26 de juny del 2009

BASSEGODA (1.373 m.)


                                                                                                                                                 Cata al cim

CIM: Bassegoda (1.373 m.)
COMARCA: La Garrotxa
HORARI: (2h 30 min. + 1h 45min)
DESNIVELL: 1070 m.
DIFICULTAT: fàcil

.RESUM
Aquest cim es troba situat entre l'Alta Garrotxa i l'Alt Empordà, a tocar del Vallespir, i forma part d’una llarga carena que separa les dues comarques des del Comanegre i Puig de les Bruixes fins al Bassegoda. El cim, format per pedra calcària, està molt enlairat i envoltat de cingleres, en un paratge solitari i feréstec, degut al terreny molt poc favorable al conreu.  La muntanya que es formà per aixecament del plegament Alpí, vessa pel sud les aigües al riu Tumany, afluent del Sant Aniol i aquest del Fluvià, mentre que pel nord ho fa al riu Muga.L’excursió és força interessant, un pèl feixuga degut a que la major part del camí s’ha de fer per pista forestal, però val la pena assumir-ho, per poder gaudir d’unes magnífiques vistes, una vegetació molt diversa i un terreny molt singular, d’una de les serres prepirinenques més allevantades que hi ha, abans d’arribar a les planes de l’Empordà.

ACCES PER CARRETERA.Amb automòbil ens hem de dirigir a Castellfollit de la Roca, on hi podem arribar des de Girona i Banyoles o des de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses pels túnels de Capsacosta.
Tant si venim de Banyoles o de Ripoll, hem de prendre la A-26 i deixar-la a la sortida de Montagut i Tortellà. Just sortir de l’autovia trobem la carretera GIV-5232 que du en dos quilòmetres al poble de Montagut. Al final d'aquest poble, prenem una carretera direcció Sadernes i Sant Aniol d'Aguja. Fem 6 quilòmetres per arribar a Sadernes, i en arribar-hi trobarem una masia restaurant, un càmping i una Església.Seguim, ara per pista forestal, cap a Sant Aniol. Hem de fer 2,8 quilòmetres abans d'arribar al aparcament on deixarem el vehicle, i en aquest tros, passarem per un pàrquing senyalitzat, travessarem el riu de Sant Aniol, tornarem a passar un altre pàrquing i també a travessar l'esmentat riu. Deixarem un nou aparcament i arribarem a un altre de més petit, assenyalat amb el número quatre i on hi ha diversos indicadors i una pista barrada a l’esquerra que baixa cap el riu.

RECORREGUT
El recorregut puja enlairant-se pel vessant esquerra del riu de Sant Aniol en direcció nord. Desprès gira a llevant, per tal de seguir la vall de Riu i anar fins el coll del mateix nom.  D’aquí, en direcció nord, pujarem fort fins el cim.

Les referències més importants del recorregut són:
0 minuts: Aparcament (310 m.). Sortim del aparcament seguint la pista forestal en direcció nord en forta pujada i enlairant-nos del riu que resta a baix a la nostre esquerra. En aquesta zona  l’alzina és l’arbre exclusiu. A trossos la pista està revestida de ciment.
5 minuts: Font i abeurador (330 m.) A la nostre dreta. Seguim la pista a estones encimentada, veiem enlairada a la nostre dreta l'Ermita de Sant Feliu de Riu. Més amunt la pista prendrà direcció llevant i mantindrà el riu, ara Tumany, allunyat molt per sota nostre.
25 minuts: Cruïlla (560 m.) A la nostre dreta surt una pista a l'Ermita de Sant Feliu de Riu. Hi ha un pal indicador que té errat el temps per anar a l'anomenada Ermita. La pista ara és planera, fins i tot fa alguna baixada. Seguim envoltats d'alzines i d'algun castanyer. Enlairat al fons de la vall i a ma esquerra es pot veure l'escarpat Bassegoda.
35 minuts: Drecera (590 m.) La pista fa un gir a la dreta just on comença el ciment. Recta tenim l’antiga pista que travessa un bosc de Castanyers. Hi ha indicadors de Mare de Deu de les Agulles i Bassegoda si seguim a la dreta. Nosaltres seguim recta pels castanyers.
40 minuts: Masia i prat. (610 m.) La masia resta a la nostre esquerra. Podem fer una petita drecera travessant el prat, si l'herba no està gaire alta (podríem malmetre-la).
45 minuts: Cruïlla (615 m.) Just al final del prat deixem una pista que ve de la nostre esquerra i a 50 metres en deixem un altre que segueix de front i te un pal de fusta que assenyala una ruta per caminadors. Prenem la que s’enfila a la dreta. Estem en cara nord, seguint molt per sota els cingles de Guitarriu que es troben a la nostre dreta. Minven les alzines, ara hi ha pi roig, boix grèvol i faig. Deixem un altre pista secundària que ve planera de la nostre dreta.
1 hora i 10 minuts: Rierol (780 m)  La pista travessa un petit rierol, deixa la cara nord i passa a fer revolts per la vessant sud del Bassegoda. Comencem a enlairar-nos fent revolts. Canvi radical de vegetació. S’acaba el faig i torna l’alzina. Fem dos revolts marcats, en el primer que gira a la dreta, deixem una pista secundària a l’esquerra.
1 hora i 20 minuts: Cruïlla. (860 m) En el tercer revolt a la dreta que fa la pista, surt de la nostre esquerra un camí que, en lleugera pujada i en 5 minuts, du a l'Ermita de la Mare de Deu de les Agulles. És romànica, del segle XII i rep aquest nom, pel costum de les dones d'aquesta regió, de bescanviar les agulles que duien als vestits, per les que hi havia clavades a la roba de la Imatge. En el sisè revolt que fa la pista i que gira a l’esquerra, deixem un camí a la dreta. Continuem per la pista i encara fem un nou revolt abans del coll.
1 hora i 45 minuts: Coll i cruïlla. (980 m) Pals indicadors. Per la nostre dreta arriba planera una pista que s'ajunta amb la nostre, just al arribar al coll. En aquest coll a ma esquerra hi ha un petit prat per on seguirem per un camí desdibuixat que es fica dins del bosc. El camí decanta, en pujada i de flanc, una mica cap a la dreta i en 3 minuts ens durà al peu d’unes penyes, on hi ha una llastra ajaguda d’uns 20 metres, que superarem amb l’ajut de les mans i d’algun arbre. Després trobarem un camí fitat que en dura i forta pujada per entre bosc i tarteres ens portarà fins al peu d’un cingle. Hem de seguir les fites.
2 hores i 20 minuts: Cercle del Bassegoda. (1280 m.) El bosc minva i arribem a una cinglera, que travessarem per sota, diagonalment, per herba de prat, algun roc i en lleugera pujada. No deixem les fites i anem voltant cap a la banda nord de la muntanya
2 hores i 30 minuts: Peu del cingle. (1360 m.) Ens ajuntem amb un altre camí que ve del pla de les Bateries i del coll del Bassegoda. Aquí, hem d'enfilar-nos per unes pedres, seguint unes marques de pintura verda, i amb l'ajut d'una cadena i algun ferro, arribarem al cim.
2 hores i 35 minuts: Cim del Bassegoda. (1.373 metres) Allargassat, ample, envoltat de cingleres, amb herba de prat i alguna pedra, Vèrtex geodèsic enderrocat, senyal geodèsic, un pessebre de disseny i placa commemorativa. Molt bones vistes.
La baixada la farem desfent el camí d’anada.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Qualsevol època de l’any és bona per ascendir per aquesta ruta, llevat al pic de l’estiu, per la forta calor que podem passar. Als mesos d’hivern, alguna esporàdica vegada sol nevar.

PUNTS D’INTERÈS
Les vistes des del cim son molt bones i així cap a la banda sud, davant mateix els cingles de Guitarriu i d'Entreperes, més enrere Besalú, el llac de Banyoles i altres indrets del Gironès. Al fons la serralada del Montseny. A llevant veurem la muntanya de la Mare de Deu del Mont, la vall del riu Muga, les Alberes i tota les planures, pobles, indrets i comunicacions, de les comarques de l'Empordà i la mar mediterrània.
A ponent, al fons, la serralada del Puigsacalm, els cingles de Cabrera i Aiats i més al fons la serra d'Ensija. Més a prop la vall del riu Fluvià, Olot, els volcans de la comarca i altres pobles de la zona. Tanca ja més al nord el cercle la serra Cavallera i el Taga. La banda nord l’ocupen les muntanyes pirinenques, des de el Puigmal fins el Canigó.

CLIMA I VEGETACIÓ
Vegetació mediterrània, humida, amb trets europeus a les bandes nords. El clima és també mediterrani i humit, amb fortes glaçades a l’hivern i contrast de temperatures. A l’estiu s’hi poden desenvolupar tempestes i tronades.

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra, ulleres, crema solar, roba d’abric tot l’any i protectora del vent. No és pas recomanable fer-la amb Bambes. Cal dur força aigua. 

DIRECTORI DE SERVEIS
Ajuntament Montagud i Oix

Barcelona 14 de Novembre de 2008.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada