8 d’abril del 2013

PEDRA PICADA (2.010, 3 m.) per NavàCIM: Pedra Picada (2.010, 3 m) per Navà
COORDENADES CIM: 42° 17′ 45.9″ N, 2° 03′ 03.0″ E
COMARCA: Ripollès / Berguedà
HORARI: 3h 20 min (2h 10 min + 1h 10 min)
PLANOLES – NAVÀ: 10,55 km
DESNIVELL: 827 m (acumulat)
DIFICULTAT: Mitja (desnivells)
CARTOGRAFÍA:

RESUM
El cim de Pedra Picada, situat a la serra del Montgrony, fa de frontera de les comarques del Berguedà i Ripollés.
La excursió que es desenvolupa per un terreny calcari força cobert per pastures, és senzilla i fàcil, només requereix d’una mica d’orientació, doncs bona part de la ruta es fa sense camí. Molt bones vistes des del cim: Pedraforca, Carlit, Peric, Tossa Plana, el Puigmal, Torreneules, Taga, Montserrat, el Cadí.


.ACCES PER CARRETERA.
Amb automòbil ens hem de dirigir a la Vila de Planoles. Per fer-ho seguirem la C-17 des de Vic fins a Ripoll i Ribes de Fresser o bé la C-26 i C-38 que venent d’Olot i de Sant Joan de les Abadesses. També es pot baixar des de Puigcerdà per la collada de Tosses. Un cop a Ribes prendrem direcció Puigcerdà fins a Planoles, on entrarem al poble per seguir els carrers en baixada direcció al poble de Nevà.
Només arribar al poble tenim de front un aparcament, on a la banda dreta hi ha una petita paret amb una font. Aquí podem deixar l’automòbil.


ACCES AMB TRANSPORT PÚBLIC
Ferrocarril: RENFE fins a Planoles (*)
AUTOBUS: ALSA www.alsa.es fins a Planoles (*)
TAXIS
(*) El recorregut detallat s'inicia al poble de Navà a 10,55 km de Planoles


PLANOLES - NAVÀ
Se surt de l'estació de tren de Planoles. Si es ve per carretera, a Ripoll s'ha d'agafar la C-17 (abans N-152) fins a Planoles. S'accedeix al poble pel trencall a mà esquerra que indica Centre vila. Aquest mateix carrer va baixant durant 3 km fins a arribar a l'estació de tren. A l'estació hi ha una zona d'aparcament i un petit bar.
0,00 km (1.086 m): Se surt de l'estació en direcció a Ripoll fins a trobar el pas a nivell i creuar la via.
0h 03 min- 0,17 km (1.084 m): A l'altra banda de la via s'agafa la pista cimentada de l'esquerra, seguint la senyalització a Campelles-Veïnat de l'Asprer.
0h 11 min- 0,73 km (1.035 m):  S'arriba a un encreuament, on s'agafa la pista cimentada de la dreta, seguint la senyalització de la Ruta del Rigat-Campelles.
0h 12 min.- 0,83 km (1.033):  Es creua un pont i s'agafa la pista cimentada de l'esquerra, seguint la senyalització de la Ruta del Rigat-Campelles.
0h 51 min - 2,95 km (1.200 m): S'agafa una pista de terra que se'n va a mà dreta, seguint la senyalització de la Roca Aguda. A 1 km del trencall s'agafa un corriol poc marcat que baixa a mà dreta seguint la senyalització del Camí de la Sois.
1h 18 min - 4,55 km (1.250 m): 
Es travessa un pastor elèctric i es continua en línia recta per la clariana, al fons de la qual comença una baixada i es retroba el corriol que va descendint.
1h 26 min - 4,95 km (1.180 m):
S'arriba a un camí més ample de fort pendent que s'agafa de baixada a mà dreta seguint la senyalització del Camí de la Sois. Es baixa un pendent pronunciat durant 200 m: en aquest punt s'endevina un corriol que surt a mà esquerra (cal parar-hi atenció perquè no és fàcil de trobar). Aquest corriol baixa progressivament entre avellaners i pins. És un corriol poc marcat que cal anar endevinant. Als 3 min fa un gir pronunciat a mà dreta i baixa fins al riu, que es troba a 2 min Es creua el riu i se segueix el camí que passa pel marge esquerre fins a arribar a la pista cimentada.

1h 39 min - 5,65 km (1.066 m): Se segueix per la mateixa pista pujant a mà esquerra.
2h 05 min - 6,95 km (1.210 m ): S'accedeix al veïnat de l'Asprer. Se segueix pujant per la pista i, a uns 3 min, es troba a peu de pista, a mà esquerra, la font de les Petaques (que pot no tenir aigua).
2h 14 min - 7,35 km (1.250 m): S'arriba a Can Gasparó, que queda a mà esquerra. En aquest punt s'agafa un camí de terra que surt a mà dreta seguint la senyalització de Can Baldrich-Nevà (el camí se'n va a l'esquerra). Des d'aquí es té una bona vista del Puigmal.
2h 23 min - 7,75 km (1.285 m):  S'arriba a un encreuament amb 3 camins: cal agafar el de la dreta seguint el cartell de Can Baldrich de Dalt (normalment està tancat per un pastor elèctric). A 350 m del trencall s'entra a l'EIN (Espai d'Interès Natural) i poc després es creua un rierol. El camí es va enfilant entre prats i clarianes.
2h 37 min - 8,60 km (1.320 m): Es veu la casa de Can Baldrich a mà dreta, al cim del turó. Se segueix pel camí que s'enfila lleugerament cap al bosc i, als 50 m, es gira a la dreta per tal d'arribar a la casa de Can Baldrich. Allà hi ha un encreuament de 3 camins: s'agafa la pista de terra del mig que baixa. Des del prat de la dreta es té una bona vista de Nevà, a baix, i Dòrria, a mitja muntanya. Es va davallant per la pista de terra.
2h 48 min - 9,50 km (1.300 m): S'arriba a una bifurcació: cal seguir pel camí que va recte avall. Ja es veu Nevà a mà dreta. A uns 200 m comencen a aparèixer les primeres cases.
3h 03 min - 10,55 km (1.270 m):  S'acaba la pista de terra i s'arriba a l'asfalt. Es continua avall i, als 50 m, es creua un carrer. Es baixa per aquest carrer a mà dreta i s'arriba a la font de Can Moliner,

RECORREGUT DES DE NAVÀ
Sortirem del poble seguint una pista revestida de ciment en direcció sud. Un cop aquesta ha guanyat alçada, pren direcció llevant i aquí, la deixarem, per tal d’enfilar-nos direcció sud-est cap al coll de la Bona, on en direcció llevant i per carena arribarem al cim.
Les referències més importants i horaris sense comptar parades són:

0 min: Aparcament (1225 m). Al costat esquerra de l’aparcament tenim un pal indicador que dona direccions a seguir. Nosaltres prendrem direcció a Tosses, Montgrony, etc., seguint el carrer de l’esquerra, deixant diversos trencants dels carrers i cases del poble i fent algun revolt per situar-nos al seu cap damunt. Ens orientarà força seguir uns cartells que assenyalen una “Hípica”. La pista segueix en pujada, revestida de ciment, envoltada d’arbres de ribera i amb un rierol a la nostre esquerra.
15 min: Trencant a l’hípica (1340 m). De la nostre esquerra surt una pista també revestida de ciment que en baixada s’allunya cap el riu i cap a l’hípica. Nosaltres seguim de front, a 20 metres veurem un dipòsit de ciment a la dreta i seguirem per entre arbres i prats, fent algun revolt, en pujada i deixant algun trencant secundari i alguna casa.
25 min: Barrera (1390 m). Trobem una barrera verda i blanca que es troba oberta. La pista ara es de terra i segueix guanyant alçada. Mateix terreny d’arbres i prats.
30 min: Pont (1420 m) Travessem un pont, on la pista fa un revolt per guanyar alçada i nosaltres, si l’herba no ha començat a nàixer, hi podem fer drecera enfilant-nos per un pendent. Tot seguit, amb el torrent a la nostre dreta, arribem a un pla i un dipòsit de ciment.
40 min: Pla i dipòsit de ciment (1490 m). Arribem a un pla, on tot són pastures. A ma esquerra deixem un dipòsit de ciment. A 50 metres del dipòsit la pista torna a ser de ciment fins arribar, en pujada, fins un pont. Aquí seguim la pista, ara de terra, fins una cruïlla, on deixem una pista que segueix planera de front i en prenem una que surt cap a la nostre esquerra. Aquesta pista fa un petit pujant i tot seguit segueix planera cap a llevant. De seguit entrem en terreny grisos, travessem un torrent i tot seguit trobem, a la dreta, un tancat de bestiar i dues torrenteres més que estan separades uns 20 metres entre sí. Aquí deixem la pista.
1 h 00 min: Deixem la pista (1600 m). La deixem enfilant-nos cap a la dreta pel llom que hi ha enmig de les dues torrenteres. Hem de fer-ho sense camí i per herba de prat i algun matoll de ginebre. Pugem fort en direcció sud. Trobem algun pi negre i també corriols. Més amunt, al tomba un llom, distingim una petita cabana al peu d’uns rocs. Cap allí anem.
1 h i 10 min: Cabana d’en Pujalts (1670 m). S’hi arriba després de travessar unes mulleres. Està en mal estat i te una cabuda per a 2-3 persones. A partir d’aquí canviem la direcció per la de Sud-est i ens dirigim per prats i pins, en fort pendent, cap el cim d’un llom, des de on guaitem una petita paret de pedra calcaria i grisosa i diversos blocs escampats pel prat. Cap a aquesta penya ens dirigim.
1 h 25 min: Peu d’una penya. (1810 m). La superem per la banda de la nostre esquerra i enfilem fort per prat, matoll i algun pi, fins un llom, indret on ja veiem el coll de la Bona i cap a on seguim en direcció sud-est, ara sense cap arbre.
1 h 35 min: Coll de la Bona (1.888,6 m). Entre els cims de l’Emperadora a ponent i el Costa Pubilla a llevant. Tenim un pal indicador. Des de el coll hem de girar a la nostre dreta descendint fins el coll del Remoló.
1h 45 min.: Coll del Remoló (1.861, 9 m) Amb el cim davant els 149 metres de desnivell es superam en 35 minuts
2h 10 min : Cim Pedra Picada (2.010, 3 m)
La baixada desfent el camí de pujada.


ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Qualsevol època de l’any és bona per pujar-hi, encara que no és pas recomanable al pic de l’estiu per la forta calor que podem passar. Als mesos d’hivern és molt fàcil trobar-hi neu i, fins i tot, si aquesta és abundosa, es pot pujar amb esquís sense dificultat.


PUNTS D’INTERÈS
A banda del paisatge i recorregut, des del cim tenim grans vistes. Així cap al nord veiem tota la serralada pirinenca, des de la Cerdanya fins les muntanyes de Núria. Davant mateix el Puigmal i en sota la vall del riu Rigat amb tots els pobles de la Collada de Tosses. A llevant hi destaquen des del cim del Balandrau, fins la Serra Cavallera i el Taga.
Al sud i en primer terme els plans d’en Pujalts i la vall del riu Merdàs. En segon terme les serres de Milany, Sta. Magdalena i Bellmunt y al fons el Montseny, Sant Llorenç i Montserrat. A ponent reconeixem fàcilment els Rasos de Peguera, la serra d’Ensija, el Port de Compte, Pedraforca, Cadí, Moixeró i Tossa d’Alp i Puigllençada


ON DORMIR
Cal Daldó - Plaça Baronía, 1 - 17535 Planoles (Girona) - Tel: 972 736 133


ON MENJAR
Cal Daldó - Plaça Baronía, 1 - 17535 Planoles (Girona) - Tel: 972 736 133
Bar – Restaurant – Planes: Tel. 972 736 164

CLIMA I VEGETACIÓ

El clima és subalpí, amb influència dels aires humits de la mediterrània. Fortes calors a l’estiu quan hi sovintegen tempestes i tronades i clima sever al hivern, amb fortes glaçades i nevades, sobretot a les parts més altes.
La vegetació presenta els mateixos trets climàtics, amb bosc de ribera a les parts baixes, pins a les mitjanes i altes, on a més s’hi desenvolupen grans pastures.


EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret, ulleres, crema solar i roba protectora del vent tot l’any. Al hivern a més cal dur roba d'abric. A l’estiu l’excursió es por fer amb calçat tou. Recomanem dur màquina de retratar, llarga-vistes i sobretot aigua.
Barcelona a 9 de Maig de 2009.


DIRECTORI DE SERVEIS
Ajuntament de Planoles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada