15 de novembre del 2010

MOLA DEL GUERXET (1.122 m.)


 • CIM: Mola del Guerxet (1.122 m.)
 • COMARCA: Alts Camp
 • HORARI: 3h 15 min. (2 h + 1h 15 min.)
 • DESNIVELL: 400 m.
 • DIFICULTAT: Baixa

 • NOTA PRELIMINAR Hom comunica que, degut a que cada dia hi ha més gent moltonejada, més lletrats aprofitats i les lleis interpretades com penells, per seguir aquesta ressenya és obligatori dur un mòbil, saber-lo fer anar i saber trucar al telèfon d’emergències 112. També és obligatori dur un mapa que sigui de la regió i una brúixola que sigui per orientar-se a la muntanya. És indispensable saber interpretar i fer anar aquests aparells, al igual que s’ha d’entendre i conèixer les tècniques d’anar per la muntanya. Aquesta ressenya no té pas manteniment.

  RESUM Aquest cim, pertany a la serralada de les muntanyes de Prades en el seu extrem de llevant i les seves aigües, mitjançant els barrancs de Castellfollit i Argentera (ponent i nord) i el riu Brugent (sud i llevant), van a parar al riu Francolí. El cim no té gaires vistes degut a la vegetació, però abans d’arribar-hi, pujarem a una petita mola que ens permet una mica més de visió.
  L’excursió es desenvolupa per terrenys de sediments, especialment argiles, gresos, conglomerats, calcàries i algunes margues en un terreny força planer amb constants pujades i baixades però amb no gaire desnivell. Aquest ruta, bona part feta per pista, no presenta dificultats, és còmoda i senzilla i dona l’oportunitat de visitar el bosc de Guerxet, un bosc de pi situat en un gran pla i també el Refugi dels Cogullons, una singular edificació situada al cim d’un Turó que pertany al 'Centre Excursionista Montblanc. Només dóna servei els dies festius.

  ACCÉS PER CARRETERA. Amb automòbil ens hem de dirigir fins al poble de Rojals i per fer-ho haurem d’anar a Montblanc. Aquesta vila està situada a la vora de l’autopista AP-7 de Barcelona a Lleida. Un cop sortim de l’autopista prenem la N-240 de Lleida a Tarragona. En Montblanc no hi ha cap indicador per anar a Rojals; per això, teniu en compte que venint per la N-240 des del sud (Tarragona i Valls) al entrar al poble just deixar un Caprabo a ma dreta, hi ha una cruïlla. En aquesta cruïlla cal prendre el carrer de l’esquerra.
  Aquest carrer, primer estret, després s’eixampla (sembla que estem en un polígon) per sortir del poble i tot seguit esdevé carretera molt estreta i plena de revolts.
  Fem 12 quilòmetres d’aquesta carretera en forta pujada i arribem a Rojals. Aquí travessem el poble i al sortir veurem uns contenidors a ma esquerra. En aquest indret ja podem deixar el vehicle. 50 metres més endavant hi ha un pal indicador i ensota del camí hi ha un petit prat d’us públic on també es pot aparcar.

  RECORREGUT Sortim pel carrer per on en vingut amb vehicle que esdevé pista forestal i pren direcció ponent. Seguirem majoritàriament aquesta direcció, travessarem un bosc, anirem fins el refugi dels Cogollons i arribarem al coll del Clot del Llop, on girarem a nord, fins el cim.
  Les referències més importants i horaris sense comptar parades són:

  0 minuts.- Aparcament (975 m): Sortim per la pista, direcció ponent, seguint unes marques de GR. Al sortir tenim un pal indicador que orienta direcció cap als Cogullons.
  3 minuts.- Trencant. (980 m): A la nostre esquerra hi ha un corriol que es una drecera. Nosaltres seguim la pista que segueix en baixada (-10 m) cap a uns plans, on la pista gira a l’esquerra i comença una suau pujada. Estem envoltats de Pins i Alzines. La vegetació està composta majoritàriament d’argelagues, estepes i ginebres.
  20 minuts.- Bosc de la muntanya de Sant Joan. (965 m.): A la nostre dreta hi ha un vell rètol indicador. Seguim planers per dins del bosc, ara més espès.
  30 minuts.- Trencant (980 m.): Deixem la pista principal que gira a la dreta i agafem un altre pista que segueix de front en lleugera pujada. Hi ha un pal indicador que assenyala els Cogullons i les Tres Creus.
  40 minuts.- Nou Trencant (1005 m.): Un pal indicador ens ajuda a escollir un altre pista a la nostre esquerra. En la carena veïna de la nostre esquerra es veu enlairat dalt d’un turó el Refugi dels Cogullons. Aquesta nova pista fa una lleugera baixada (-15 m).
  50 minuts.- Petit pal indicador (1005 m.): Aquí també de la nostre esquerra surt un corriol que està assenyalat per un indicador. Seguim el camí en baixada (-25 m) per entre bosc espès. Aquí hi ha abundor de bruc blanc a més d’estepa i argelagues. Deixem un camí a la nostre esquerra (compte de tornada) i seguim les marques del GR.
  1 hora.- Rierol. (970 m.): El camí gira 90 graus i fa una lleugera pujada.
  1 hora i 7 minuts.- Segon rierol. (985 m.): Travessem un altre petit rierol. El bosc manté les mateixes condicions i vegetació. Seguim el GR.
  1 hora i 15 minuts.- Edificació. (1020 m): Sortim del bosc i travessem una gran llosa de pedra fins arribar a una nova pista. Els Cogullons estan a la nostre esquerra.
  1 hora i 20 minuts.- Enllaç amb una pista. (1020 m): La seguim cap a la nostre esquerra per tal de muntar al Refugi. Terreny força obert.
  1 hora i 25 minuts.- Refugi dels Cogullons. (1050 m.): Tornem enrere fins l’enllaç descrit.
  1 hora i 30 minuts.- Enllaç amb una pista. (1020 m.): Seguim la pista i deixem la llosa per on hem passat abans, a la nostre dreta. La direcció és de ponent i anem en suau pujada.
  1 hora i 35 minuts.- Revolt i trencant. (1060 m.): Nova cruïlla, a la nostre esquerra es troba la pista molt malmesa per on seguirem en pujada per entre bosc de pi i alzina.
  1 hora i 45 minuts.- Clot del Llop. (1075 m.): Nova cruïlla assenyalada per una capella dedicada a la Mare de deu de la Misericòrdia. Aquí s’ajunten 3 pistes. Les de l’esquerra duent a la Mola d’Estats i cap a la dreta (nord) anem cap a Guerxet. La pista és planera i entra en una mena de tallafocs. Més endavant el tallafocs decanta a l’esquerra i va fins el cim, però nosaltres seguirem la pista uns 100 metres més, fins que aquesta comença a baixar i fa un revolt de 360 graus.
  1 hora i 55 minuts.- Trencant. (1110 m.): Just quan la pista fa el revolt, de front a la nostre esquerra, hi ha una petita mola. D’aquest revolt també surt un camí que seguirem uns 30 metres, per tal de desviar-nos cap a l’esquerra i enfilar-nos, per entre matolls, a aquesta Mola per la seva banda del darrera. Podem pujar a la Mola per tenir vistes o bé seguir en suau pujada fins un indret on veurem una pedra singular a la nostre esquerra envoltada per un pi i en front un pla amb una fita de pedres. Som a la Mola del Guerxet.
  2 hores.- Mola del Guerxet . (1122 m.): Cim decebedor, planer, molt ample, ple de matolls i una fita de pedres entre pins.
  La baixada la farem en 1 hora i 1/4 desfent el camí d’anada i sense anar als Cogullons.

  ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ 
 • Sens dubte la millor època és tardor/hivern. Cal evitar anar-hi en dies estiuencs per la forta calor que podem passar.

  PUNTS DE INTERÈS 
 • Poques vistes des del cim, però des de la petita mola podrem veure, cap el sud, tot el bosc del Guerxet fins la plana de l’Alt Camp. Al nord podrem veure totes les muntanyes dels Pirineus centrals catalans, la plana de la Conca de Barberà i els Montsec.

  CLIMA I VEGETACIÓ 
 •  La vegetació i el clima és Mediterrani, si bé recull la influència continental de la depressió central i els efectes de l’alçada per on es desenvolupa l’excursió. Temperatures molt contrastades d’hivern a estiu. Al hivern difícilment trobarem neu.

  EQUIPAMENT 
 •  Motxilla, gorra o barret, ulleres i crema solar tot l'any. A l'hivern cal dur roba d'abric, doncs pot trobar dies rúfols amb vent. Per això cal dur també roba protectora del vent. L'excursió es pot fer amb calçat tou. Convé dur aigua.

  Barcelona a 9 de Març de 2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada