20 de novembre del 2015

ROCA BLANCA (425,5 m.)


CIM: Roca Blanca (425,5 m.)
COMARCA: Baix Penedès
DESNIVELL: 106,5 m.
HORARI: 50 min. (25m + 25 min.)
DIFICULTAT: Fàcil
CARTOGRAFÍA:

RESUM
Aquest puig, és un cim secundari d’una llarga carena que es troba al sud de la serralada del Montmell i paral·lela a la mateixa. La serralada naix a la plana de ponent del Baix Penedès, al poble de La Bisbal, passa per aquest cim, s’enfila cap al Puig Francàs i segueix cap al Puig de La Cova, punt culminant de la serra, per acabar al Puig Cabirol, coll d’Arques i les planes del Pla de Manlleu. El cim pertany a la serralada prelitoral catalana i es troba en terreny majoritàriament calcari, barrejat amb argiles vermelles. Les aigües del cim van a parar a la riera de La Bisbal, fent-ho, per la banda nord i de ponent, mitjançant el torrent d’en Nicolau i a llevant pel torrent del Culleré. Al sud ho fan pel barranc del Lleó.
L’excursió és curta i senzilla, per un terreny molt sec amb una vegetació de característiques típiques del mediterrani, per un terreny pràcticament sense arbrat, com a resultat de diversos incendis i amb bones vistes sobre la plana del Baix Penedès. El cim es troba a tocar del Parc Natural del Montmell.

ACCÈS PER CARRETERA
Amb automòbil ens hem de dirigir fins a la urbanització Zona Residencial Priorat de la Bisbal a tocar de la Bisbal del Penedès. A la Bisbal, hi podem arribar des de la carretera del Vendrell a Valls. Només sortir del Vendrell cap a Valls, passarem La Papiola i dues rotondes. En arribar a una tercera, ens desviarem a la dreta, per anar a la Bisbal. Al entrar a aquesta vila, trobarem un semàfor i just passar-lo, ens desviarem a l’esquerra per agafar una carretera que du a Valls i Rodonyà. Farem gaire bé un quilòmetre d’aquesta carretera i ens desviarem cap a la dreta per un carrer que entra a la urbanització Priorat de la Bisbal. Esta indicat a la mateixa carretera.
Entrem pel carrer Sta. Cristina i al segon carrer, Passeig Lluis Companys, girem a l’esquerra per pujar fins el seu final, on girem a la dreta pel carrer General Romagosa i, de nou, la primera que trobem a l’esquerra, girem per entrar al camí del Priorat de la Bisbal. Tots aquest carrers són molt curts. Aquí s’acaben les cases.
Fem uns 200 metres d’aquest camí i trobem una cruïlla amb un gran rètol de la urbanització.  Prenem la carretera de la dreta, que s’anomena carrer Segòvia. Travessem l’autopista per sobre, tornen les cases i al primer carrer que trobem a l’esquerra, carrer Logronyo, l’agafem per seguir-lo fins el seu final (és curt), on trobem l’avinguda del Priorat. Seguirem cap a la dreta aquesta llarga avinguda fins el seu final, on aparcarem. L’avinguda s’acaba fent cruïlla amb el carrer Jaen i de front té una pista revestida de ciment amb forta pujada que és per on comencem l’excursió.

ACCÈS EN TRANSPORT PÚBLIC
Tren
Fins El Vendrell Rodaliesde Catalunya (RENFE)

Autobús
 
DESCRIPCIO DEL RECORREGUT
0 min.: Avinguda del Priorat  (315 m.). Enfilem la pista revestida de ciment que en aquest tram va acompanyada dels pals d’una línea elèctrica. Anem direcció a una antena de comunicacions. Quan la pista planeja s’acaba el ciment i desprès arribem a una cruïlla. Paisatge de matollar i algun pi.
4 min.: Cruïlla (350 m). La pista de l’esquerra s’acaba allí mateix a l’antena. Seguim per la de la dreta, ara més planera i amb alguna petita baixada. Anem per terreny descobert, la pista fa una lleugera pujada i arriba planera a un dipòsit d’aigua que deixem a l’esquerra.
10 min.: Dipòsit. (375 m). Seguim la pista, ara més estreta i molt planera fins el seu final.
14 min.: Final de la pista (370 m). Quan s’acaba, comença un corriol que planer segueix per un ample llom. Més endavant aquest corriol s’enfila cap a un petit turó, on hi ha un trencant.
20 min.: Trencant (400 m). Prenem un corriol que hi ha a la dreta deixant el que seguíem que marxa de front, fem un tram planers i tot seguit una suau pujada per carena, ens du fins el cim.
25 min.: Roca Blanca (425,5 m). Allargassat, amb una gran llosa al seu damunt que acaba en un petit cingle on hi ha un pi damunt d’una roca. No és gaire ampla i està envoltat de petits matolls que no impedeixen la vista. Un pal de ferro damunt d’una fita és la decoració del puig. A ma dreta, hi ha un corriol que baixa fort cap un coll i és per on es pot anar al Puig Francàs de 550 m.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIO
Motxilla, gorra o barret i crema. Al hivern cal dur roba protectora del vent. L'excursió es pot fer amb calçat tou. També recomanem dur una màquina de retratar i uns prismàtics. Cal dur aigua

PUNTS D’INTERÈS
Itinerari per carena de pedra calcària, sense arbrat i amb força matollar, que no permet apartar-te del camí. Bones vistes cap el nord amb la serralada del Montmell i el poble de La Juncosa. També cap a ponent distingim tot l’Alt i Baix Camp amb serres com les de Miramar o Prades, més llunyanes les de Llaveria, Colldejou o La Mussara i al fons els Ports. Al sud resten les muntanyes litorals com la Pedregosa amb el Puig Lleó, el Baix Penedès i la mediterrània. Finalment a llevant tenim l’Alt Penedès i el Puig de la Cova, que es troba a tocar.

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret. pals, Cal dur roba protectora del vent. L'excursió es pot fer en calçat touTambé recomanem dur una màquina de retratar i uns prismàtics. Cal dur aigua.

CLIMA I VEGETACIÓ
La vegetació i el clima és de caire mediterrani. Matolls, pocs pins fruit dels incendis, sequera i forta calor els dies de sol. A l’estiu bufa fort la marinada xafogosa. Els dies d’hivern poden presentar jornades de vent i dies rúfols sense glaçades, mentre que a l’estiu sovintegen els dies calitjosos, de forta calor i humitat.

DIRECTORI DE SERVEIS:
Ajuntament La Bisbal delPenedès

Barcelona, 15 de novembre de 2015

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada