26 de gener del 2014

PUIG DE L'ALIGA de CANYELLES (464,2 m.)


CIM: Puig de l'Aliga de Canyelles (464,2 m.)
COMARCA: Garrar i Alt Penedès
HORARI: 1h 55 min. (1 h.05 min. + 50 min.)
DENIVELL: 360 m.
DIFICULTAT: Fàcil
 
NOTA PRELIMINAR
Hom comunica que, degut a que cada dia hi ha més gent moltonejada, més lletrats aprofitats i les lleis interpretades com penells, per seguir aquesta ressenya és obligatori dur un mòbil, saber-lo fer anar i saber trucar al telèfon d’emergències 112. També és obligatori dur un mapa que sigui de la regió i una brúixola que sigui per orientar-se a la muntanya. És indispensable saber interpretar i fer anar aquests aparells, al igual que s’ha d’entendre i conèixer les tècniques d’anar per la  muntanya. La ressenya no té pas manteniment.

 RESUM
 Aquest cim pertany a la serralada litoral catalana i es troba a l’extrem sud de la serra de la Cogullada, entre els termes de Canyelles i Sant Miquel d’Olèrdola i fent partió entre les comarques del Garraf i de l’Alt Penedès. Les seves aigües, per la banda nord i de ponent, van a parar al riu Foix mitjançant diverses torrenteres i al sud i llevant, a la mediterrània pel torrent de Can Deus, la Riera de Canyelles i la de Ribes.
 Excursió urbana a un cim amb molt bones vistes, però amb un accés gens recomanable, doncs bona part de la ruta es desenvolupa per asfalt i pels carrers d’una urbanització, amb un terreny de sediments calcaris barrejats amb sediments argilosos.

ACCÉS PER CARRETERA.
Amb automòbil ens hem de dirigir a la vila de Canyelles. Per fer-ho, podem anar-hi pel sud fins a Vilanova i La Geltrú i d’aquí per la C-15 fins aquesta població de Canyelles, un conglomerat d’urbanitzacions. Si venim pel nord haurem d’anar fins a Vilafranca del Penedès, on, bé per autopista o bé per la N-340, agafarem aquesta C-15 que baixa d’Igualada i Manresa i va a Vilanova.
Per la C-15 hem de prendre una sortida que hi ha al punt quilomètric número 9. Si venim de Vilafranca sortirem per la primera sortida que anuncia Canyelles i Sant Pere de Ribes i si ho fem des de Vilanova, serà la darrera. Només sortir, venint de Vilafranca, a 50 metres de la rotonda que hi ha a la sortida, veurem un rètol que anuncia el poble de Canyelles i aquí mateix, a ma dreta, hi ha una pista amb un cartell que diu “Casa de colònies El Pinar”. Ens hem d’enfilar per aquesta pista i al cap de 300 metres aparcarem el vehicle davant d’aquesta casa de colònies.
 
ACCÉS AMB TRANSPORT PÚBLIC
Tren
Rodalies de Catalunya - RENFE
Fins a Vilanova i la Geltrú, Sitges o Vilafranca del Penedès.

Autobús
Autocars Plana Des de Vilanova i la Geltrú, Sitges o Vilafranca del Penedès.
Adreça: Avda. Eduard Toldrà,60 08800 Vilanova i la Geltrú
Email: atencio.client@autocarsplana.com
Telèfon: 938 145 848

Taxi
A les parades del tren a totes les tres estacions.
 
RECORREGUT
En resum, la ruta segueix la pista, entra en una urbanització, segueix una carretera, s’endinsa pels carrers d’un altre urbanització, la de Daltmar, i un cop travessada, un altre pista ens atansa fins el cim.

Les referències més importants i horaris, sense comptar parades, son:
0 minuts: Casa de colònies El Pinar. (140 m.) Seguim la pista terrosa apta per a vehicle, deixant a l’esquerra un berenador i a la dreta la casa de colònies. De seguit fem un fort revolt cap a l’esquerra per entrar en un tram on la pista va escortada per un filat a banda i banda. Anem planers, s’acaben els filats, fem una baixada i entrem en un carrer asfaltat que a 50 metres cap a la dreta, arriba a una plaça.
10 minuts: Plaça i pal elèctric metàl·lic. (170 m.) A ma esquerra hi ha la plaça, a ma dreta el pal elèctric i un cartell al seu costat, que anuncia les urbanitzacions de Daltmar i La Cogullada. Seguim el carrer asfaltat cap a la dreta que, en pujada, ens porta fins una rotonda. En aquest tram es veu el cim a l’esquerra.
20 minuts: Rotonda (225 m.) Abans d’entrar-hi hi ha un pal indicador que, entre altres, indica el Puig de l’Àliga. Travessem la rotonda que disposa de jocs per la canalla, contenidors i una parada de bus. Agafem el carrer “Camí de Canyelles”, en pujada, fins un nou rètol i un trencant.
25 minuts: Rètol de l’Ajuntament. (255 m.) Deixem el rètol i un carrer a la dreta i seguim el mateix carrer de Camí de Canyelles cap a l’esquerra. Trobem alguna casa i senyals d’un P.R.
35 minuts: Urbanització Daltmar. (360 m.) Entrem en aquesta urbanització, on hi ha un indicador de Puig de l’Àliga, una mena de rotonda a la dreta i uns contenidors. Prenem el carrer de l’esquerra (hi ha els senyals de P.R.) i, per entre cases i en pujada, entrem al carrer “Bosc de la Vall”, que es troba a ma dreta. Seguim aquest carrer i al cap de 40 metres, girem a l’esquerra per seguir pel carrer de “Parc d’Olèrdola”.
42 minuts,: Indicador. (385 m.) Dins del carrer “Parc d’Olèrdola” i ens informa, entre altres, del cim del Puig de l’Àliga. Seguim el carrer, el P.R. i ara també un G.R., en pujada i per entre cases, fins al final del carrer.
50 minuts.: Final de l’asfalt. (415 m.) Entrem en pista de terra, fem una lleugera baixada (-15 m.) i al costat d’una casa solitària a l’esquerra, enllacem amb una pista.
55 minuts,: Enllaç. (405 m.) La seguim cap a la dreta, en pujada, seguint el P.R. i G.R. i per terreny menys arbrat. No hi ha cases i anem de flanc, costat de llevant de la muntanya, rodegem el cim que es troba  a tocar, fins que arribem a una gran explanada.
1 hora: Trencant. (460 m.) En aquesta explanada hi ha un cartell. Deixem la pista que marxa cap un mirador i també cap al cim, i fem drecera per un corriol que hi ha a la dreta. Per entre matolls i rocs marxem planers cap al cim.
1 hora i 3 minuts: Vèrtex geodèsic (465 m.) Cim allargassat i acinglerat per la banda sud, planer, ample i amb bones vistes. Seguim fins una torre i una creu, on hi arriba la pista.
1 hora i 5 minuts.: Creu forjada. (460 m.) Al costat d’una torre de guaita i amb diverses decoracions metàl·liques.

Baixada desfent el camí d’anada i compte no errar el camí a l’arribar al pal elèctric metàl·lic
 
HORARI
Tenim una mica més d’1 hora de pujada i uns 50 minuts de baixada.

DESNIVELL
El desnivell acumulat és d’aproximadament uns 360 metres, tant per pujar com per baixar.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Aquesta ruta es pot fer tot l’any llevat als mesos d’estiu, on la calor pot fer molt penosa l’ascensió. Recomanem fer-la a l’hivern.

PUNTS D’INTERÉS
Des del cim, al nord podem veure tota la plana del Penedès amb les seves viles i comunicacions; així com serralades prelitorals com la de Montserrat. A llevant trobarem bones vistes de Sant Llorenç, Montseny o el massís del Garraf, mentre que al sud, tindrem una vista extraordinària sobre la mediterrània amb trotes les viles costaneres com Vilanova i el seu port. Ja cap a ponent, resta la plana del Baix Penedès, part del Tarragonès i la serra del Montmell. Al fons sobresurten els Ports.
 
CLIMA I VEGETACIÓ
El clima és Mediterrani, molt influenciat per la marinada i força temperat. Terreny humit on no hi sol glaçar mai i amb forta xafogor a l’estiu. La vegetació també és típica de la mediterrània amb abundor de matolls de garric i alguns pins. Si guaitem les parcel·les de les urbanitzacions, podem trobar un reguitzell de plantes intrusives.  

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret i roba protectora del vent a l’hivern. De fet, podem fer l’excursió amb calçat tou, doncs la major part va per carrers o pistes de terra. Si és recomanable una màquina de retratar i uns llarga-vistes. No trobarem aigua, així que cal dur-la o demanar-la a qualsevol casa de les moltes que trobarem pel camí.
 
DIRECTORI DE SERVEIS

Barcelona 23/02/2014

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada