16 d’octubre del 2012

PICA D'ESTATS (3.143,5 m.)
                                                                                        Foto:Carlos Franco)


CIM: Pica d’Estats (3.143,5 m.) Per la Vall Ferrera
COMARCA: Pallars Sobirà

DESNIVELL: 1.425 m. (acumulat)
HORARI: 9h 30 (5h 30 min. + 4 h.)
CARTOGRAFÍA: Pica d’Estats (Ed. Alpina) 1/25.000


ACCÉS PER CARRETERA
Per arribar a la Molinassa punt d’inici de la ruta, cal situar-se a la població de Sort i seguir la C-13 fins a Llavorsí; allí caldrà girar a la dreta per tal de continuar per la carretera L-504 que s'endinsa per la vall de la Noguera de Cardós fins a la nova cruïlla, una petita rotonda que separa la carretera de la vall de Cardós (a l'esquerra; la mateixa L-504) de la de vall Ferrera (a la dreta; la L-510). S'ha de seguir aquesta darrera per Alins fins al poble d'Àreu (13 km des de Llavorsí), indret on s'acaba la carretera i comença una pista, primer asfaltada i mes tard sense asfaltar, i en estat una mica precari, que, en 11,3 km, arriba al aparcament de la Molinassa.


ACCÉS AMB TRANSPORT PÚBLIC
FERROCARRIL: RENFE. Desde Lleida i fins La Pobla de Segur. Des de La Pobla a Llavorsi amb Autobús (AlsinaGraell). fin s a Llavorsi
De Llavorsi a Area amb taxi. Des de Areu també es pot llogar un taxi (*) fins la Molinassa
Si es comença a caminar al poble d'Àreu, no cal seguir la pista, ja que es pot seguir l'antic camí, senyalitzat. Per el que caldrà afeixi unes 3h 30 min..
(*) Taxi Josep Maria Llor. Tel. 973 624 353

RECORREGUT

0h 00 min.: Aparcament de la La Molinassa, seguir la pista o el corriol que surt darrera mateix del aixopluc amb mapa informatiu.
0h,20 min.: Refugi de la vall Ferrera, (1901,8 m.) Pel seu costat surt el camí que puja ràpidament, tot fent ziga-zagues, en direcció nord-est.
0h,35 min.: Es passa una petita tartera, on hi ha uns bedolls.
0h,45 min.: Es troba una cruïlla de camins, a (2080 m.) Es deixa el de la dreta, que penetra a la vall d'Areste, per continuar pel de l'esquerra.
1h,10 min.: Collet, (2140 m,) 0,80 km. És un indret molt característic, ja que s'acaba la forta pujada inicial i es continua en direcció oest, gairebé sempre planejant, tot i els alts i baixos del camí.
Poc abans de creuar el torrent de Sotllo es troba un pas on cal posar la màxima atenció. Per això s'ha obert un camí que volta per baix.
1h,25 min.: Barranc de Sotllo, (2120 m.) S'ha de creuar per una palanca i continuar remuntant pel seu costat dret.
1h,30 min.: Pla de la Socauba, (2140 m,) 2,20 km. A l'esquerra del camí hi ha la balma del mateix nom, que és un bon aixopluc.
1h,40 min.: Pla de Canalbona o pletiu de Sotllo, (2190 m.) La vall s'eixampla molt i és plena d'aiguamolls. Al fons d'aquest pla es veu un bon salt d'aigua que baixa dels estanys de Sotllo i d'Estats. Prop del riu hi ha un rocam sota el qual hi ha bones clapes d'herba, idònies per acampar. El barranc de l'estany Fons baixa per l'altre costat.
L'itinerari continua remuntant la vall. Cal posar una mica d'atenció, ja que hi ha dues opcions a partir d'aquest punt. El camí més fressat inicialment segueix relativament baix per enfilar-se després vers l'entrada d'aigües de l'estany de Sotllo. Però, en realitat, el camí més lògic puja més enlairat per la base dels pics de Llats i Lari fins a assolir un petit collet i entrar a la zona de l'estany de Sotllo, gairebé ja a mig estany.
2h,30 min. Estany de Sotllo, (2348,8 m.) A l'entrada d'aigües de l'estany hi ha una extensa zona d'acampada. Bonica vista panoràmica dels pics de Norís i Monteixo amb l'estany en primer terme
Per l'esquerra baixa el torrent del petit cercle de Sotllo. S'ha de seguir el camí que, poc després, passa al marge esquerre del torrent, per tornar novament al marge dret just a la sortida d'aigües de l'estany d'Estats. A la dreta comença la via Gabarró per la Conca Gelada.
3h,00 min.: Estany d'Estats,(2471 m.) Hi ha bons indrets per acampar a la vorera dreta de la sortida d'aigües. Des d'aquest indret, amb la llum del migdia, es pot obtenir una magnífica fotografia de la pica reflectida en les aigües de l'estany.
El camí passa enlairat i voreja l'estany fins a arribar a uns replans superiors. Es troben nous indrets per acampar. Damunt d'una roca hi ha instal¿lat un repetidor de ràdio per a situacions d'emergència.
Immediatament després comença la fatigosa pujada per la llarga tartera que mena al port de Sotllo.
Abans hi havia sempre una congesta, però actualment, a l'estiu, si queda neu es pot vorejar sense cap problema.
4h,00 min.: Port de Sotllo, (2874,2 m.) És un pas fronterer situat a l'est del pic de Sotllo i a l'oest de la pica d'Estats.

Des del coll cal baixar cap al nord per la cometa d'Estats de la banda occitana, on a l'inici de l'estiu hi ha abundància de neu que, a primeres hores del matí, és sempre glaçada. Al fons es veu el petit estany de la cometa d'Estats o de Barç (2740 m). Per no perdre gaire alçada, molts excursionistes comencen massa aviat a flanquejar a l'est, 50 m de desnivell a sota del coll de Sotllo, i això els porta a travessar congestes molt inclinades. És millor baixar fins a arribar a uns 50 m de l'estanyol de Barç. Aquest petit estany està encastat, així que cal girar cap a l'est, a la dreta, per passar-lo per l'obac uns 10 m per sobre del seu nivell (2750 m). Un cop a la riba est, cal anar cap al sud-est, pujant dret entre neu i tartera fins al coll de Riufred (2970 m) i, agafant el vessant nord-est de la pica d'Estats pel costat occità, pujar-hi fàcilment. A l'esquerra del coll de Riufred es veu el pic de Montcalm o de la Plana (3077 m), com en diuen els occitans.
5h,00 min.: Coll de Riufred, (2970 m,) 7,60 km. Es domina la impressionant i salvatge vall de Riufred. Des d'aquí el pendent és més suau fins al cim.5h,30 min.: Pica d'Estats, (3143,5 m,) 8,50 km. Cim amb una gran panoràmica.
Per el descens es desfà el camí de pujada.

ÉPOCA ACONSELLABLE PER FER L’ ASCENSIÓ
La millor època tan per la manca de neu com més hores de llum solar. es entre juny i octubre

LLOCS D’INTERÈS
Bosc de Virós.

CLIMA I VEGETACIÓ
Clima i vegetació alpina

EQUIPAMENT

La llargada del recorregut i les possibles variacions del temps a l’alta muntanya recomanen porta tot y que el temps sigui bo, roba d’abric i elements per protegir-se de la pluja pals telescòpics, botes de canya alta, crema solar, barret, aigua, fruits sec i una mínima farmaciola.

DIRECTORI DE SERVEIS
Refugi Vall Ferrera - Pica d'Estats
Ajuntament d’Alins
Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) d’Areu
Hostal Montaña (Alins)
Apartament Montaña

Càmpings:
Vallferrera a Alins
Pica d'Estats a Areu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada