11 de març del 2011

PUIG CORNADOR (1.228 m.)


CIM: Puig Cornador (1.228 m)
COMARCA: Ripollès
DESNIVELL: 340 m
HORARI: 1h 45 min (1h 05 min + 40 min)
DIFICULTAT: fàcil


NOTA PRELIMINAR
Hom comunica que, degut a que cada dia hi ha més gent moltonejada, més lletrats aprofitats i les lleis interpretades com penells, per seguir aquesta ressenya és obligatori dur un mòbil, saber-lo fer anar i saber trucar al telèfon d’emergències 112. També és obligatori dur un mapa que sigui de la regió i una brúixola que sigui per orientar-se a la muntanya. És indispensable saber interpretar i fer anar aquests aparells, al igual que s’ha d’entendre i conèixer les tècniques d’anar per la muntanya. Aquesta ressenya no té pas manteniment.


RESUM
En Juliol 2006 la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya va fer una aposta per donar a conèixer les muntanyes del nostre país i així va nàixer el repte dels 100 cims. Es tracta de muntar, sense límits de temps, als cims més emblemàtics de Catalunya, repartits per totes les comarques del nostre país. El Puig Cornador, n’és un dels escollits.
Aquest puig es troba situat dins del Lluçanès, en el nomenat altiplà Central de Catalunya, i forma part de la serralada prepirinenca, en el llindar amb la comarca d’Osona. Estructurat per bandes de gresos i margues de l’època terciària, forma part d’una serralada que de llevant a ponent separa les valls de la riera de Les Lloses al nord i la de Sora al sud.

La excursió, molt senzilla, còmoda i fàcil no presenta cap mena de dificultat, ja que malgrat que per muntar al cim hi ha diversos itineraris, hem escollit el que puja des d’Alpens per la vall del Rec de Matamosses, per on hi puja també un G.R que ens aproparà fins gaire bé al cim. Durant la marxa podrem veure la singular Roca de la Pena, les restes del Mas Puig-Empí i el Santuari de Santa Margarida de Vinyoles.

ACCÉS PER CARRETERA.
Amb automòbil, ens hem de dirigir fins la vila d’Alpens. Una de les millors opcions per fer-ho, és anar a Sant Quirze de Besora. Ho podem fer des de Ripoll o Barcelona i Vic per la C-17. En arribar a Sant Quirze i sense entrar al centre de la vila, ens hem de desviar per la BP-4654 direcció Alpens i Sant Agustí de Lluçanès.
Fem aquesta carretera fins el punt quilomètric 8, on deixarem a ma esquerra la carretera BP-4653, direcció Sant Boi de Lluçanès, i continuarem fins el quilòmetre 15 fins Alpens. Passarem el poble que deixarem a l’esquerra i uns metres passada la darrera casa del poble, just desprès d’un revolt de la carretera a la dreta, trobarem un trencant que diu Cal Torrats. Hem d’entrar en aquest trencant que és una pista de terra i a uns metres aparcar el vehicle, just davant de Can Torrats.

RECORREGUT
L’excursió segueix en direcció nord, primer per pista i desprès per camí, la vall del rec de Matamosses, fins arribar al coll Tallat, on en direcció ponent ens atansarem fins el cim.


Les referències més importants i horaris aproximats sense comptar parades són:
0 minuts: CanTorrats. (920 m) Seguim la pista, primer planera i tot seguit en baixada cap al fons de la vall del Rec de Matamosses. Seguim marques de G,.R. i anem envoltats de bosc de pi i de ribera. La pista en arribar al rec es torna planera.
10 minuts: Roca de la Pena. (900 m) Just quan la pista planeja, a la dreta trobem una gran penya, molt singular. Aquí la pista fa un petit gir a l’esquerra i comença a pujar lleugerament, deixant el rec a la nostre dreta prop de la pista. Seguim amb el bosc i el G.R.
20 minuts: Trencant. (970 m). La pista comença a fera un gir a la dreta i aquí veurem a l’esquerra una fita i les marques del G.R. que s’enfilen per un corriol que s’endinsa pel bosc. Deixem, doncs, la pista i seguim, en suau pujada, el corriol
35 minuts: Puig- Empí. (1.060 m) Arribem a un petit pla, on hi ha un pal indicador que ens dóna moltes referències. A la nostre dreta veiem la mig enrunada masia de Puig-Empí. Seguim el pla cap a l’esquerra uns 30 metres i, seguint les pintures, el deixem per tal d’enfilar-nos per unes pedres i seguir el camí. Seguim per entre bosc, ara també amb roures, a estones el camí té pedra nua i més a munt fem un llarg flanqueig, molt planers, que ens permet veure a l’altre banda de la vall, que es troba en sota a la nostre dreta, el Santuari de Santa Margarida de Vinyoles.
50 minuts: Carena. (1.130 m) El llarg flanc arriba a una desdibuixada carena que travessem i seguim el G.R., molt planers, amb alguna lleugera baixada, cap al coll Tallat.
55 minuts: Coll Tallat. (1.130 m) És un nus de camins i pistes. A la dreta hi ha dos pals indicadors amb força indicacions. Nosaltres sense arribar-hi, deixem el G.R. i prenem un camí que en forta pujada surt cap a l’esquerra, en direcció ponent. El camí té pintures de P.R. (grogues i blanques), segueix per entre bosc i fa una petita llaçada, abans d’arribar al cim.
1 hora i 5 m.: Puig Cornador. (1.228 m) Cim allargassat, planer, amb roca nua i herba de prat, envoltat de pins que tapen la vista sobretot cap a ponent. Un petit pessebre de disseny al cantó de llevant.
Baixada desfent el camí d’anada.


HORARI
La pujada ens ocuparà una mica més d’una hora i la baixada uns 40 minuts.

DESNIVELL
El desnivell acumulat de tota l’excursió és de 340 m, tant de pujada com de baixada.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Aquesta ruta es pot fer tot l’any. Cal evitar anar-hi al pic del estiu i al migdia, per la forta calor que podem passar.

PUNTS D’INTERÉS
Les vistes des del cim presenten dificultats cap a ponent degut a la vegetació. Al mateix passa cap al nord, però amb petits desplaçament podem veure la serralada del Puigmal i les muntanyes de Núria, juntament amb serralades prepirinenques com la de Cavallera.
Al est tenim molt prop el Santuari de Santa Margarida de Vinyoles i darrera les muntanyes del Puigsacalm, Bellmunt o Cabrera i Aiats. És al sud, on hi ha millors vistes, amb tot l’altiplà del Lluçanès, amb Alpens en sota, l’altiplà del Moianès i al fons el Montseny i Montserrat.


CLIMA I VEGETACIÓ
El clima en aquests indrets és dels que s’anomena de caire submediterrani continental, amb temperatures extremes, sobretot al hivern, on es barregen els dies fred i humits amb boires i els temperats pel sol. Clima de transició entre el mediterrani sec i el continental europeu, més humit i extremat. A l’estiu la plana registre fortes calors.
La vegetació també presenta les mateixes característiques, si bé en aquest cas i degut principalment a l’alçada del terreny, l’indret presenta, roures, pins i pastures més típics d’un clima continental europeu.


EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret, ulleres i crema solar tot l'any. A l'hivern cal dur roba d'abric i contra la humitat o pluja. L'excursió es pot fer amb calçat tou doncs tota l’estona es desenvolupa per pista o camí fresat. També recomanem dur una màquina de retratar i uns llargavistes. En aquest recorregut no trobarem fonts, així que recomanem dur aigua.

DIRECTORI DE SERVEIS
Ajuntament d'Alpens

Barcelona a 6 de març de 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada