22 de novembre del 2015

MONTPEDROS (351,8 m.) o ERMITA DE SANT ANTONI des de Santa Coloma de Cervelló


CIMS: Montpedrós ( 348,1 m.) o Turó de Sant Antoni (351,8m.)  des de Santa Coloma de Cervelló.
VÈRTEX GEODÈSIC:  Montpedros: 285127002. Turó sant Antoni: 285127001
COORDENADES CIMS: 41º 22' 10.0 N / 2º 00' 10.4"  E
COMARCA: Baix Llobregat
DESNIVELL: +190 m.
HORARI: 48 min. (28 min- + 20 min.)
DIFICULTAT: Fàcil
CARTOGRAFÍA:

RESUM
Aquest cim, de molt bones vistes sobre la plana del Baix Llobregat, es troba situat a la serra de la Torrassa, dins de la serralada litoral catalana i a l’extrem nord-oriental del massís de Ordal, prop ja del riu Llobregat, indret on van a parar les seves aigües per diferents torrenteres. Format per terres pissarroses a les parts baixes i esquist a les altes, el cim disposa de les restes d’un antic castell i dues pedres amb inscripcions enigmàtiques i no desxifrades, que es troben a la banda nord del cim, un pèl ensota. Se’n desconeix el seu origen i el seu significat
L’excursió és senzilla, breu, còmoda i agradable al hivern, i malgrat que parteix d’una urbanització i les vistes dels voltants estan ocupades per uns terrenys força urbanitzats, la sensació és de aïllament dins de la vegetació, típica de la mediterrània. En dies festius hi ha gran transit de persones, gossos i ciclistes.

ACCÉS PER CARRETERA.
Amb automòbil ens hem de dirigir a la vila de Santa Coloma de Cervelló. Per fer-ho s’ha d’anar a la carretera BV-2002 que uneix les poblacions de Sant Boi i Sant Vicenç dels Horts. Des de Barcelona hi tenim accés des de la A-2 i la AP-2 sortint per la Diagonal. També s’hi pot anar per la C-32 o l’autovia de Castelldefels que ens durà fins Sant Boi. Des de altres indrets com des de Lleida, Tarragona o Girona, també cal anar fins la AP-2 i agafar la sortida de Sant Vicenç dels Horts. Venint d’aquesta població i desprès de fer uns 500 metres des del rètol que anuncia Santa Coloma de Cervelló, trobarem una rotonda que ens enfila al poble. A la mateixa rotonda ens desviarem si venim des de Sant Boi.
Al entrar al poble, hem d’anar al cap d’amunt d’una urbanització anomenada Cesalpina i per fer-ho caldrà seguir l’Avinguda Santa Coloma i els carrers Padró, de l’Església, Sant Roc, dels Pins i Ginesta. Malgrat aquest embolic de carrers no hi ha pèrdua, ja que les direccions dels carrers ens duen directament a la urbanització, que es troba sempre indicada, i al carrer Ginesta, on trobarem una cadena que barra el pas i un cartell indicador.  Aquí deixarem el vehicle.

EN TRANSPORT PÚBLIC
Ferrocarrils de la Generalitat  fins l'estació de Santa Coloma de Cervelló.
També es pot arribar a Santa Coloma amb els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FCG), sortint de l’estació pel carrer Antoni Sàbat que segueix cap a l’esquerra per arribar al carrer Bosch del Cementeri que du a una gram rotonda. Aquí l’agafem per la nostre dreta i al segon trencant prenem l’avinguda de Santa Coloma i fem tot el recorregut explicat pel cotxe i seguin les indicacions que trobem a cada cruïlla de Urbanització CESALPINA. Són uns 2/2,5 quilòmetres de carrers.

RECORREGUT
En resum, l’excursió segueix una pista en direcció sud-oest i que desprès gira a nord-est per arribar a un pla, on s’ajunten quatre pistes. Aquí tenim dos opcions, seguir una pista que volta de flanc per la banda est de la muntanya fins el cim, o prendre un corriol que en direcció també est, ens du al cap damunt del Montpedrós, fent drecera. A dalt hi trobarem l’ermita de Sant Antoni i ens aproparem per la banda nord a la “Pedra Gravada de Montpedrós ”
Les referències més importants i horaris, sense comptar parades, son

0 min.: Aparcament. (175 m.) Pal indicador a Sant Antoni. Sortim seguint la pista asfaltada cap a l’esquerra. Al cap d’uns 30 metres més trobem una nova tanca i cadena, on s’acaba l’asfalt. Passem la tanca, entrem en una pista ample de terra, la seguim per bosc majoritàriament de pi, i ho fem de flanc i en lleugera pujada.
8 min.: Revolt de la pista. (205 m.)  La pista fa un revolt de 180 graus a la dreta, mentre que per l’esquerra arriba una pista secundaria. Seguim, per entre bosc, la pista principal.
11 min.: Trencant. (235 m.) Enllacem amb un altre pista que ve de la nostre dreta i trobem un nou pal indicador que ens indica la direcció, entre altres, a Torrelles de Llobregat i la nostre direcció cap a Sant Antoni  i el cim. Fem uns pocs metres i arribem a una gran explanada anomenada plaça de les Bruixes. 
12 min.: Plaça de les Bruixes. (245 m.) Aquí hi ha un encreuament de pistes i un pal indicador. La pista de més a la dreta du al cim flanquejant la muntanya i direcció nord-est. Entre aquest pista i un altre que marxa de front hi ha un petit corriol que en direcció llevant i en dura pujada, s’enfila cap el cim. Aquí deixem marques de GR i seguim unes marques de pintura vermella.
28 min.: Montpedrós. (348 m.) Cim molt ample, és una gran explanada, on  hi entrem per la banda sud, lloc on hi ha un alt pal amb una senyera. Travessem aquest pla allargassat, envoltat d’alzines i amb bancs de fusta i papereres a cada banda. Ens desplacem fins l’ermita, on al seu front i a la nostre dreta, en el sentit de la marxa, arriba la pista que em deixat a la plaça de les Bruixes. Aquesta ermita és d’un estil no definit i recentment l’ha arranjat. Aquets cim, a més de ser un gran mirador de tot el Baix Llobregat, conté les restes d’un antic castell i unes restes probablement ibèriques que en forma de pedra es troben prop del cim, de manera que, per la banda nord, sortim en lleugera baixada per una carena anomenada serrat de la Torrassa. Fem uns 50 metres de carena  i, a ma dreta, hi ha un baixant d’uns 4 metres, on es troba aquesta pedra anomenada “Pedra Gravada de Montpedrós”

PEDRA GRABADA.
33 min.: Pedra Gravada. (330 metres). Així l’anomena algun autor. De fet són dos gravats en una pedra esquistosa i el seu origen pot ser megalític o fins i tot, iber. Està molt ben conservada i amagada i per això possiblement és molt desconeguda.
Baixada desfent el camí d’anada, o bé seguint la pista que baixa fins la plaça de les Bruixes, ruta per on a més tindrem bones vistes del Baix Llobregat.
Descens pel mateix itinerrai de l'ascensió.
 ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Aquesta ruta es pot fer tot l’any, llevat als mesos d’estiu on la calor pot fer molt penosa l’ascensió. Recomanem fer-la al hivern.

PUNTS D’INTERÈS
Al marge de l’Ermita, les restes de bancals probablement Ibèrics i la pedra gravada de Montpedrós, des del cim podem veure cap a ponent les serres de l’Ordal, cap el sud descobrirem Brugués i el Castell de l’Eramprunya, el cim de Sant Ramon i tot el delta del Llobregat, amb la Mediterrània al fons. Cap a Llevant veurem la part baixa del Llobregat, amb les seves viles i comunicacions, una part de Barcelona i Collserola, amb el Tibidabo i Sant Pere Màrtir i també el mar. Finalment cap al nord i destaquen Sant Llorenç i Montserrat amb la conca del Llobregat.

CLIMA I VEGETACIÓ
El clima és Mediterrani i molt influenciat per la marinada. Terreny molt sec i on és difícil trobar dies de fred inclòs al hivern. Forta xafogor a l’estiu. La vegetació està composta també de plantes de clima mediterrani i on hi destaquen el pi i l’alzina.

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret i roba d’abric i protectora del vent al hivern. Fora d’aquesta època, es pot anar en calça curta. L’excursió es pot fer en sabatilles, llevat que no hi hagi plogut, doncs es fa fang. També és recomanable una màquina de retratar i uns prismàtics. No trobarem aigua, així que cal dur-la.

DIRECTORI DE SERVEIS
Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló

Barcelona 19 de maig de 2014.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada