1 de juliol del 2009

TURÓ D'EN GALCERAN (484 m.)

CIM: Turó d’en Galceran (484 m.)
COMARCA: Maresme i Vallès Oriental
HORARI: 1h 10 min. (40 min. + 30 min.)
DESNIVELL: 200 m.
DIFICULTAT: fàcil

RESUM
Aquest cim, també anomenat de les Mates, es troba situat a la serralada litoral catalana, en concret dins la serra de Marina, declarada recentment Parc Natural, una serralada que comença prop de la desembocadura del Besòs i paral·lela a la costa segueix fins enllaçar amb la serra del Corredor a l’alçada de Mataró. El cim fa de partió entre els termes d’Alella, Tiana i Martorelles i la serra ho fa entre les comarques del Maresme i el Vallès oriental.
Amb unes aigües que cap al sud marxen al mar pel torrent de Mascerdà i al nord al Besòs pel Torrent de Can Torrents, el cim esta compost per formacions granítiques (batòlits) molt descompostes per l’acció de la humitat i l’anhídrid carbònic. Això fa que el terreny presenti sorres riques en quars i sauló.
Excursió molt curta i senzilla, sense pèrdua, pel Parc Natural de la serralada Litoral i que puja a un cim, on un vèrtex geodèsic molt peculiar, va servir a l’any 1794 per mesurar el meridià de Dunquerque a Barcelona i que serví per determinar la longitud del metro.

ACCES PER CARRETERA
Per fer aquesta ruta podem anar per Sant Fost de Campsentelles o bé per Badalona seguint la carretera B-500. A Sant Fost si por anar per la C-33 surtin a Mollet i passant per Martorelles o bé per la carretera de la Roca. A Badalona si pot anar des de Barcelona per la B-20, les Rondes, o per la C-31, sortint sempre direcció Mollet. Des de Tiana s’hi pot anar enllaçant la B-500 des de la BV-5008.
Si venim de Badalona pujarem per la B-500, direcció Mollet, fins el coll de Montalegre. Aquest està situat al punt quilomètric 6 d’aquesta carretera i en arribar-hi, veurem a ma dreta un carrer revestit de ciment amb uns indicadors de casa de Colònies Canyadó i un pal que assenyala la direcció del Turó d’en Galceran. Entrem en aquest carrer i aparquem en un ampla replà que hi ha entre bosc i cases. Rutómetre del RACC.

TRANSPORT PÚBLIC:
Ferrocarril Metropolita (Metro) L1 (vermella) fins Badalona
Ferrocarril: RENFE fins Badalona

RECORREGUT
En resum l'excursió segueix una pista, direcció nord-est, de flanc pel cantó de marina de la muntanya, fins que prop del cim, la voltarà per entrar-hi pel cantó nord.
Les referències més importants i horaris aproximats, sense comptar parades, són:

0 min.: Aparcament. (290 m.) Sortim per la pista revestida de ciment, planers i deixant diverses cases a ma esquerra. Uns 300 metres més endavant s’acaba el revestit i entrem en pista de terra. Seguim un G.R. per entre pins i alzines.
10 min.: Cadena i tanca. (320 m.) La pista per on venim fa un fort gir a l’esquerra i de front en tenim un altre que té el pas barrat a vehicles, (llevat els de la Administració, els dels caçadors, les motos i els quads) i per on nosaltres hem de seguir. No deixem el G.R., anem planers, trobem dos rètols del parc i ens acompanyen arboç i alzina. La pista va de flanc per la part més alta de la muntanya i pel canto de llevant.
15 min.: Trencant. (255 m.) Deixem una pista a ma dreta que baixa. Seguim de front i als 100 metres en deixem un altre de secundaria que, planera, marxa per la nostre esquerra. Passem per sota d’una línea elèctrica i de seguit arribem a un nou trencant.
25 min.: Pal indicador. (340 m.) Situat en un nou trencant. En senyal indica que de front a Alella i a l’esquerra al Turó d’en Galceran i coll de la font de la Cera. Aquí deixem el G.R. que en baixada marxa per la pista d’Alella. Seguim la nova pista fent un fort gir cap a l’esquerra, ara en lleugera pujada, passem una torre elèctrica, i tot seguit la pista torna a girar a la dreta per prendre l’antiga direcció que duia. Deixem una nova torre elèctrica a l’esquerra i arribem a un nou indicador.
35 min.: Nou indicador. (460 m.) En un nou trencant i anuncia que de front cap a Castellruf i Coll de la Font de la Cera. A la dreta el Galceran. Seguim la pista cap a la dreta, en suau pujada i voltant la muntanya, fins que aquesta arriba a un gran pla. Aquí hi ha una gran torre metàl·lica per la guaita del foc. 50 metres abans d’arribar a la torre, cal prendre un estret corriol que hi ha a ma dreta de la pista i que puja fins el cim.
40 min.: Turó d’en Galceran (484 m.) Cim menjat per la vegetació, sobretot matolls, arboç i alzines. Vèrtex geodèsic de totxana amb una placa commemorativa del bicentenari de la medició del meridià.

Baixada desfent el camí d’anada

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Aquesta ruta es pot fer tot l’any, llevat als mesos d’estiu per la forta calor. No recomanable a partir del mes d’abril fins a octubre.

EQUIPAMENT
Degut al curt recorregut, no cal pas dur cap material específic. Un tempesta contra el vent ens ajudarà a passar més còmodament en dies rúfols d’hivern. Recomanem aigua.

PUNTS D’INTERÈS
Des del cim, ni enfilats dalt del vèrtex podem tenir bones vistes, degut a la vegetació que l’envolta; de totes maneres, amb dificultats si podrem veure cap el nord tota la plana del Vallès amb les seves viles i comunicacions i serralades com la del Montseny. A ponent resta el massís de Montserrat i part de la plana del Vallès, mentre que al sud i llevant tenim la Mediterrània amb alguna de les viles de la costa i les muntanyes de San Mateu.

CLIMA I VEGETACIÓ
El clima és Mediterrani amb fortes influencies humides. Al ’hivern no hi sol glaçar mai mentre que a l’estiu malgrat que no es superen els 30/32 graus fa una forta xafogor. Cim exposat a llevantades que solen venir a la tardor.
La vegetació està composta també de plantes de caire mediterrani i on destaquen l’arboç, l’alzina.

DIRECTORI DE SERVEIS
Ajuntament de Badalona

Barcelona, 3 de gener de 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada