1 de juliol del 2009

ROCALLARGA (1.186,5 m.)




CIM: Rocallarga (1.186,5 m.)
COMARCA: Osona
HORARI: 1h 45 min.  (1h 05 min. + 45 min.)
DESNIVELL: 300 m.
DIFICULTAT: fàcil

RESUM
Aquest puig forma part de la subcomarca del Cabreres o Collsacabra, un altiplà que queda definit pels cursos del riu Fluvià al nord i el Ter al sud i situat a l’extrem de llevant de la plana de Vic, al llindar amb la Garrotxa. Terreny de gran cingleres que es manifesten majoritàriament a la banda sud-est amb els cingles de Tavertet i de l’Avenc, els quals recorrerem pel llarg d’aquesta excursió.
Pel que fa a les aigües del cim, aquestes marxen totes cap al riu Ter per diverses torrenteres, sent la més important la que baixa per ponent i anomenada del Abeurador. Terreny de pedres calcaries amb un cim molt original format per una llarga llastra voltada d’altres petites roques i separades per diversos xaragalls.  
La excursió, molt senzilla, còmoda i fàcil, accedeix al cim a través d’una pista revestida de ciment que deixarem a l’alçada de la Masia de l’Avenc per seguir per pista de terra i uns prats que ens faran arribar fins el mateix cim.
ACCES PER CARRETERA.
Amb automòbil ens hem de dirigir fins al poble de Tavertet. Per fer-ho hem d’anar fins a Vic. Aconsellem, venint de Barcelona, Manresa o Girona, anar per l’eix transversal, C-25,  i eixir a la sortida de Roda de Ter. Seguim cap a questa vila per la C-153, travessem el poble direcció l’Esquirol i Olot i en arribar a l’Esquirol o Santa Maria del Corcó, cal prendre un trencant a la dreta que ens du cap a Tavertet per la carretera BV-5207.
Travessem el poble de Santa Maria del Corcó i fem uns 13 quilòmetres fins el poble de Tavertet. En arribar-hi seguim amb el vehicle de dret i en pujada fins una petita plaça, on hi ha la Residència Casa de pagès El Jufré i on podem aparcar. Rutómetre del RACC

ACCÉS EN TRANSPORT PÚBLIC
En trenl:
RENFE fins l’estació de Vic

En autobús:
nformació: estació d'autobusos. Vic Tel. 938 891 917
Informació: Empresa Pous, SA . Tel. 938 506 063
Informació: J. Comasòlivas. Tel. 938 862 614
Fins Santa María de Corcó: TEISA Tel. 972 204 868
Informació: Empresa Sagalés Tel. 938 892 577

Taxi:
Radio Taxi OsonaTel.: 938 855 000
 
RECORREGUT
La nostre excursió segueix una pista revestida de ciment per damunt dels cingles de l’Avenc, en direcció nord-est, fins la casa del mateix nom. Aquí prenem una pista de terra i en la mateixa direcció arribem prop del cim, on hi muntarem travessant uns prats.
Les referències més importants i horaris sense comptar parades són:
0 minuts: Tavertet (880 m) Sortim deixant Can Jufre a la dreta i un pal indicador a l’esquerra. Anem per pista estreta revestida de ciment, per camps de conreu i planers. Deixem un dipòsit de ciment circular a ma esquerra i de seguit trobem un indicador.
5 minuts: Pal indicador (890 m) Ens indica que portem direcció Rupit, Rajols, G.R. 2, L’Avenc, etc. Deixem a l’esquerra una pista amb un pal indicador. Seguim planers o en lleugeres pujades per un indret boscos molt bonic amb rierol inclòs.
20 minuts: Pal publicitari (950 m). Anunci respecte dels Cingles de la Caixa de Catalunya. Seguim planers el G.R., travessem un pas canadenc, s’acaben els conreus i ara només tenim pastures i roures i alzines.
 30 minuts: Nou pal publicitari. (720 m) De la mateixa Entitat. Travessem un nou pas canadenc, la pista fa lleugera pujada i seguim per entre roureda.
40 minuts: L’Avenc. (1.050 m) Trobem la casa que està sent rehabilitada per colònies. La pista volta la casa que tenim a l’esquerra, en decidida pujada, i quan la supera prenem un trencant on hi ha un pal indicador que ens orienta respecte la pista principal revestida de ciment que marxa cap a Rupit i Pruit i la de l’esquerra que, a tocar de la casa, se’n va capa Rocallarga, Rajols, etc. Seguim aquesta pista a Rocallarga, ens enfilem a uns bancals que té la casa i del seu darrera, en pujada més decidida, surt la pista que seguim per entre roures, ginebres i boix.  Aquí trobem unes marques grogues que arriben fins el cim. La pista fa dos giravolts i es fa més planera.
55 minuts: Trencant (1.120 m). Al final d’aquest pla, a ma dreta hi ha un gran roure que té una marca groga paral·lela al terra. En aquest punt i un pèl enrere, hi ha a ma esquerra un petit corriol que s’enfila cap a uns prats  i on també, amb dificultat veiem una marca groga en vertical. Seguim el corriol que ens durà fins el cim. Si en s’ho passéssim, la pista arriba a un petit coll entre el bosc, on hi ha una tanca. Aquí la pista segueix de pla, a ma dreta hi ha un altre pista que en 100 metres du a un molinet de vent i a ma esquerra un desdibuixat corriol que enllaça amb el de les pintures grogues i marxa cap el cim.
1 hora i 5 minuts: Rocallarga (1.186 m). Una llarga llastra on al seu extrem hi ha un vèrtex geodèsic configuren aquest esvelt cim que es troba damunt d’una cinglera.
Baixada desfent el camí d’anada.
ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Aquesta ruta es pot fer tot l’any. Cal evitar anar-hi al pic del estiu i al migdia, per la forta calor que podem passar. En contades ocasions hi ha neu al hivern.
PUNTS D’INTERÈS
És molt interessant la vista des del cim que cap al sud permet veure la part final de Susqueda, el Montseny i les Guilleries. A llevant veurem el cingles i muntanyes del Far, mentre que al nord tenim una vista parcial dels Pirineus orientals des de el Pedraforca fins la banda del Puigmal. Resta a ponent, també amb vista parcial degut a la vegetació, les muntanyes dels Rasos i l’altiplà del Lluçanès.
CLIMA I VEGETACIÓ
El clima en aquests indrets és dels que s’anomena de caire submediterrani continental, amb temperatures extremes , sobretot al hivern, on es barregen els dies fred i humits amb boires i els temperats pel sol. Clima de transició entre el mediterrani sec i el continental europeu, més humit i extremat. A l’estiu la plana registre fortes calors, mentre que el hivern té fortes glaçades.
La vegetació també presenta les mateixes característiques, si bé en aquest cas, el indret presenta rouredes, alzines i pins més típics de la mediterrània, que no pas les fagedes que no hi són en tot el recorregut. 
EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret, ulleres i crema solar tot l’any. Al hivern cal dur roba d’abric i contra la humitat o pluja. L’excursió es pot fer amb calçat tou, doncs tot el recorregut va per camí o carretera. També recomanem dur una màquina de retratar i uns llargavistes. En el recorregut no trobarem fonts per això recomanem dur aigua.
Barcelona a 25/05/2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada