7 de setembre del 2015

PUIG DEL LLEÓ (311,6 m.) Des de Aparcament final Carrer Roquetes)


Foto cim: Jordi Pino

CIM: Puig del Lleó (311,6 m.)

COMARCA: Baix Penedès
HORARI: 1h 35 min. (1h 05 min.+ 30 min.)
DESNIVELL: + 250 m
DIFICULTAT: Fàcil
CARTOGRAFIA:

Aquest puig pertany a la serralada litoral catalana i és el punt culminant de la serra Pedregosa. Aquesta petita serra, d’orientació SE-NE, es troba situada al nord-oest, i molt prop, de la vila del Vendrell. Com una bona part d’aquestes serralades litorals el terreny majoritàriament és calcari, del cretaci, barrejat amb argiles vermelles. Les aigües del cim van a parar a la riera de La Bisbal, fent-ho, per la banda nord i de ponent, mitjançant el torrent d’en Nicolau, a llevant pel torrent del Culleré i al sud pel barranc del Lleó.
L’excursió és curta i senzilla, per un terreny molt sec amb una vegetació de característiques típiques del mediterrani i amb bones vistes sobre la plana del Baix Penedès.

ACCÉS PER CARRETERA.
Amb automòbil ens hem de dirigir fins la vila del Vendrell i en concret al carrer de Roquetes. Al Vendrell s’hi pot arribar des de Barcelona o Tarragona per la N-340, la que passa per Vilafranca, i també per autopista. No és fàcil arribar al carrer Roquetes, però una opció senzilla per fer-ho, és venint de Vilafranca, per la N-340, sortir direcció Valls i agafar la C-51. Venint de Tarragona o de l’autopista, serà la darrera sortida al Vendrell d’aquesta N-340.
Agafada la carretera de Valls, deixarem a la dreta una sortida a Sta. Oliva i agafarem la segona que porta al Vendrell i al Polígon La Cometa. Anirem direcció al Polígon i desprès d’una benzinera que hi ha a la dreta, trobarem una rotonda on girarem al primer trencant a la dreta i als 50 metres, en una nova rotonda, deixarem un Mercadona també a la dreta, i anirem a l’esquerra per entrar en una avinguda, anomenada Baix Penedès, que és de doble sentit amb una ampla mitjana al centre.
A la primera rotonda que trobem, tornem a girar a la dreta deixant de front un pont sobre la riera i un semàfor. Enfilarem el carrer Ramon Llull que deixarem a la primera travessia a l’esquerra, per passar un pont sobre la riera i girar novament a la dreta i situar-nos al carrer Roquetes. Seguim fins al seu final on s’ajunta per l’esquerra amb el carrer Baix Llobregat. Aquí aparcarem i a mà dreta veurem un petit camí asfaltat que baixa fort cap a la riera i un rètol de ferro del Grup Muntanyenc Lira Vendrellenca.  Per aquesta estreta carretera començarem l’excursió.

ACCÉS PER TREN
Amb Rodalies de Catalunya (Renfe) hem d’anar fins a l’estació del Vendrell. En sortir, estem al carrer de la carretera de Barcelona i anem cap a la dreta fins una cruïlla, on prenem el carrer carretera de Valls que seguim fins la benzinera descrita anteriorment, al costat del Mercadona. Des de la Renfe tenim 15 min. més de camí i 20 metres més de desnivell.

RECORREGUT
En resum el nostre recorregut surt de la mateixa vila del Vendrell, per entremig de camps i direcció nord-oest, s’apropa a la serra Pedregosa, on en arribar-hi, munta direcció sud-oest, per enfilar-se fins el collet d’en Jan Petit, entre el Lleó i un cim amb una antena. D’aquí prenem una carena que altre cop en direcció nord-oest ens durà fins el cim.
Les referències més importants i horaris sense comptar parades són:

0h 0 min.: Aparcament  (70 m.). Sortim baixant per un camí revestit de ciment just on hi ha el indicador de ferro PR-C-16. La pista entra en un túnel per travessar per sota l’autopista, túnel que, a més, és per on passen les aigües d’un rierol gaire bé sempre sec. En sortir-hi enfilem un pujant per arribar a una carretera travessera. Tenim les vies del TGV davant nostre.
0h 5 min.: Carretera (75 m). La seguim cap a la dreta i aquesta, en pujada, fa un gir a l’esquerra per tal de superar les vies del TGV per sobre. Una metres més i nou trencant.
0h 10 min.: Trencant Mas d’en Gual. (80 m). Trobem un indicador del Mas, la casa i un nou trencant. Hem de seguir cap a l’esquerra, on planers i per entre finques segueix el camí encara revestit de ciment. Seguim unes sagetes grogues del camí de Sant Jaume.
0h 15 min.: Final del camí encimentat (90 m). El camí, ara pedregós, s’estreny, ja no és apte per vehicles i, planer, va seguint diverses finques encaixonat entre parets de pedra seques. Seguim la sageta groga indicadora del camí de Sant Jaume.
0h 18 min.: Cruïlla (95 m). El camí principal segueix de front i les sagetes també, però per fer drecera, prenem un estret camí a l’’esquerra on també hi ha sagetes grogues. Al cap de tres min. trobem una nova cruïlla i un indicador que assenyala el camí del Bassa cap a l’esquerra. 20 metres més endavant hi ha una finca amb una alta tanca metàl·lica i un altre indicador. A la dreta “Camí fondu del Galet”. Seguim cap a l’esquerra, pel camí del Bassa, resseguint la tanca, anem planers i s’acaben els conreus i les pintures grogues.
0h 30 min.: Mas del Manso ((120 m). Esta enrunat. Resta a la nostre dreta. Al cap de 50 metres deixem un camí que marxa cap a l’esquerra. Seguim de front, deixem una bassa seca feta damunt d’un rocallís i als 30 metres un corriol que surt de la nostre dreta. Seguim en pujada suau, anem trobant marques de pintura variades i, mig entre bosc, mig per terreny descobert, arribem per sobre d’un petit coll, entre el cim de les antenes a l’esquerra i el Lleó a la dreta.
0h 45 min.: Collet d’en Jan Petit (190 m). A l’esquerra un camí ens duria cap a una punta on hi ha la antena. Nosaltres prenem el camí de la dreta, fem una lleugera baixada i, al cap d’uns 50 m., arribem pròpiament al coll, on a l’esquerra deixem el “camí del Matí”. Aquí el camí comença a enfilar-se més fort, direcció nord-oest, per terreny pedregós i pel mig d’un ample llom. Passem per un petit pla, on tenim, a l’esquerra, un petaquer de rocs amb un pedrís per seure i des d’on tenim bones vistes sobre el Baix Penedès i la mediterrània. Arribem a una nova carena.
1h. 00 min.: Carena (290 m). El camí fa un petit gir a la dreta i s’enfila suaument, ara direcció nord. Segueix el mateix tipus de vegetació, amb pins aïllats.
1h. i 03 min.: Indicador i Cruïlla (300 m). Deixem el camí que segueix de front i d’acord amb el indicador, que assenyala el cim, seguim un altre corriol a l’esquerra que, suaument i per entre rocs, ens du al cim.
1h. i 05 min.: Puig Lleó. (310 m).  Planer, gran, pedregós, amb matolls i algun pi. Al centre hi trobem un monument de ferro, als 25 anys del Grup Muntanyenc La Lira Vendrellenca.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Aquesta ruta es pot fer a peu tot l’any, llevat a l’estiu, quan la calor pot ser asfixiant. Recomanem fer l'excursió a l’hivern.

PUNTS D’INTERÉS
Itinerari per antics camps de conreu que permet gaudir d’unes vistes cap a llevant de la plana de l’Alt Penedès i les muntanyes de l’Ordal i Garraf. Cap el sud, tota la plana del Baix Penedès amb la mediterrània al fons i cap a ponent, el Alt i Baix Camp amb les muntanyes de la Mussara, Colldejou, Llaberia, Mollo Puntaire i al fons els Ports. Ja al nord, veurem la muntanya de Sant Antoni i la serralada del Montmell

CLIMA, VEGETACIÓ I FAUNA
La vegetació i el clima és de caire mediterrani. Matolls, pins crescuts damunt d’antics bancals de conreu, sequera i forta calor els dies de sol. A l’estiu bufa fort la marinada xafogosa. Els dies d’hivern poden presentar jornades de vent i dies rúfols sense glaçades, mentre que a l’estiu sovintegen els dies calitjosos, de forta calor i humitat.
Guineu, perdiu, pit roig, senglar, serp verda, xoriguer, abellerol, puput..

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret i crema Al hivern cal dur roba protectora del vent. L'excursió es pot fer amb calçat tou. També recomanem dur una màquina de retratar i uns prismàtics Cal dur aigua.

PUNTS D’INTERÈS
La visita al casc antic d' El Vendrel es molt recomanable.

ON MENJAR
L'Enxaneta. Plaça Vella, 3 El Vendrell (Tarragona)
Tel. 977 182 613. Tanca dilluns
Ibèrics, tapes i menú diari.
ElMoli de Cal Tof.   Av. Santa Oliva, 2 – El Vendrell (Tarragona) 
Tel. 977 662 6531

DIRECTORI DE SERVEIS

Barcelona, 23 d'agost de 2015













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada