3 de febrer del 2014

SANT JERONI (1.235,6 m.) Des de Monsistrol







CIM: Sant Jeroni (1235, 6 M.) des de Monistrol pel Camí de les Canals i Pla dels Ocells. 
COMARCA: Anoia, Bages i Baix Llobregat
HORARI: 5 h 27 min. ( 3h 32 + 1h 55 m in.)
DESNIVELL: 1.098 m. de pujada i 530 de baixada, fins el Monestir
DIFICULTAD: mitja
CARTOGRAFÍA: mapa Montserrat de. Alpina

RESUM
Excursió interessant amb bones vistes i diversitat del recorregut. Amb pendents fortes, escales i trams cimentats

ACCÈS PER CARRETERA.
Des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona o del sud de Catalunya arribareu a Monistrol pels eixos C-55 i C-58. Si veniu per l’autopista C-58 cal estar atents a la sortida de Montserrat. Si hi arribeu des del Nord pode accedir-hi pel Túnel del Cadí i l’eix C-55. Des de Manresa i per l’Eix Transversal C-25 us trobeu comunicats amb les àrees de Girona i Lleida.
Un cop heu arribat, podeu aparcar el vehicle al a l’estació de FGC,o davant la Plaça de la Font Gran, al Poliesportiu.

ACCÈS AMB TRANSPORT PÚBLIC
AMB AUTOBÚS DE LÍNIA
Desde Barcelona:
Autocares Julià: Servei discrecional Manresa, Olesa de Montserrat i Barcelona
Per a més informació: Telf. 902 400 080
Desde Manresa:
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.
Línia Llobregat-Anoia R5. Estació Monistrol.
RECORREGUT:
L' excursió, tot i el gran desnivell i llargada, no presenta cap dificultat tècnica.

0 h. 00 min.: Estació de ferrocarril de Monistrol de Montserrat (FGC), 150 m. Sortim de l’estació cap a la dreta (N) i aviat baixem pel carrer de la Pujada de l’Estació, fins a una cruïlla de carrers.
0 h. 02 min.: Cruïlla de carrers, Deixem el carrer del Pla, a l’esquerra, i el de Santa Anna, a la dreta i continuem de front (WSW), cap al pont sobre el riu.
0 h. 03 min.: Pont sobre el Llobregat, 138 m. Travessem el pont i, a l’altra banda, travessem, per un pas subterrani, la carretera (C-55). Allí prenem a l’esquerra el carrer del Pont, fins a una plaça.
0 h. 05 min.: Plaça del Bo-bo. Sortim de la plaça, de front per sota les voltes, pel carrer de Sant Joan. Al final del carrer tombem a la dreta i, per unes escales o una rampa, arribem a un altre carrer immediat.
0 h. 07 min.: Carrer de Sant Pere. El seguim a l’esquerra (SW) i sortim a una plaça.
0 h. 08 min.: Plaça de la Font Gran. Travessem la plaça de biaix i pugem pel carrer de la Font fins a la carretera de Montserrat.
0h. 10 min.: Carretera de Monistrol a Montserrat. La travessem en diagonal i prenem un camí ample, que puja a l’E. Indicador: GR 5/96, Monestir de Montserrat. Seguim les marques del GR 5. El camí puja entre marges de pedres grosses. Més endavant planeja i surt a una carena. Resseguim una tanca de pedra i filat que tenim a la dreta. Deixem una casa a l’esquerra i pugem seguint el camí que s’enfila al SW en successius esglaons, fent llaçades, fins a arribar al peu d’un petit cingle que resseguim per la base fins que girem a l’esquerra per superar el cingle, pujant per un curt tram en cornisa, fins a una pista.
0h. 26 min.: Camí de les Canals. Seguim la pista a l’esquerra, que puja molt suaument. Voregem la clotada del torrent de la Valentina i pugem una mica fins a una carena.
0h. 30min.: Drecera dels Tres Quarts. Indicador: Camí dels Tres Quarts, Monestir. Deixem aquesta drecera, que puja a la dreta i continuem per la pista al S, que envolta una nova clotada.
0h. 34 min.: Travessem el torrent de la Font del Boix per una passera de ciment. La pista ens porta fins a una nova carena planera.
0h. 38 min.: Pla de Sant Bernat, A l’esquerra de la pista, a l’extrem del pla de la carena, hi ha un petit oratori dedicat a Sant Bernat de Mento. Continuem pista enllà cap al S.
0h. 41 min.: Torrent del Soldat, Travessem aquest torrent. El camí puja per envoltar una nova carena i arribar, en constant pujada.
0h. 50 min.: Torrent de l’Erola, El travessem i continuem i abans que torni a girar a la dreta, se’ns uneix un corriol per l’esquerra.
0h. 57 min.: Camí de l’Aigua. Unió per l’esquerra del corriol, que puja dretament des de l’estació de l’aeri. Continuem per la pista que puja, travessa una línia elèctrica i, més enllà, gira a la dreta en un revolt tancat i acaba al davant d’una edificació.
1h. 04 min.: Caseta de l’estació elevadora de les aigües de Montserrat, 425 m. Deixant la caseta a la dreta, prenem un corriol que puja canal amunt . Seguim les marques del GR 5. El camí puja fort, fent llaçades, gairebé sempre per escales d’obra. Un cop acabades les escales, sota els cables elèctrics, fem un flanqueig a la dreta, passant un tros cimentat. Continuem planejant.
1h. 14 min.: Bifurcació de camins, 530 m. Deixem a la dreta la drecera dels Tres Quarts (GR 96) i continuem pel camí de l’esquerra, que puja, El camí va seguint pel costat la conducció d’aigua potable de Montserrat. Uns metres més amunt, trobem una nova conducció de més diàmetre, la de les aigües residuals, paral·lela a l’altra i al camí. Aviat superem una nova canal pel camí, força pedregós, amb graons d’obra bastant malmesos, que fa unes llaçades. Arribem al cim de la canal i continuem planejant cap a l’W i, després, baixem fins a una pista que seguim, a l’esquerra, i aviat arribem al camí de la Santa Cova en un revolt tancat.
1h. 30 min.: Camí de la Santa Cova, 630 m. Indicador: Monestir de Montserrat GR 5/96 (dreta, W), Santa Cova (esquerra, SW). Seguim el camí cimentat i amb graons molt amples, cap a la dreta, que puja fortament. Un tros amunt, passa paral·lel a la via del cremallera, que tenim a la dreta. Passem pel davant de l’estació superior de l’aeri, a l’esquerra, i per unes escales accedim a la plaça del Monestir
1h 38 min.: Santuari de Montserrat, 705 m.
Estació del Cremallera a la plaça del Monestir. (705 m.) Tal com sortim de l’estació anirem cap a la nostre esquerra, direcció ponent, cap a unes escales que enfilarem, tot deixant de front un Oratori i girant a la dreta per travessar un pont. Seguim el curs d’un barranc. Hi ha marques de G.R.
1h 48 min.: Pont de fusta. (750 m.). Tornem a travessar el torrent per un pont i uns metres més endavant el tornem a travessar per deixar-lo ara a la nostre esquerra. Seguim muntant graons i fent llaçades, per tal de guanyar alçada. Anem envoltats de boixos i alzines.
1h 58 min.: Pas dels Francesos. (820 m.)Pas estret i molt singular entre dues gran roques. Seguim pujant graons, fent algun giravolt i seguint les marques de G:R.
2h 05 min.: Plaça de Santa Anna. Pal indicador. Trencant a la dreta cap a Santa Cecília i a uns 20 metres més endavant, trencant a ma esquerra cap a Sant Joan. Seguim el camí, ara amb algun petit baixant, encara amb algun graó i també amb marques de pintura grogues.
2h 13 min.: Pla dels Ocells. (930 m. ). Pal indicador. Travessem el torrent i en algun moment anem per la seva llera. La pujada forta que em fet fins ara es redueix, mentre que el terreny ara es molt boscós. Alguns esglaons que enllaçam amb el camí de Sant Joan.
2h. 38 min.: hora: Cruïlla amb el camí de Sant Joan. (1.050 m.) Pal indicador. Seguim per la dreta i més aviat planers, anem guanyant metres per un camí ample i, a estones, revestit de ciment.
3 h. 13 min.: Trencant a l’Albarda i Collbató (1.105 m.). Pal indicador. En mig del bosc, a ma esquerra. Seguim el nostre ample camí.
3h h. 20 min.: Ermita de Sant Jeroni (1.130 m.) La deixem a la nostre dreta i seguim el camí que ara surt del bosc fent un tomb a l’esquerra i començant a pujar.
3 h. 25 min.: Mirador i antic restaurant (1.170 m.). Enfilem els 220 esglaons que ens duran fins el cim.
3 h. 32 min.: Sant Jeroni. (1.235,6 m.) Gran Mirador
Descens pel mateix camí de pujada fins el Monestir de Montserrat (1h 55 min.)

HORARI
Fer l’ascensió comporta 3 h 32 min. (aprox.), La baixada la podem fer per Sant Joan 1h 55 min a 2h 15 min.) aprox. o desfem el camí de pujada .
A Sant Joan es por baixar al Monestir amb el Funicular (Veure horari) estalviam un bon tros de pista amb força pendent.

DESNIVELL
El desnivell acumulat de la ruta és de 1.098 m. m. de pujada i 590 de baixada fins el Monestir.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Qualsevol època de l’any és bona per ascendir per aquesta ruta, llevat a l’estiu per la calor tot i que des de el Monestir ja molts trams amb ombra.

PUNTS D’INTERÈS.
Les vistes des del cim son extraordinàries i així podrem veure cap al sud des de la serralada del Montmell fins els Ports de Beceit. Al fons el mar i molts pocs dies a l’any i sempre amb bona visibilitat, el Puigmajor de Mallorca. A ponent hi ha la serralada del Montsant i la del Montsec (Pallars). En segon terme es distingeix el Turbó i el Cotiella i encara més enllà, es pot reconèixer el Mont Perdut. Davant mateix tot l’Anoia i el Baix Llobregat. Es reconeixent molt fàcilment tots els seus pobles.
Tota la banda Nord l’ocupen les muntanyes pirinenques, des de les Maladetes fins el Canigó. Sota nostre els espadats de les parets de Sant Jeroni i de Diables i més enllà, tots els pobles del Bergada i del Bages, amb tot el curs del riu Llobregat. A llevant Sant Llorenç de Munt, Montseny, el Corredor, el Montnegre o el Tibidabo.
A Monistrol es recomanable visitar el casc antic
CLIMA i VEGETACIÓ
El clima és mediterrani humit. Fred al hivern i amb dies de boira i forta calor a l’estiu. La vegetació també és mediterrània. Als mesos d’hivern, alguna esporàdica vegada sol nevar, però es neu que dura hores. Alta humitat i possibilitat de vent a les parts altes.

EQUIPAMENT
Cal dur motxilla, gorra o barret, ulleres, crema i roba protectora del vent i la humitat. Cal dur calçat de tresc i sobretot aigua.
DIRECTORI DE SERVEIS

ON MENJAR
A Monistrol tan a la carretera com a la plaça trobaren un bon nombre de cases de menjar. Recomanem: Bar La Roca. Plaça de la Font Gran. Tel. 938 350 293
Els Arcs. Plaça Carles Amat, 2. tel. 938 284 402
Barcelona, 2 de febrer de 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada