23 de novembre del 2015

TURÓ DE SANT MEDIR (353,8 m) pel Turó de Valldaura



CIM: Turó de San Medir ( 353,8 m) pel Valldaura
COMARCA: Vallès Occidental
DESNIVELL: +360 m (des de el metro: +390 m)
HORARI: 2h (1h10 min + 50 min)
DIFICULTAT: Fàcil
CARTOGRAFIA: Mapa Collserola (Ed. Alpina) E. 1:20.000



RESUM
Aquest cim es troba situat en una carena secundària que es despenja de la carena principal de Collserola, a llevant del Tibidabo i molt prop de la banda de llevant del cim del Maltall de Magarola. El turó es troba dins del Parc Natural de Collserola, en una carena anomenada també de Sant Medir, que baixa fins a la plana del Vallès a l’alçada de la banda de ponent de Cerdanyola. Aquesta carena separa les valls del torrent de Valldaura, a llevant, i la de la riera de Sant Medir, a ponent.
L'excursió és curta, senzilla per un terreny de llicorelles (pissarres), datades del paleozoic i formades per sediments que recobreixen algunes antigues roques eruptives que hi ha per tota la serralada, La vegetació és molt frondosa i espectacular a la banda nord de la serra.

COM ARRIBAR-HI
ACCÉS PER CARRETERA 
Amb automòvil ens hem de dirigir des de la mateixa ciutat de Barcelona al velòdrom d'Hirta. Ho farem pel lateral de la Ronda de Dalt, direcció Llobregat. Si venim per dins de la Ronda haurem de eixir per la sortida 3 i després de la Plaça Karl Max seguirem pel lateral fins que trobarem una indicació de Velòdrom. Aquí pujarem pel carrer Germans Desvalls fins el seu final, on una cadena barra el pasi a ma dreta tenim una gran edificació corresponen a un centre formatiu. Uns 300 metres abans de la cadena, a ma esquerra, deixarem el parc del Laberint i 100 metres abans, a ma dreta, el carrer de Mura, lloc on podrem aparcar fàcilment, si prop de la cadena no hi trobem espai.


ACCÉS EN TRANSPORT PÚBLIC
Metro
Barcelona Línia 3 (verda) i baixant a l’estació de Llars Mundet. D’aquí desplaçar-se fins el velòdrom i carrer Germans Desvalls amunt.


Autobús
Línies (Barcelona): 27, 60, 73, 76 i B19


DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT
En resum, seguirem el GR-6, direcció ponent, fins una ampla pista que va del Portell de Valldaura al revolt de la Paella. La seguirem uns 200 metres fins un  indicador a la nostre esquerra, d’on surt una pista de ciment que du fins el Turó de Valldaura,. D’aquí seguirem un corriol en direcció SO., fins el pas del Rei on, ara en direcció NO., baixarem fins una pista que ens durà al camí de carena. Aquest camí ens portarà a una desviació que, en direcció SE., ens atansarà fins el cim.
Les referències més importants i horaris, sense comptar parades, son:


0 min: Cadena. (160 m) La travessem i per camí ample i pedregós seguim direcció NO. en lleugera pujada. Seguim el GR., deixem un replà a la nostre esquerra i un xaragall que baixa d’una tanca metàl·lica que retrobarem més endavant i que fa de drecera. Terreny descobert amb vegetació mediterrània.
10 min: Trencant i petit indicador a la dreta (220 m.) Deixem el ample camí que marxa de front i  prenem un corriol que hi ha a la nostre esquerra que planer fa marxa enrere, com si desféssim el camí fet, però a més alçada. Seguim les marques del GR. Uns metres més endavant, trobem a l’esquerra el xaragall que baixa fins el camí per on veníem i als 20 metres una tanca metàl·lica i un pal indicador.   
13 min: Pal indicador i tanca metàl·lica. (225 m) L’indicador, entre altres assenyala el turó de Valldaura. Resseguim la tanca que resta a la nostre esquerra i uns metres més endavant el camí comença a pujar per anar a cercar la carena on hi ha una torre elèctrica. Terreny emboscat amb abundor de pins i alzines. Seguim el GR.
25 min: Torre elèctrica. (300 m) La superem, el camí, ara sense gaire arbrat, es fa més ample i planer. Superem un altre línia elèctrica i arribem a una cruïlla.
30 min: Cruïlla i pal indicador. (350 m.) Un corriol a ma dreta i d’acord amb l’indicador, porta al Turó de Valldaura. Podem seguir el corriol que porta a una ample pista apte per vehicles o bé seguir de front per on veníem per enllaçar amb aquesta pista una mica més endavant. Anem de front.
33 min: Enllaç la pista (355 m) que ve en pujada de la nostre dreta. La seguim cap a l’esquerra, planers.
35 min: Cruïlla al turó de Valldaura (370 m) Hi ha un indicador a ma dreta i un petit replà. Deixem la pista i enfilem direcció NE. per un altre pista, aquesta revestida de ciment, que en pujada decidida, ens durà fins el cim.
45 min: Turó de Valldaura. (419 m) Cim planer, ampla, amb terra argilosa i llicorelles. Turó envoltat d’alzines, pi, ginesta i arboç i al centre una gran torre metàl·lica de guaita per vigilància del foc. També disposa d’una gran torre de comunicacions i un edifici annexa la torre, a la banda nord de la muntanya. Seguim en direcció sud-oest, contraria des d’on hem arribat i seguint un corriol. Anem en lleugera baixada.
50 min: Pas del Rei. (405 m.) Cruïlla de 4 camins. Prenem el corriol de la nostre dreta i en baixada i força emboscats, anem baixant  fins arribar a un creuament de pistes.
58 min: Creuament de pistes (335 m.) Trobem una pista travessera amb un pal indicador. A l’esquerra cap al Tibidabo, a la dreta cap a Cerdanyola i de front surt un altre pista que porta a Sant Medir i al camí de carena. Seguim aquesta darrera pista, en lleugera baixada cap a Sant Medir, i als 200 metres trobem un nou trencant.
1h:Trencant (330 m.). Nou pal indicador que ens avisa que cap a la dreta es va a Can Borrell i Camí de carena. Deixem la pista i prenem un ample camí barrat per una cadena que tot seguit esdevé més estret i planer, marxant de flanc, direcció nord oest, per arribar a la carena.
1h. 05 min.: Desviament al cim (335 m.) Just arribar a la carena de la muntanya, a la nostre dreta hi ha uns rastres de corriol que haurem de seguir sortejant tota mena d’entrebancs vegetals procurant no separar-nos de la mateixa carena fins arribar a una fita quadrada de ciment d’1,20 metres d’alçada, desprès de deixar-ne un altre, també al mig de la carena i el matollar. 
1h. 10 min.: Turó de Sant Medir (354 m.) Irreconexible com a Turó, molt emboscat amb la fita de ciment de la Diputació de Barcelona i sense cap vista.
Baixada desfent el camí d’anada.

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret i ulleres. Al hivern cal dur roba d'abric. També cal dur preventivament roba protectora del vent en tota època. L'excursió es pot fer amb calçat tou. També recomanem dur una màquina de retratar, uns prismàtics i aigua.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Aquesta ruta es pot fer tot l’any llevat als mesos d’estiu, on la calor pot fer molt penosa l’ascensió. Recomanem fer-la al hivern.

CLIMA I VEGETACIÓ
El clima és Mediterrani, molt influenciat per la marinada i força temperat. Terreny humit on no hi sol glaçar mai i amb forta xafogor a l’estiu. La vegetació també és típica de la mediterrània amb abundor de pi, arboç i alzines.

PUNTS D’INTERÈS
Al marge de la vegetació, des del cim no tenim cap vista, però al passar pel turó de Valldaura  podem veure a llevant tota la plana final del Besòs, amb viles com les de Sta. Coloma i part de Barcelona i la serralada llevantina de Collserola. Al sud, tenim Barcelona, Montjuic, part del Baix Llobregat i la mediterrània, mentre que a ponent tenim el Tibidabo i el Maltall de Magarola, que ens tapa la vista sobre la resta del Baix Llobregat. Al nord tenim totes les viles i comunicacions del Vallès, amb serralades com Montserrat, Cingles de Gallifa i de Bertí, Sant Llorenç i el Montseny.


DIRECTORI DE SERVEIS:
Barcelona 21 d’octubre de 2015.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada