11 de desembre del 2014

PUIG DE CABDELLS (821,7 m.)



CIM: Puig de Cabdells (821,7 m.)
COMARCA: Alt Camp
HORARI: 2h. 40 min. ( 1h. 35min. + 1h. 05 min.)
DESNIVELL: 352 m.
DIFICULTAT: Fàcil
CARTOGRAFIA:

RESUM
Aquest cim, cobert de vegetació, és una petita elevació de la serra de Cabarrà, una minsa serralada de la comarca de l’Alt Camp,que en direcció NE-SO., circula paral·lela a la banda sud de la serra de Comaverd. El puig està situat a l’extrem nord de la serra de Cabarrà i és la elevació més rellevant d’aquesta muntanya planera, on també hi ha la punta de la Voltorera, una mica més baixa i coronada per un gran molí de vent. Les seves aigües, pel nord i llevant marxen cap al riu Gaià pels torrents de Cal Palatí i de Rupit, mentre que al sud i ponent ho fan al Francolí, mitjançant la Rasa del Moliner i les de Cabarrà i Fonollosa respectivament.
Senzilla excursió que es desenvolupa per pista forestal, que des de Cabra del Camp, ens du primer al coll de Sàrria i tot seguit ens porta a un parc eòlic on hi ha el cim, donant tota la volta a la muntanya i entrant-hi per la seva banda sud. Terreny d’argiles i vegetació mediterrània.

ACCÉS PER CARRETERA.
 Amb automòbil ens hem de desplaçar a la vila de Cabra del Camp. Venint de Reus, Tarragona  o Lleida, podem anar fins a Valls per la N-240 i d’aquí agafar la C-37 fins el Pla de Santa Maria, on agafarem la TP-2311 fins a Cabra. Des de Barcelona baixarem per la N-340 fins a Vendrell i d’aquí per la C-51, direcció Valls, trencarem per la TP-2002 a Vila-rodona i aquí agafarem la TV-2004 fins el Pla de Santa Maria. Per autopista podem arribar a Cabra per la AP-2 sortida Pla de Santa Maria. També des de Barcelona es pot anar per Igualada i la Panadella i aquí trencar a Santa Coloma, Rocafort, Sarral i per la TP-2311 a Cabra del Camp.
Entrant a Cabra per la banda sud, la del Pla de Santa Maria, travessem tot el poble per la carretera i quasi al seu final, a ma dreta, hi ha un carrer nomenat de Llevant, que és on podrem deixar el vehicle. Si no hi ha espai, podem sortir de les cases i quan s’acaba l’asfalt trobarem llocs per aparcar. Marques de G.R.

ACCÉS AMB TRANSPORT PUBLIC
Ferrocarril
Estació RENFE a Valls i Montblanc


Autobus
Autocars Plana
Línia El Sarral-Cabra del Camp- Valls
Telèfon: 977 214 475

Taxis
Joan Valls RoigTels: 977 630 518 / 629 303 021

RECORREGUT
En resum, des de Cabra, seguirem el GR-7 per una pista de terra en direcció NE., que ens durà fins el coll de Sàrria, on prendrem una altre pista que, en direcció sud i fent revolts, ens durà a la carena de serra de Cabdells. En entrar-hi, donarem tota la volta a la muntanya per la banda sud, per tal d’arribar al parc eòlic, on prop d’un molinet, trobarem un corriol que ens atansarà fins el cim.
Les referències més importants, alçades i h.ris aproximats, sense comptar parades són:
0 min.: Cabra del Camp. (490 m.). Sortim pel carrer de llevant, on trobem un pal indicador que ens guia al collet de Sàrria i Vallespinosa. Seguim les marques del GR-7, passem un pont, s’acaba el poble i també l’asfalt. Anem direcció nord-est, per camps de conreus i molt planers. També anem trobant pals de fusta del GR-7. Fem algun baixant.
25 min.: Trencant (540 m.). Un pal indicador ens diu que cap a l’esquerra es va al pou de Solivella, nosaltres seguim de front. Deixem alguna pista secundària a l’esquerra i a la dreta amb un pal indicador a la cova d’en Vives. Van minvant els camps de conreu i a la nostre dreta tenim el torrent de Cabarrà i la serra de Cabdills, aquesta farcida de molinets eòlics. Passem un tram boscos i arribem a uns petits camps de conreu.
45 min.: Final dels conreus (610 m.) S’acaben els camps, trobem les restes d’una edificació a la dreta i la pista comença a pujar pel costat dret del torrent de Cabarrà. Anem enmig de bosc de pins i per pista, ara, pedregosa.
1 h.: Coll de Sàrria o de Romegueres (665 m.) Pal indicador. De front la pista du a Pont d’Armentera i Santes Creus. A l’esquerra, un corriol ens du cap a Vallespinosa i Pontils i més a l’esquerra, un altre pista porta a Montbrió i Vallbona. Hem de prendre la pista de la dreta, que no està indicada i que porta al Puig de Cabdells i al parc eòlic. Seguim aquesta darrera pista, molt argilosa, que s’enfila suaument. Fem d’entrada un parell de revolts per tal de guanyar alçada i tot seguit, fem un flanc per la banda nord de la serra. La pista, ara planera, torna a fer algun revolt per tal d’arribar a la carena. Terreny boscos, bàsicament de pins i roures i davant nostre, al cap de la serra, uns quants molins. 
1 h. i 25 min.: Carena. (775 m.). Travessem la carena i seguim planers, deixant enlairats, a la nostre dreta, els molins eòlics i una alta antena de ferro. Seguim voltant la muntanya  fins arribar al peu d’un molí, un cartell del parc eòlic i una pista travessera molt arranjada.
1 h. i 32 min.: En arribar a la pista travessera, fem cap a la nostre dreta i just caminar 3 metres trobem un corriol molt desdibuixat que seguim, barallant-nos amb molts matolls de garric i algun roc, fins el cim.
1 h. i 35 min.: Puig de Cabdells (828 m.). Impresentable, ple de garrics i de merda. Sense vistes, planer i cobert de vegetació, amb un petit pi al costat del lloc on és el cim.
Baixada desfent el camí de pujada.
  
ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Aquesta ruta es pot fer a peu tot l’any, llevat a l’estiu, quan la calor pot ser asfixiant.

PUNTS D’INTERÉS
Poques vistes des del cim, però un pel en sota, a la pista on hi ha els molins, podem veure cap a la banda nord les muntanyes del Conill i la serra de Comaverd. A llevant, tenim tota la part alta de la conca del riu Gaià, amb les muntanyes d’Ancosa i més cap al sud la serralada del Montmell. Ja més al sud, tenim tota la plana de l’Alt Camp amb la mediterrània al fons i a ponent, la vall de Cabarrà amb Cabra del Camp, part de la plana de la Conca de Barberà, part de les muntanyes de Prades i les serres de Miramar i Carbonaria, amb el Tossal Gros com a cim més rellevant.

CLIMA I VEGETACIÓ
La vegetació i el clima és de caire mediterrani amb trets continentals. Matolls de garric, bruc, ginebre i romaní i bosc de pi i roure, són els més abundosos. Al hivern sovintegen les glaçades. Sequera i forta calor els dies de sol, encara que no siguem a l’estiu. Temperatures contrastades. Al hivern podem tenir jornades de vent, boira i dies rúfols, mentre que a primavera, estiu i tardor sovintegen els dies calitjosos amb forta calor, sense descartar dies de forts vents.

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret i roba protectora del vent tot l’any. Llevat a l’estiu, cal dur roba d’abric. L'excursió es pot fer amb calçat tou i és Imprescindible dur aigua. També recomanem dur una màquina de retratar i uns llargavistes.

DIRECTORI DE SERVEIS

ON MENJAR
Cal Povillet (Bar-Restaurant): Raval de la Creu, 3 / Tel. 977 630 110
Bar de Cabra (Bar-Restaurant): Raval de la Creu, 15 / Tel. 977 630 192 / 607 717 439

ON DORMIR
Refugi de Pas (ni llits ni lliteres)
Zona d'acampada al mitg del poble (A l'estiu)

Barcelona, 8 de desembre de 2014





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada