15 de novembre del 2010

PEDRÓ DELS QUATRE BATLLES (2.386 M.)


  • CIM: PEDRÓ DELS QUATRE BATLLES (2.386 m.
  • COMARQUES: Alt Urgell i Solsonés
  • DESNIVELL: 605 m.
  • HORARI: 2h 55 min. (1h. 45 min- + 1h10 min.)
  • DIFICULTAT: Mitja
  • NOTA PRELIMINARHom comunica que, degut a que cada dia hi ha més gent moltonejada, més lletrats aprofitats i les lleis interpretades com penells, per seguir aquesta ressenya és obligatori dur un mòbil, saber-lo fer anar i saber trucar al telèfon d’emergències 112. També és obligatori dur un mapa que sigui de la regió i una brúixola que sigui per orientar-se a la muntanya. És indispensable saber interpretar i fer anar aquests aparells, al igual que s’ha d’entendre i conèixer les tècniques d’anar per la muntanya. Aquesta ressenya pas té manteniment.

    RESUMLa serra del Port de Compte està formada per calcàries eocèniques, pertany a la serralada prepirinenca catalana i té el seu punt culminant en el Pedró dels Quatre Batlles. Separant les comarques de l’Alt Urgell i del Solsonès, la majoria de les aigües de la serralada filtren per la roca calcària i les de les bandes sud i llevant acaben al riu Cardener, mentre que al nord i ponent ho fan cap al riu Segre.
    Excursió senzilla i còmoda des de les pistes d’esquí de fons de Tuixén Lavansa, que ens durà primer al cim de la Tossa Pelada i tot seguit al Pedró, per un terreny de pastures que a la part final es combinen amb còdols. Vistes molt bones que abasten fins als cims de la Franja de ponent.

    ACCÉS PER CARRETERA.Amb automòbil ens hem de dirigir fins a Coll de Port. Aquest indret es troba a la carretera LV-4012 entre les viles de Tuixén i Sant Llorenç de Morunys. A Tuixén si pot arribar des de la Seu d’Urgell o des de Guardiola de Berguedà (a uns 10 quilòmetres del Túnel del Cadí). A Sant Llorenç de Morunys, podem anar-hi des de Berga o bé des de Solsona.
    Si venim des de Solsona, en arribar al Coll de Jou, podem seguir direcció les pistes d’esquí del Port de Compte (estan força indicades), superar-les i en 3 ó 4 quilòmetres enllaçar amb l’esmentada carretera LV-4012 que puja de Sant Llorenç de Morunys. Un cop a la cruïlla seguirem cap a la dreta fins arribar a coll de Porc, on davant d’un restaurant que hi ha ma dreta, hi surt una carretera que du a les pistes de Tuixén. Seguirem uns tres quilòmetres d’aquesta carretera fins un Refugi i aparcament de les pistes.

    RECORREGUTEl nostre itinerari surt en direcció sud per un tallafocs que es fa servir de pistes i que ens enfilarà a una carena. Des d’aquí baixarem al pla de l’Arderic, on hi ha la cabana de Sangonelles i sense perdre la direcció sud, travessarem un bosc que ens durà a la carena de la Tossa Pelada. Hi arribarem fent direcció sud-oest i girant al sud arribarem al Pedró
    Les referències més importants i horaris sense comptar parades son:

    0 minuts.- Aparcament. (1930 m.): Sortim en direcció sud per un tallafocs, deixant una pista a ma dreta que fa una lleugera baixada. Anem en lleugera pujada per un ampla tallafocs i flanquejats per bosc de pins. Trobem alguna marca blava en alguna pedra. Al poc de pujar, deixem una pista planera que marxa a la dreta i una mica més amunt un altre tallafocs que baixa també a la nostre dreta.
    15 minuts.- Pista d’esquí de fons. (1990 m.): Travessem una pista d‘esquí de fons, ara el terreny és més planer i el terra cobert de pastures. Fem un petit baixant i al tornar a remuntar suaument, s’acaba el tallafocs.
    30 minuts.- Final del tallafocs. (2050 m.): Seguim la mateixa direcció sud que duia el tallafocs, entrem en un bosc una mica tancat i no deixem uns senyals blaus que majoritàriament es troben en els pins. Anem pujant no gaire fort, per una petita carena sempre envoltats d’arbres.
    45 minuts. Final del bosc. (2185 m.): Ho fem en un indret on hi ha una petita antena de ferro enderrocada. En sota tenim el prat llong. Si no arribem just a l’antena, igualment veurem el gran prat allargassat.
    50 minuts.- Prat Llong. (2150 m.): Conegut més per prat Arderic, molt gran i planer amb la barraca de Sangonelles al fons direcció ponent. Des d’aquí, un pèl a la dreta ja es veu la tossa Pelada. Travessem el prat i entrem al bosc que pujarem decantant cap a l’esquerra, que és on hi trobem marques blaves i alguna fita. De no trobar-les seguirem recta amunt.
    1 hora i 10 minuts.- Final d’un altre bosc. (2260 m.): Prop de la carena, girem a la dreta i trobem un camí transversal que de flanc porta, en lleugera pujada, direcció ponent, cap un coll sota del cim. El camí prop del coll es desdibuixa una mica.
    1 hora i 25 minuts.- Coll sota la Tossa. (2350 m.): En arribar-hi, trobem novament el camí i marques blaves que ens condueixen en la mateixa direcció fins el cim.
    1 hora i 30 minuts.- Tossa Pelada. (2378 m): Molt ample, planera, pedregosa i sense gota de vegetació. Un vèrtex geodèsic, fita de ciment i llibre de registre enlairat i protegit per ferro a uns 20 metres del cim. Sortim en baixada (-35 m.), direcció sud, cap a un ample coll, per enfilar-nos, en suau pujada i una mica de flanc, cap al Pedró que es veu perfectament des d’aquest indret. Terreny pedregós barrejat amb algun prat i sense arbres.
    1 hora i 40 minuts.- Pedró dels Quatre Batlles. (2386 m.): Molt ample, planer, amb pessebres, un paravent de pedres, un pal amb senyera, llibre de signatures i un pèl al sud, una gran creu de ferro tombada pel vent.
    Baixada recomanable pel mateix camí de pujada.

    HORARIPujada d’1 hora i tres/quarts i baixada amb una mica més d’1 hora.

    DESNIVELLEl desnivell total acumulat per la tota la ruta és de 605 metres de pujada i 605 de baixada.

    ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓAquesta ruta es pot fer tot l’any llevat al mesos d’estiu, on la calor pot fer molt penosa l’ascensió. A l’hivern es recomanable pujar-hi amb esquís de muntanya o amb raquetes, doncs la neu sol estar present des de desembre a abril.

    PUNTS D’INTERÈSTerreny singular de calcaries toves amb bones vistes que, cap a ponent, arriben fins els cims de Cotiella i Turbón. També podem veure serralades com el Boumort i enllaçant cap al nord es poden veure totes les muntanyes dels Pirineus lleidatans i Andorra, des de els Biciberris fins la Tossa Plana de Lles, passant per la Pica d’Estats. També tenim a prop el Cadí.
    Ja més a llevant trobem el Pedraforca, la serra del Verd, la d’Ensija i els rasos de Peguera i cap al sud, la vall del Cardener, Sant Llorenç de Morunys, la serra de Busa i les pistes del Port de Compte. Al fons hi ha el Montseny, Sant Llorenç i Montserrat.

    CLIMA I VEGETACIÓEl clima és mediterrani prepirinenc oriental amb poca pluviositat i diferencies tèrmiques, estiu/hivern o dia/nit, força notables. Al hivern la neu sol ser abundosa en aquest indret, si bé abandona la muntanya ràpidament a darrers d’abril. A l’estiu calor angoixant i risc de tempestes i fortes tronades.
    La vegetació a més és la pròpia d’un estatge sub-alpí i està composta, en aquest indret, per bosc de pi negre i pastures que a primavera presenten unes variades flors de muntanya.

    EQUIPAMENTMotxilla, gorra o barret, ulleres, botes de tresc i roba protectora del vent a tot època. Al hivern a més cal dur roba d’abric. Recomanables llargavistes i màquina de retratar i obligatori aigua. Barcelona 7 de novembre de 2010.
  • DIRECTORI DE SERVEIS.
    Sant Llorenç de Morunys
    Més informació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada