6 de gener de 2010

PILO DELS SENYALETS (1.110 m.)


 • CIM: Pilo dels Senyalets (1.110 M.)
  COMARCA: Priorat
  HORARI: 4h. 20 min. ( 2h 45 min. + 1h 35 min.)
  DESNIVELL: 650 m. (acumulat)
  DIFICULTAT: Mitja

  RESUM
  Aquesta serra, situada a l’extrem sud occidental de la serralada prelitoral catalana, és un gran conglomerat oligocènic de 17 km. lineals, orientats de NE. a SO. La seva alçada volta els 1.000 metres i té tres puntes més significatives, la Cogulla (1.065 m.) al oest, el Piló dels Senyalets (1.110 m.) al centre i la Roca Corbatera ( 1.165 m.) al est.
  Situada a la comarca del Priorat, està flanquejada per dues valls, al sud, amb forts espadats i cingles, diversos torrents formen el riu de Ciurana o de la Febró i al nord, amb un caire més suau, també diverses torrenteres configuren la vall del riu Montsant.
  Aquesta gran cinglera, aparentment inaccessible, presenta quatre esquerdes per on, amb dificultat, podem tenir accés a la carena principal. Son els anomenats graus i que farem servir per pujar-hi (grau de Sàlfores) i després per baixar (grau d’Agnés), tot resseguint la carena i enfilant-nos al Piló dels Senyalets.
  Interessant, divertida i a trossos molt aèria excursió, que ens permetrà gaudir d’unes grans vistes de les serralades prelitorals, de les planes de Lleida i dels Pirineus, des del Balaitouse al Por del Compte, tot en un ambient pedregós i desèrtic, en les parts altes, i de pi, alzinar i algun grèvol, a les baixes. També visitarem el singular clot dels Cirerets.

  ACCÉS PER CARRETERA.Amb automòbil ens hem de dirigir al poble de la Morera del Montsant i el seu accés només és viable des de Cornudella de Montsant. Aquí s’hi pot arribar des de Reus o bé des de L’Espluga de Francolí i prenent direcció Poblet, Prades i l’Albarca, aquest darrer poble entre Cornudella i Ulldemolins.
  A la entrada del poble, a l’esquerra, tenim un aparcament per vehicles, on deixarem l’auto.

  DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT
 •  La excursió la farem des de La Morera anant cap a ponent a cercar i muntar el grau de Sàlfores, per tot seguit travessar el Montsant per la carena, baixar i pujar al Clot del Cirerets i baixar altre cop al poble per la banda de llevant pel grau de l’Agnés.
  Les referències més importants i horaris sense comptar parades son:

  0 minuts: La Morera (710 metres) Sortim del pàrquing en direcció ponent pel carrer principal, per tot seguit pujar pel primer carrer que trobem a la nostre dreta. Només sortir del poble trobarem un trencant i un mapa indicador. Hem de prendre el camí de l’esquerra seguint unes marques de P.R. (pintura groga i blanca) que ens acompanyaran fins a la carena. Al començament aquest camí és planer i en lleugera baixada. El camí de la dreta du als graus de La Grallera, Barrots i Agnés, per on farem el descens.
  15 minuts: Travessem un torrent. (720 m.) I seguim per antics camps de conreu, aguantats per bancals de pedres mig enderrocats. Hi ha pins, alguna alzina i roure.
  30 minuts: Arribem a un llom, per on el camí comença a enfilar-se fort fent revolts.
  55 minuts: El camí arriba a les primeres parets de la cinglera. Seguim fent revolts per entre pedres, per tal d’afrontar el grau de Sàlfores.
  1 hora i 15 minuts: Baumes i Passamà. (950 m.) Després d’aquest pas, el camí segueix per damunt del cingle. Passos aeris, sense gaire bé vegetació.
  1 hora i 25 minuts: Racó de Missa. (990 m.) El camí gira 90 graus per prendre direcció NE. Racó extraordinari, impressionant i molt aèria vista a les terres d’Escala Dei, separades de nosaltres per un estimball de 250 metres. Seguim uns metres per damunt de la cinglera, per camí estret, sense vegetació i molt aeri. Més endavant, entrem al bosc en lleugera baixada (-20 m.). Es comencem a veure sabines.
  1 hora i 35 minuts: Torrent de la Font Pudenta. ( 980 m.) El seguirem per la seva llera cap a la dreta dons cap a l’esquerra, a pocs metres, aquest cau cap a el fons de la vall. Anem direcció nord cap a la carena. Malgrat el nom del torrent, no hi trobarem pas cap font.
  1 hora i 40 minuts: Deixem un corriol secundari que travessa el nostre camí.
  1 hora i 50 minuts: El torrent gira a la dreta per morir en un pla, sota la carena. Muntem a la carena per un llom que tenim a l’esquerra. S’acaba la vegetació, només pedres i matolls.
  2 hores: Carena (1,090 m.) Entre el cim de La Cogulla i el Piló de Senyalets. Seguim cap a la dreta, la carena direcció N.E. pel camí de Capçada. Ens acompanyaran unes sabines.
  2 hores i 5 minuts: Pi d’en Cugat. (1.105 m.) Al mig de la carena, gran, rabassut, retorçat i castigat pel vent. Senyal indicador. Aquí, deixem la carena i baixem a l’esquerra pel mig d’un torrent, cap el singular Clot dels Cirerets.
  2 hores i 15 minuts: Clot dels Cirerets (990 m.) Magnífic pla recobert d’herba de prat i en un gran contrast en el paisatge desèrtic i rocallós del seu entorn. El prat està envoltat de petites cingleres abaumades i que el fan inaccessible, llevat per on desaigua i per on hi accedim. Dues nogueres, una extraordinària heura i un grèvol completen la vegetació de l’indret, a més d’una font que naix en una vauma i té un original abeurador pel bestiar. Retornem pel camí per on hem baixat.
  2 hores i 30 minuts: Pi d’en Cugat. Seguim per el camí de Capçada, que havíem deixat.
  2 hores i 40 minuts: Piló del Senyalets. (1.110 m.) Una gran fita d’obra de 2 metres, aguanta un vèrtex geodèsic. Pal indicador i pessebre. Seguim la carena direcció N.E.
  3 hores: Pal indicador. (1.090 m.) Creuament de camins. A la dreta surt el camí del grau de la Grallera. No deixem la carena i entre pujades i baixades seguim el camí de Capçada.
  3 hores i 20 minuts: Pal indicador. (1.030 m.) Deixem el camí de Capçada i prenem un altre camí a la dreta que segueix també per carena uns senyals de G.R. que ens duran fins el poble de la Morera. El camí que seguíem a 50 metres te un altre pal indicador i més endavant el cim de la Cogulla. Seguim cap al grau de l’Agnet en direcció S.O.
  3 hores i 25 minuts: Nou pal indicador (1.010 m). Hem de seguir cap el grau de l’Agnet, per carena seguint el G.R. A l’esquerra podem distingir l’embassament i poble de Ciurana.
  3 hores i 35 minuts: La carena ens du fins el marge de la cinglera, un aeri espadat de 300 metres damunt de La Morera. Seguim en baixada per l’esmentat marge de la cinglera.
  3 hores i 45 minuts: Grau de l’Agnet. (910 m.) Coll estret i baixada ràpida i aèria per torrentera, entre blocs i alzines. Algun flanqueig requereix molta atenció.
  4 hores: S’acaba el fort descens. (790 m.) Entrem al bosc en terreny molt pla.
  4 hores i 10 minuts: Pal indicador. (760 m.) A la dreta i pujant, surt el camí a la Grallera.
  4 hores i 15 minuts: Pal indicador.(750 m.) A l’esquerra i pujant surt el camí a Barrots.
  4 hores i 20 minuts: La Morera (710 m.) Arribem a La Morera i al aparcament.

  HORARI
  Pujada de 2 hores ¾ fins el cim i total del recorregut de 4 hores i 20 minuts.

  DESNIVELL
  El desnivell acumulat és aproximadament de 650 metres de pujada i 650 de baixada.

  ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ.Aquesta ruta es pot fer tot l’any, llevat al estiu, on la calor pot fer molt penosa l’ascensió.

  PUNTS D’INTERÉS 
 • El Clot dels Cirerets, la morfologia i vegetació del terreny son punts molt interessants. Les vistes a ponent ens permetrà contemplar els Ports de Tortosa i la pròpia serra del Montsec, molt enlairada en la carena i que tapa la vista sobre la vall de l’Ebre.
  Igual passa a llevant, però si dirigim la mirada al Sud podrem apreciar el mar mig tapat per totes les serres prelitorals com poden ser les de Prades, Molló o Llaberia. Cap a el Nord, veiem totes les planes de Lleida amb els seus pobles, carreteres i rierols i més al fons la serra del Montsec i tot els Pirineus, llevat l’oriental, des del Balaitouse, fins l’Aneto.

  CLIMA I VEGETACIÓ
  El clima és Mediterrani prelitoral sud, amb hiverns de gelades i poca neu, però amb temperatures molt contrastades entre el dia i la nit. L’estiu sol ser extremadament calorós, però podem trobar dies de boira i humitat que fan que tinguem fred.
  La vegetació està composta també de plantes de baixa muntanya, de clima mediterrani sec, amb molt poc bosc i força matollar.

  EQUIPAMENT
 •  Motxilla, gorra o barret, ulleres, crema solar i roba protectora del vent, tot l’any. Al hivern cal roba d’abric. És recomanable dur botes de tresc, així com dur aigua i també una màquina de retratar i uns prismàtics.

  Barcelona a 18 de desembre de 2002

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada