Aquest blog neix amb l'objectiu de facilitar, a qui ho vulgui, les rutes d'ascensió al cims del Països Catalans. Els autors de les rutes i in formació complementaria som tres amics i socis de l'Agrupació Excursionista "Catalunya": en Jordi Pino, na Caterina, i Manuel Cabanillas. Ressenyes de cims de Catalunya, País Valencià, Balears, Franja de Ponent, Catalunya Nord, amb COPYRIGHT.
Hom comunica que, degut a que cada dia hi ha més gent moltonejada, més lletrats aprofitats i les lleis interpretades com penells, per seguir aquesta ressenya és obligatori dur un mòbil, saber-lo fer anar i saber trucar al telèfon d’emergències 112. També és obligatori dur un mapa que sigui de la regió i una brúixola que sigui per orientar-se a la muntanya. És indispensable saber interpretar i fer anar aquests aparells, al igual que s’ha d’entendre i conèixer les tècniques d’anar per lamuntanya. Aquesta ressenya no té pas manteniment.
RESUM
Aquest cim, molt esvelt, cònic i enlairat, és també anomenat Castell de Sant Vicenç de Burriac i pertany a la serralada litoral catalana. El turó està coronat per las restes d’un antic castell que ja és esmentat l’any 1017 i del que es conserven una torre circular, part de la capella de Sant Vicenç i un munt de restes dels seus murs. És possible que sota d’aquestes runes hi hagin restes d’un important poblat ibèric, ja que així es manifesten a la banda meridional de la muntanya.
Les seves aigües, per diferents rials, van a parar a la mediterrània mitjançant la riera d’Argentona, per la banda nord i de llevant, i la de Cabrera, per la banda sud i de ponent.
Excursió molt curta, senzilla i agradable pel parc de la serralada Litoral i uns terrenys compostos majoritàriament per granits amb forta presència de quarsos, aixecats en el període hercininià i que per motius de una forta erosió, també expliquen la forta presència de terra sorrenca i de sauló. Bones vistes sobre tot el Maresme i la Mediterrània.
ACCES PER CARRETERA.
Per fer aquesta ruta ens hem d’apropar a la Vila de Cabrera de Mar. Per fer-ho, hem de dirigir-nos per la N-II o per l’autopista de Barcelona a Mataró. Venint de Barcelona per la N-II, abans d’arribar a Mataró i just passat Vilassar de Mar, trobarem una desviació a l’esquerra que porta per la carretera B-502 a Cabrera i Argentona. Hem de prendre aquest trencant i desprès de passar per sota de l’autopista, des d’on també es pot enllaçar amb la B-502, arribarem a una rotonda.
En aquesta rotonda deixem la B-502 i ens dirigim cap al centre de la vila de Cabrera. A poc d’entrar-hi, amb la riera a l’esquerra, veiem, en una lleugera corba a la dreta, el polisportiu a l’esquerra i una petita rotonda molt singular. Aquí trenquem a l’esquerra com si volguéssim anar a l’esmentat polisportiu i ens fiquem en un carrer que de fet es la mateixa riera que està revestida de ciment. Seguim aquest carrer i els indicadors de Castell de Burriac i Centre de Recerques Arqueològiques Modolell.
En un d’aquests indicadors, el carrer fa un fort revolt a la dreta i nosaltres prenem una pista a mà esquerra, de la que fem uns 500 metres, seguint el curs de la riera de Cabrera que també està a l’esquerra, fins arribar a un trencant que, altre cop a l’esquerra, porta a la urbanització “La Altura”. Deixem aquest trencant, seguim de front uns 500 metres més endavant, on trobarem, a mà esquerra, un aparcament amb un pal indicador que assenyala Mont Cabrer i Castell de Burriac i un mapa de la regió. Aquí deixem el vehicle. Rutómetre del RACC
ACCÈS AMB TRANSPORT PÚBLIC
Amb Tren (Tel. informació rodalies RENFE Tel 902 24 02 02) es pot arribar fins a l'estació de Vilassar de Mar, i el baixador de Vilassar de Mar-Cabrera de Mar
Autobús urbà que fa els trajecte Vilassar de Mar (RENFE) - Cabrera de Mar (Tel. informació Ajuntament de Cabrera:937 590 091).
RECORREGUT
En resum la nostre excursió seguirà la pista, direcció majoritària de nord, fins un coll, des d’on per carena i pedres arribarem al cim.
Les referències més importants i horaris aproximats, sense comptar parades, són:
0 minuts: Aparcament (200 m.) Sortim per la pista de la dreta, en pujada i terra de sauló,seguin la indicació del pal indicador que ens porta fins un replà, on a l’esquerra hi ha un aparcament més ample.
2 minuts: aparcament (210 m.) El deixem a l’esquerra i seguim per una pista que surt de front i que té una cadena que barra el pas a vehicles. A la dreta deixem un corriol que marxa en baixada cap al bosc. Seguim la pista fins un nou pal indicador, si bé, per la dreta, podem fer una drecera per dins del bosc.
8 minuts: Pal indicador (255 m.) Seguim les indicacions cap al Castell. Així que deixem la pista de l’esquerra que va a Cambrils i prenem la de la dreta. Anem acompanyats de bosc de pi pinyoner, alzina i arboç i també de ciclistes, turistes i gossos, sobretot en dies festius. Anem en direcció llevant en lleugera pujada i ens apropem a la carena.
15 minuts: Petit coll (305 m.) Arribem a la carena, que en aquest indret és força boscosa, quan la pista fa un revolt a la dreta. Aquesta pista segueix en pujada, ara per sota carena de la banda sud i més amunt arriba a un coll.
20 minuts: Monument (335 m.) Un alt monòlit de granit homenatge als municipis de la Baronia del Maresme. Estem en un coll i aquí deixem la pista per prendre un corriol a la dreta que per dins del bosc comença a enfilar-se per la muntanya. Al poc, el camí es torna rocallós i inicia una forta pujada fins el cim.
30 minuts: Turó del Castell de Sant Vicenç de Burriac (401 m.) Cim coronat per les runes del castell i la torre circular amb una petita antena al seu damunt. Turó ampli planer i de terra sorrenca.
Baixada desfent el camí d’anada.
ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Aquesta ruta es pot fer tot l’any, llevat als mesos d’estiu per la forta calor. No recomanable a partir del mes d’abril fins a octubre.
PUNTS D’INTERÉS
Des del cim tenim una banda nord amb la vall de la riera d’Argentona, la vila d’aquest nom i les comunicacions de la B-40. També podem veure Órrius i tota la serralada litoral que separa la comarca amb el Vallès. A llevant tota la serralada del Corredor amb el cim de Tarau, en sota, Mataró i tota la planaque l’envolta i la Mediterrània.
Al sud les viles de Cabrera i Vilassar amb el mar i aponent les serralada de Sant Mateu i al fons la de Collcerola.
CLIMA I VEGETACIÓ
El clima és Mediterrani amb fortes influencies humides. Al hivern no hi sol glaçar mai mentre que a l’estiu malgrat que no es superen els 30/32 graus fa una forta xafogor. Cim exposat a llevantades que solen venir a la tardor.
La vegetació està composta també de plantes de caire mediterrani i on destaquen l’arboç, l’alzina i també darrerament el pi pinyoner, amb matolls de llentiscle, bruc, ginesta i estepa.
EQUIPAMENT
Degut al curt recorregut, no cal pas dur cap material específic. Un tempesta contra el vent ens ajudarà a passar més còmodament en dies rúfols d’hivernñ
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada