5 de juny del 2015

PUIGMAL (2909,8 m.)



CIM: Puigmal o Puigmal d'Er (2.909,8 m.) per la Catalunya Nord
COMARCA: Languedoc – Roselló / Alta Cerdanya
HORARI: 3h 40 min. (2h 40 min. + 1h) Fora de la temporada d'hivern
DESNIVELL: + 939 m.

ACCÉS PER CARRETERA
Per la C16 Túnel del Cadi (Eix del Llobregat) en sortir del Túnel seguir direcció Puigcerdà C16F + I09/C162 per empalmar amb la N260 i N150 direcció a Burg-Madame seguir per la N116 fins a Er a l'aparcament del Les Planes.
Des de l'estació d'esquí de Er-Puigmal, a la que s'arriba per la carretera (D-89), sortint de la N-116.
Per la C17 (antiga N152) Collada de Toses a Puigcerdà per seguir per la N260 i N150 direcció Burg-Madame seguir per la N116 fins a Er a l'aparcament de Les Planes.
Des de l'estació d'esquí de Er-Puigmal, a la que s'arriba per la carretera (D-89), sortint de la N-116
ACCÉS AMB TRANSPORT PÚBLIC
En tren fins a Puigcerdà o la Tour de Carol. Des de las que el transporte es en Taxi
DESCRIPCIO DEL RECORREGUT
0h 00 min. (1.971 m.): Aparcament dels Planes Seguim la pista asfaltada, prohibida per a vehicles.
0h 15 min. (2.077m.) : Centraleta de tractament d'aigües. Seguirem la pista asfaltada fins a una corba molt forta a mà dreta, i aquí continuarem pel corriol que queda al nostre davant. Deixem la pista i creuem la Ribera de Er. Seguim un camí senyalitzat que hi ha a la dreta. La pendent va augmentant gradualment, anem girant en adreça aquest.
0h. 40min. (2.185m.): Ribera de Er La creuem una altra vegada. També creuem una pista que ve de la *Jaça del Prat de la Tossa. Agafem un camí amb molt pendent que, enmig d'una roureda, puja per una petita vall secundària (amb fites i marques de pintura) fins a un replà. Després girem a l'esquerra i superem un contrafort de pissarra. A partir d'aquí, el pendent es redueix. .
1h 50 min.( 2.649 m.): Pas dels Lladres (hi ha molts mapes que situen aquest pas en el Coll de Queralbs, al sud-oest). Sense creuar-ho, seguim el camí per una gran cornisa fins que puguem girar a la dreta per arribar a la carena. La recorrem pel costat dret, sense moltes dificultats. Passem per una petita estació meteorològica.
2h.40min. (2.909,8 m.): Puigmal o Puigmal de Er .

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIO
Aquesta ruta es pot fer tot l’any. A l'hivern l'itinerari, es,en bona part, sobre neu, per el que es aconsellable fer-ho amb esquís. Vigilar especialment les cornises on acostuma a haver acumulació de neu..

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret. Llevat a l’estiu, cal dur roba protectora del vent i l'aigua, botes. També recomanem dur, bastons, una farmaciola, una màquina de retratar i uns prismàtics. Cal dur aigua.
A l'hivern afeixi grampons i piolet.

DIRECTORI DE SERVEIS:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada