30 de maig del 2016

PUIG DRAU (1.345,9 m)



CIM: Puig Drau (1.345,9 m) des de Collformic
VÈRTEX GEODÈSIC:
COORDENADES CIM: 41º45'52.48” N / 2º 20' 53.89” E
COMARCA: Vallès Oriental / Osona
DESNIVELL: + 400 m - 400 m
HORARI: 4h 20 min (2h 20 min + 2h)

RESUM
Aquest cim es troba a la banda occidental del Massís del Montseny, a l’extrem de llevant del Pla de la Calma, en una carena que es despenja del eix que formen, de nord a sud-est, el mateix Pla i la carena del cim del Suí i del Samont. Aquesta carena separa les aigües de la riera del Vilar de la Castanya, al nord i de la Bascona, al sud. Totes dues rieres desaigüen a la Tordera..
Còmoda i senzilla excursió, potser un pèl monòtona degut a que tota ella es desenvolupa per pista amb un paisatge poc variable, però que permet conèixer un indret molt singular del nostre territori com és el Pla de la Calma i de pas gaudir d’un balco sobre la vall de la Tordera i molt bones vistes de les serralades litorals, el propi Montseny, la serralada transversal i els Pirineus orientals.

ACCÉS PER CARRETERA.
Amb automòbil ens hem de dirigir fins a Collformic. Ho podem fer des de Granollers, Llinars, Sta. Maria de Palautordera i el poble del Montseny, pel canto del sud; o bé, pel nord des de Vic o Granollers per l'autovia i sortida de Tona sud i Seva.
En aquest darrer cas, des de l'esmentada sortida de Tona sud, farem 3 quilòmetres fins a la vila de Sant Miquel de Balenyà. D'aquí girarem a la dreta per fer 3 km. més fins a Seva. A la sortida d'aquest poble, en una rotonda, girarem a la dreta cap El Brull, on hi arribarem en 3 quilòmetres més.
Travessem El Brull, res dues cases, i ens enfilem per carretera direcció el poble del Montseny. Farem 6 quilòmetres d’aquesta carretera i arribarem a Collformic. En el mateix coll, a ma dreta, hi ha un petit aparcament i un Restaurant. Si aquest aparcament fos ple, hauríem de seguir 200 metres carretera avall, ja passat el coll, on, a l'esquerra, enlairat i senyalitzat, hi ha un gran aparcament.

ACCÉS EN TRANSPORT PÚBLIC
En tren
Rodalies de Catalunya /RENFE fins l’estació de Vic on cal seguir en autobús fins el Brull i taxi fins Collformic. Des de El Brull a Collformic ja 6 km.
Amb autobús
Servei d'autobús des de Vic direcció Viladrau amb parada a El Brull per l'empresa de transport Sagalés.
Matins:
Sortida de Vic a les 10,15 h i arribada  al Brull  les 10,55 h
Sortida del Brull a les 10,55 h  i arribada a Vic a les 11,35 h
Tardes:
Sortida de Vic a les 14,30 h i arribada  al Brull  les 15,55 h
Sortida del Brull a les 15,55 h  i arribada a Vic a les 16,35 h

RECORREGUT
Seguirem una pista amb petits desnivells i saltant algun coll que, en direcció sud-oest i després sud, ens durà per amplis lloms fins un terreny anomenat Pedres Blanques, on hi ha un trencant a ma esquerra i on prendrem, també per pista, direcció llevant fins arribar al cim.

Algunes notes i referències son:
0 min: Aparcament de Collformic (1.142,5 m) Del petit aparcament sortim sense travessar la carretera, per una pista que surt a la dreta del primer aparcament esmentat, entre el restaurant que resta a l’esquerra i aquest pàrking petit que, ara, tenim a la dreta. La pista, un pèl costeruda en aquest indret, va de flanc per la cara de llevant de la muntanya i direcció sud-oest. Terreny de alzines i matollar que ens duent fins un coll.
25 min: Coll Ventós. (1.205 m) Seguim la pista ara planera per entre prats i matollar. Entrem al Pla de la Calma, la pista fa un baixant, tot seguit un altre pujant, també alguna corba per tal de seguir el terreny més planer. Repetim baixada i pujada, ara direcció sud, acompanyats de pastures, bruc i ginestells, fins que en una recta trobem un mas enderrocat.
1 h 20 mi: Mas el Cafè (1.200 m) El deixem a l’esquerra i també un altre pista que marxa a la dreta. Seguim per el mateix tipus de terreny, amb alguna pista secundaria fins arribar a una nova cruïlla amb indicadors.   
1 h 50 min: Trencant Pedres Blanques (1.260 m) Deixem la pista per on veníem i en prenem un altre que surt a la nostre esquerra, direcció llevant. Anem acompanyats del mateix tipus de vegetació, fem una lleugera pujada i una petita baixada i passem per un indicador, just arribar a una nova cruïlla.
2 h 05 min: Cruïlla de pistes (1.280 m) Prenem la pista de més a l’esquerra que pràcticament ens ve de front, en deixem dues que ens queden a la dreta. La nostre pista està barrada per un filferro i segueix en lleugera pujada fins que s’estreny un pèl i es torna planera per arribar ja al cim.
2 h 20 min: Puig Drau (1.344 m) Ample i planer, gens arbrat, però amb pastura, matolls i algun roc. En el seu extrem de llevant hi ha una petita edificació amb unes antenes de comunicacions, acompanyades d’un molinet eòlic i unes plaques solars, totes vallades i sense accés.
Descens pel mateix camí de pujada.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Aquesta ruta es pot fer tot l’any, llevat als mesos d’estiu, on la calor pot fer molt penosa la excursió.

PUNTS D’INTERÉS
A més de la vegetació de pastures i un terreny de calcàries molt poc erosionades que configuren les extenses planúries de la Calma, des del cim podem destacar vistes a ponent cap al Vallès Occidental, el massís de Sant Llorenç i els cingles del Bertí, així com les serralades més llevantines del altiplà del Moianès. Al nord tenim, en sota, part de la plana de Vic, les diferents serres de la serralada Transversal i els Pirineus orientals al fons.
A llevant ens queda el Matagalls i les Agudes/Turó de l’Home, amb la vall de la capçalera de la Tordera i els seus pobles i comunicacions. Al sud tenim els cims del Sui i del Samont, amb la plana del Vallès Oriental, en sota, i darrera les serralades del Montnegre i del Corredor. Més enllà la Mediterrània.

CLIMA I VEGETACIÓ
El clima és Mediterrani. Al hivern, no sol haver-hi neu, encara que podem trobar dies de molt fred a les parts altes i sobretot vent. A l’estiu és fàcil que es desenvolupin tempestes. La vegetació està composta de pastures i matolls de baixa i mitja muntanya i de clima mediterrani humit.

EQUIPAMENT
Motxilla, pals, gorra o barret, ulleres, roba protectora del vent i, a més, roba d’abric al hivern. Es pot anar amb calçat tou. També és recomanable una màquina de retratar telèfon i uns prismàtics. En tot el recorregut no trobarem pas aigua, cal doncs portar-ne.

ON DINAR
Restaurants Collformic. Situat al mateix coll on s'inicia el recorregut (Cal consultar dies i horari de funcionament)
http://www.collformic.net/
Can Pasqual, plaça del Brull, s/n. Ctra. del Montseny a Seva, km 32,10.08559 El Brull.
Tel 938 840 236 

DIRECTORI DE SERVEIS


Barcelona 24 de maig de 2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada