1 de juliol del 2009

LA MORELLA (596 m.)

CIM: La Morella (596 m.) 
COMARCA: Garraf 
HORARI: 1h 45 min. (1 h + 45 min.) 
DESNIVELL: 280 m. 
DIFICULTAT: fàcil 

RESUM 
Aquest cim pertany a la serralada litoral o de marina catalana i es troba situat al centre del Massís del Garraf, sent un dels cims mes enlairats. El terreny que pertany al terme municipal de Begues i a la Comarca del Baix Llobregat, està format per calcàries molt banques barrejades amb marques rogenques. L’acció del carboni que arrossega l’aire humit de la mediterrània, juntament amb la feblesa d’aquestes calcàries i la seva disposició en forma de falles, fan que el terreny presenti moltes escletxes, dolines i avencs per on s’escola l’aigua. 
Això fa que l’orografia tingui grans planúries voltades de torrents de curt recorregut i fort pendent, sempre sense aigua, llevat quan plou, i que en el cas de La Morella, s’enfonsen cap a la banda sud, directament a la mediterrània per la riera de la vall de Sant Joan i al nord cap a la riera de Begues a través del torrent Fons de la Vall. 
L’excursió, molt breu, senzilla i agradable al hivern, es desenvolupa per un terreny de vegetació agresta, amb restes de masies enrunades i per dins del parc Natural del Garraf, tot un exemple, doncs durant el recorregut passarem per davant d’uns dels abocadors més grans del continent i veurem, a més, grans línees elèctriques, autopistes, un munt d’antenes i edificacions modernes, pedreres que se’l mengen per tot arreu, etc. 

ACCÉS PER CARRETERA. 
Amb automòbil ens hem de dirigir a Castelldefels. Aquí podem arribar-hi pel nord des de Barcelona, o pel sud, des de Vilanova, per la C-31 o C-32. Un cop a Castelldefels, seguim direcció Sitges i sortim de l’autopista abans d’entrar al tram de pagament per agafar la C-32, direcció Garraf i Sitges. Només sortir, arribarem a una rotonda on haurem de marxar a la dreta cap a la urbanització Ratpenat, al Pla Novella i al Monestir Budista. 
Passarem una barrera que sempre està aixecada, una rotonda, les cases de la urbanització i seguirem la estreta carretera en direcció al Pla Novella i Centre d’informació del Parc. Fem uns 2,5 quilòmetres de forta pujada i arribem a La Pleta, centre d’informació. Aparquem el vehicle davant mateix de la casa. Rutómetre del RACC 

ACCÈS AMB TRANSPORT PÚBLIC 
Ferrocarril: RENFE fins Castelldefels platja 
Taxi: Radio Taxi Castelldefels Tel. 936 640 033  

RECORREGUT 
En resum, seguirem la carretera fins el pla de Querol, on en prendrem un altre que s’arriba a Campgras i d’aquí, per camí, voltarem la serra que es despenja del cim direcció sud-oest, per la banda de llevant. Aquesta serra té un munt d’antenes i al seu final el cim.
 Les referències més importants i horaris, sense comptar parades, son 

0 minuts: La Pleta. (350 m.) Seguim la carretera gaudint d’alguns pins replantats al seu marge, la resta els cremaren als anys 80 amb dos grans incendis. L’entorn conté vegetació espessa de garric i margallons, espècie de palmera molt protegida. Anem fent camí, en pujada, i seguint el G.R:92, al Pla de Querol i Morella. 
10 minuts: Avenc Emili Sabater. (400 m.) Un petit pal indicador a ma dreta ens avisa de que seguint el corriol anirem al Avenc Emili Sabater. Seguim la carretera. 
25 minuts: Pla de Querol. (480 m.) A l’esquerra, un aparcament per vehicles i un mirador. A la dreta una carretera amb una tanca que barra el pas a vehicles. Deixem la carretera per on veníem, prenem la nova, superem la tanca i la seguim tot apropant-nos a uns cims amb moltes antenes. Més endavant podem prendre una drecera, a la dreta, marcada pel G.R. i que porta a Campgràs. Nosaltres seguim la carretera en minsa pujada. 
35 minuts: Trencant. (520 m.) Un indicador diu que un camí a la dreta porta a la Morella. Deixem la carretera que marxa cap a les antenes i seguim aquest ample camí revestit de ciment, força planer, i que ens apropa al pla de Campgràs. 
40 minuts: Campgràs. (530 m.) Un gran pla i runes de l’antiga masia a ma esquerra. Seguim el camí que ara fa una curta baixada (-20 m.) i ens du a un nou trencant. 
45 minuts: Desviació. (510 m.) Deixem el camí de ciment i ens desviem per un de terra que hi ha a ma esquerra, seguint direcció La Morella, d’acord l’anunci del indicador. Passem una cadena i deixem, a ma dreta, una tanca del abocador del Garraf. També deixem, ara a ma esquerra, un cobert enrunat. Anem en lleugera pujada voltant la muntanya per la banda de llevant i deixant les antenes al seu cap damunt. Ja veiem el cim. Tot seguit enllacem amb el GR. que ve per la nostre esquerra. Ràpid arribem a la carena. 
55 minuts: Carena. (570 m.) En arribar-hi, trobem un indicador que ens adreça cap al cim que ja tenim a tocar. També ens adreça cap al cim de les Agulles. Pujada més decidida. 
1 hora: La Morella. (596 m.) Cim ample i pedregós, amb algun matoll. Disposa d’una gran creu de ferro i un vèrtex geodèsic de base molt ample i fet de totxana. 
Baixada desfent el camí d’anada. 

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ 
Aquesta ruta es pot fer tot l’any llevat als mesos d’estiu, on la calor, pot fer molt penosa l’ascensió. Recomanem fer-la al hivern. 

PUNTS D’INTERÈS 
Des del cim tenim bones vistes, així al sud veurem l’abocador del Garraf i la mediterrània, mentre que a llevant hi ha tota la plana, viles i comunicacions del Baix Llobregat. També hi veiem serralades litorals com Collserola o prelitorals com Montserrat, Sant Llorenç o el Montseny. 
Cap el nord la vista arriba al massís del Ordal, amb cims com el Montau i, en dies clars, podem distingir algun cims dels Pirineus. Cap a ponent, al marge de la serralada del cim amb el fotimer d’antenes, podem veure la plana costanera amb viles com Vilanova i la Geltrú i també serralades com el Montmell. 

CLIMA I VEGETACIÓ 
El clima és Mediterrani i molt influenciat per la marinada. Terreny molt sec i on és difícil trobar dies de fred inclòs al hivern. A l’estiu la xafogor és angoixant. La vegetació, molt castigada pels focs dels anys 80, està composta també de plantes de clima mediterrani, amb pocs arbres, algun pi, alzina i arboç i abundor de garric i llentiscle. Trobarem també força margalló, palmera menuda protegida i de la que antigament se’n treia llata. 

EQUIPAMENT 
Motxilla, gorra o barret, ulleres, pals i roba protectora del vent al hivern. Fora d’aquesta època, es pot anar en calça curta. L’excursió es pot fer en sabatilles. És recomanable dur telèfon una màquina de retratar i uns prismàtics. Terreny sense aigua. Cal dur-ne i en abundància. 

DIRECTORI DE SERVEI
 Ajuntament Castelldefels

Barcelona 6 de gener de 2008 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada