22 de juny del 2009

TURÓ DE LA TORRE DE CASTELLNOU (626 m.)



CIM: Turó de la Torre de Castellnou (626 m)
COMARCA: Bages
HORARI: 1h 15 min (45 min + 30 min)
DESNIVELL: 160 m
DIFICULTAT: fàcil

RESUM
En Juliol 2006 la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya va fer una aposta per donar a conèixer les muntanyes del nostre país i així va nàixer el repte dels 100 cims. Es tracta de muntar, sense límits de temps, als cims més emblemàtics de Catalunya, repartits per totes les comarques del nostre país. El turó de la Torre n’és un dels escollits.
Aquest cim es troba situat a l’extrem nord de la comarca i és el primer relleu muntanyós que es troba després de la plana del Bages, al nord, també, del petit poble de Castellnou de Bages. El turó forma part d’un petit altiplà, molt fragmentat, que fa de divisòria d’aigües entre els rius Llobregat i Cardener. Així, totes les aigües del cim van a parar a la riera de Conangle i d’aquí directes al Llobregat, a excepció de les de ponent, que ho fan al Cardener passant per la riera de Viladelleva.
La excursió, molt senzilla, còmoda i fàcil, es desenvolupa en un 95% per carrers i per pista de terra, per uns terrenys sedimentaris formats majoritàriament per argiles, margues i gresos. Al turó esta coronat per una antiga, molt alta i imposant torre circular de guaita i que possiblement formava part d’un castell del que no si veuen restes.

COM ARRIBAR-HI
ACCÈS PER CARRETERA
Amb automòbil ens hem de dirigir fins al poble de Castellnou de Bages. Per fer-ho recomanem l’accés que hi ha per la vila de Santpedor. A aquest poble hi podem arribar per l’eix transversal, C-25, a la sortida següent després de que aquesta C-25, enllaça amb l’autovia C-16, que ve de Barcelona i Berga i túnel del Cadí. Si per estalviar-nos l’autopista venim de Manresa per la C-55, es recomanable anar fins aquest enllaç C-25 i C-16 i seguir direcció Lleida per eixir a la primera sortida, direcció Santpedor.
En arribar a aquest poble, passem les primeres cases i estem a la guaita d’una indicació, a la dreta, de Castellnou de Bages. Entrem al nucli urbà i seguim les indicacions que ens porten cap aquest poble de Castellnou. Primer un gir a l’esquerra, després un stop, tot seguit cap a la dreta i ja estem a la carretera de Castellnou.

Primer travessem la urbanització del Serrat de Castellnou, després, a la dreta, deixem la de les Pinedes, també deixem alguns trencants i sempre seguim la indicació de Nucli antic i Ajuntament. Haurem fet uns 6,5 quilometres des de Santpedor, quan trobem un trencant amb un indicador que assenyala que si vas de front, aniràs a Figuerola i Balsareny, i si prens cap a la dreta, aniràs al Nucli antic i Ajuntament. Anem cap a la dreta per aparcar aquí mateix a tocar del trencant. Rutómetre del RACC.

ACCÈS AMB TRANSPORT PÚBLIC
Tren RENFE (estació Manresa)
Autobús: Alsina Graells/ Alsa. Tel 938 730 518 (De dilluns a Divendres)
Taxis des de Manresa: Radio Taxi Tel. 938 744 000

RECORREGUT
L'excursió travessa la urbanització de la Figuerola, en direcció majoritària de nord, primer per carrers i quan s’acaben les cases, per pista de terra fins prop del cim, on prendrem un camí per tal d’atansar-hi.
Les referències més importants i horaris sense comptar parades són:
0 min: La Figuerola. (505 m) Sortim tornant enrera fins al trencant i agafant, cap a la dreta, el carrer, en pujada, de la urbanització de la Figuerola. Anem flanquejats d’algunes cases i deixant algun que altre carrer lateral, majoritàriament a la dreta.
15 min: Coll i carena. (560 m) Arribem a una mena de coll, on el carrer fa un gir a la dreta i segueix per carena. A la dreta cases i algun altre carrer, a l’esquerra bosc, i cap al nord ja veiem la torre que corona el cim. Anem força planers, seguint el carrer de la Torre que és el principal.
22 min: Pista de terra (590 m). Deixem el carrer principal que, en pujada lleugera, marxa lateral cap a la dreta i prenem una pista de terra, direcció Argençola, la Torre de Castellnou, Balsareny i Súria, tal com diu un indicador. Anem planers, quasi paral·lels al carrer que hem deixat i que s’allunya lentament per sobre nostre. Ara passem per un bosc de pi molt jove i atapeït.
25 min: Carena (600 m) Estem en una mena de coll/carena, on la pista comença a baixar, per dins de bosc més espès.
27 min: Trencant. (590 m). De la nostre dreta arriba una pista que enllaça amb la nostre i que ve de Castellnou, tal com diu un pal indicador. Seguim en baixada (-10 m) direcció Berga, Casserres i Sant Cugat del Racó. Uns metres més endavant la pista es fa planera, ressegueix el bosc per sota carena pel cantó de llevant, fa una curta pujada, deixa una pista secundària que baixa a ma dreta i arriba a un pal indicador. La torre està a tocar.
35 min: Pal indicador (590 m) A l’esquerra hi ha una pista secundària. Deixem la principal per on veníem i prenem un camí que surt de la dreta i que va per la carena, direcció la torre. El pal indicador informa al respecte. Prop del cim trobem una petita creu a la dreta i tot seguit una curta baixada i pujada forta fins el cim.
45 min: Turó de la Torre de Castellnou (626 m) Cim ocupat per la torre i alguna resta caiguda. Cim punxegut, però ample, amb algun matoll.

Baixada desfent el camí d’anada.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Aquesta ruta es pot fer tot l’any. Cal evitar anar-hi al pic del estiu i al migdia, per la forta calor que podem passar. Recomanem fer l'excursió a finals de tardor o hivern.

PUNTS D'INTERÉS
Al marge de la torre, les vistes des del cim són molt bones. Així si guaitem cap al nord, veurem els rasos de Peguera, la resta de muntanyes dels Prepirineus i les dels Pirineus orientals. A llevant tenim part del pla de Bages, les muntanyes de la serralada transversal i fins el Montseny.
Ja al sud veiem el pla de Bages, Sant Llorenç del Munt i Montserrat, mentre que a ponent destaca la serra de Castelltallat i les muntanyes del Solsonès.

CLIMA I VEGETACIÓ
El clima en aquests indrets és dels que s’anomena de caire submediterrani amb influències continentals. Temperatures extremes, sobretot al hivern, on es barregen els dies freds, humits i emboirats, amb els temperats pel sol. Clima de transició entre el mediterrani sec i el continental europeu, més humit i extremat. A l’estiu l’indret registre fortes calors i poca pluviositat.
La vegetació també presenta les mateixes característiques, si bé en aquest cas, la vegetació és de caire estricte mediterrani, amb pi blanc, arboç i matolls de romaní i bruc.

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret, ulleres i crema solar. Al hivern cal dur roba d'abric i contra la humitat o pluja. L'excursió es pot fer amb calçat tou, doncs gaire bé tot el recorregut va per carrers o pista de terra. També recomanem dur una màquina de retratar i uns llarga-vistes. En el recorregut no trobarem fonts, així que recomanem dur aigua.

DIRECTORI DE SERVEIS
Ajuntament Castellnou de Bages

Barcelona a 31 de Maig de 2008.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada