5 d’octubre del 2014

TURÓ D'EN BALDIRI (430,6 m.) des de Teià



CIM:  Turó d’en Baldiri (430,6 m.)
COMARCA: Maresme
HORARI: 75 min. /45 min. + 30 min.)
DESNIVELL:  265 m
DIFICULTAT: Fàcil.


 RESUM
Aquest cim també anomenat Salve Regina, pertany a la serralada litoral catalana, en concret a la serra de Sant Mateu. El turó està coronat per una moderna torre de guaita de fusta i presenta unes bones vistes sobre les poblacions del Maresme i la Mediterrània, així com cap a les serralades de Sant Llorenç i Montserrat.
Excursió curta, senzilla i agradable pel parc de la serralada Litoral i uns terrenys compostos majoritàriament per granits, aixecats en el període hercinià i que, per motius de una erosió deguda principalment a la forta humitat de l’entorn,  expliquen la gran presència de terra sorrenca o sauló. Les aigües d’aquest cim marxen cap a la Mediterrània, i ho fan majoritàriament, per la riera de Teià, que se’n du la pluja de les bandes nord, de llevant i sud de la muntanya.

ACCÉS PER CARRETERA
Per fer aquesta ruta ens hem d’apropar a la Vila de Teià, en concret al seu cementiri. Per fer-ho, hem de dirigir-nos per la N-II o per l’autopista de Barcelona a Mataró. Venint de Barcelona per la N-II, tot just passat el poble de Masnou, trobarem una desviació a l’esquerra que porta per la carretera BV-5026 a Teià. Si venim de Mataró la desviació a Teià la trobarem a la dreta, just després de passar la vila de Premià. Anant per l’autopista, haurem de sortir a l’eixida d’Alella i desplaçar-nos fins la N-II, per enllaçar en la ja referida desviació a l’esquerra, cap a Teià.
A la entrada d’aquesta vila trobarem una rotonda, on agafarem direcció cap al centre de la Vila. Seguim el carrer principal edificat sobre la mateixa riera de Teià i uns 500 metres més endavant, arribarem a un indicador que ens assenyala que cap a la dreta, per un carrer estret, es troba el cementiri. Hem de seguir aquest carrer, en lleugera pujada, primer entre cases i desprès envoltats de vinyes, fins sortir del poble i apropar-nos fins al cementiri, lloc on hi ha un aparcament per vehicles.

ACCÉS EN TRANSPORT PÚBLIC
TREN: Fins l’estació de Masnou-Ocata + autobus.
AUTOBUS: SarbusSagales
TAXIS TEIA: Tel. 670 225 812 / 607 498 111

RECORREGUT
En resum la nostre excursió seguirà una pista, direcció majoritària nord, passant prop d’una carena i fins arribar a un gran pla, on un corriol, en direcció ponent, ens durà fins el cim.
Les referències més importants i horaris aproximats, sense comptar parades, són:

0 minuts: Cementiri (160 m.) Sortim seguint la mateixa pista per on hem arribat, deixant el cementiri a la nostre dreta. Portem direcció nord-est. Fem 100 metres de pista i arribem a un altre pista que ens travessa. Hi ha un petit indicador de “Meridià Verd”.
2 minuts: Trencant (180 m.) Seguim aquesta pista travessera, planers, cap a la dreta. Fem uns 50 metres i la deixem per enfilar-nos per un altre pista que té el pas barrat a vehicles i que surt de la nostre esquerra. Hi ha un petit indicador de “Meridià Verd”. Seguim aquesta nova pista, intransitable a vehicles pels rocs, els xaragalls i la forta pujada amb terra de sauló. Anem envoltats de pins pinyoners. La pista, en forta pujada, va fent revolts per guanyar alçada i arribar a un nou enllaç.
35 minuts: Tanca i nova pista (395 m.) Després de superar una tanca que barra el pas a vehicles, enllacem amb una nova pista, aquesta més transitable, que puja de la nostre dreta. La seguim cap a l’esquerra, ara en suau pujada, saltant la carena i per un paisatge a on, a més dels pins, hi trobem alzines. El terreny continua sent granític. Ràpidament arribem a un gran pla.
40 minuts: Gran pla i creuament de pistes. (415 m.) En arribar al pla, la pista que segueix de front segueix cap al Turó d’en Lledó o de Sant Mateu i la de l’esquerra porta cap al Turó del Baldiri. Planers, prenem aquesta pista de l’esquerra i al cap de 30 metres, just al costat d’un altre tanca per a vehicles, la deixem per enfilar-nos per un corriol que hi ha a l’esquerra i que porta fins el cim. 
42 minuts: Turó d’en Baldiri (430,6 m.) Cim coronat per una petita torre de guaita de fusta destinada a la vigilància del foc. També el cim conte matolls al seu voltant que no resten vista. Turó planer, terrós, plou ampla, arrodonit i amb bones vistes.

Baixada desfent el camí d’anada.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Aquesta ruta es pot fer tot l’any, llevat als mesos d’estiu, per la forta calor. No recomanable a partir del mes d’abril fins a octubre.

PUNTS D’INTERÉS
Des del cim tenim una banda nord la serra de Sant Mateu. Cap a ponent es pot veure Montserrat i Sant Llorenç, així com la serralada de Marina i la plana del Barcelonès. Al sud trobem, a més de la Mediterrània, totes les viles del Maresme, incloent-t’hi el port de Premià que es dibuixa sobresurtin de la línea de mar i terra. Cap a Llevant, veurem la resta de viles litorals d’aquesta comarca.

CLIMA I VEGETACIÓ
El clima és Mediterrani amb fortes influències humides. Al hivern no hi sol glaçar mai, mentre que a l’estiu, malgrat que no es superen els 30/32 graus, fa una forta xafogor. Cim exposat a llevantades que solen venir a la tardor.
La vegetació està composta també de plantes de caire mediterrani i on destaquen l’arboç, l’alzina i el pi pinyoner, amb matolls de llentiscle, bruc, ginesta i estepa.

EQUIPAMENT
Motxilla, barret, ulleres, crema solar i roba d’abric al hivern, amb roba protectora del vent. L'excursió és recomanable fer-la amb calçat de tresc, degut al terreny farcit de sauló. També recomanem dur aigua, doncs en tot el recorregut no hi ha pas fons.


DIRECTORI DE SERVEIS


VISITES D'INTERES
Alella: Cellers D.O. Alella


Barcelona 26 de setembre de 2014.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada