.) Deixem un altre pista a ma esquerra que també baixa cap a uns camps. La pista principal segueix a estones per carena i per entre pins. Una mica més endavant deixa a la dreta un camp de conreu de secà, on al seu final hi ha un pal indicador.
20 minuts: Pal indicador (710 m.). Trencant. Deixem una pista que marxa planera cap a l’esquerra i enfilem la de la dreta, direcció Sant Miquel de Montclar, tal com ens informa el pal indicador. Seguim aquesta pista i ens apropem a una línia elèctrica.
30 minuts: Línia elèctrica (760 m.). La travessem per sota i la pista ara comença a fer pujada per tal d’arribar a un desdibuixat coll.
35 minuts: Pal indicador (805 m.) En aquest desdibuixat coll, deixem la pista planera que marxa de front cap al sud-est i prenem un camí que surt a l’esquerra direcció Sant Miquel. Anem per llom, direcció sud, en lleugera pujada, per un camí de còdols molt arrodonits i de pedra calcària conglomerada. Trobem marques grogues de pintura, travessem un petit bosc de pi i tot seguit enfilem una dura pujada per terreny desarbrat, on només hi trobem romaní i garric, per tal de muntar fins la carena.
50 minuts: Carena (930 m.). Girem a la dreta i seguim per la carena pelada, només ocupada pel romaní i el garric. Al fons ja veiem les restes del Castell i l’Ermita. Anem planers amb alguna pujada i baixada. Una mica més endavant deixem a la dreta un camí que baixa i per on marxen les marques de pintura groga.
1 hora: Sant Miquel de Montclar (955 m.) Restes de la torre del Castell, un pal de ferro amb restes de senyera i l’ermita romànica de Sant Miquel de Montclar, en bon estat. Seguim la carena cap el vèrtex geodèsic.
1 hora i 5 minuts: Cim del Montclar (942,3 m.). Un pel més baix que Sant Miquel. Vèrtex geodèsic. Bones vistes en totes direccions.

Baixada desfent el camí de pujada.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Aquesta ruta es pot fer a peu tot l’any, llevat a l’estiu, quan la calor pot ser asfixiant. Recomanem fer l'excursió al hivern.

PUNTS D’INTERÉS
Itinerari força interessant per les restes de la torre del castell de Montclar i l’ermita de Sant Miquel. Bones vistes en totes direccions que, entre el cim de Montclar i el de Sant Miquel, fan que cap a la banda de llevant, podem veure la forma curiosa en que estan disposades diverses serralades com les de Brufaganya, Miralles o Queralt. També es veu part de l’alta Anoia. Cap al nord tenim vistes sobre la serra de la Portella, les planes de la Segarra i l’Urgell, els dos Montsec i la serralada Pirinenca.
Ja a ponent veiem les planes de les Garrigues i totes les muntanyes de Prades, mentre que cap el sud podem distingir serralades prelitorals com la del Montmell i les planes del Camp de Tarragona, Alt Camp, Baix Camp i Tarragonès.

CLIMA I VEGETACIÓ
La vegetació i el clima és de caire mediterrani amb trets continentals. Matolls, sequera i forta calor els dies de sol. Al hivern podem tenir jornades de vent i dies rúfols, mentre que a primavera, estiu i tardor sovintegen els dies calitjosos amb forta calor.

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret. Llevat a l’estiu, cal dur roba protectora del vent. L'excursió es pot fer amb calçat tou. També recomanem dur una màquina de retratar i uns llargavistes. Cal dur aigua.

Barcelona a 16 de març de 2008.

DIRECTORI DE SERVEIS
Ajuntament Gaia
Ajuntamnet de Santa Coloma de Queralt

ON MENJAR
Restaurant - Hostal Colomí. Raval de Jesús, 10 - 43420 Santa Coloma de Queralt
Tel. 977 880 653 (reserveu lloc , val la paga)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada