10 de juny del 2013

PUNTAL DE L'ALBARDA CASTELLANA (1.167 m.) pel Monestir



CIM: L'Albarda Castellana (1.167 m.) pel Monestir de Montserrat
COMARCA: Baix Llobregat
RECORREGUT: 11,8 Km.
DESNIVELL: + 520 m., - 520
DIFICULTAT: Fàcil
HORARI: 3h 25 min. ( 1h 30 min . + 1h 55 min.)
CARTOGRAFIA: Mapa Montserrat Ed. Alpina

RESUM 
Aquest cim, no gaire conegut, es troba situat a la carena dorsal montserratina, prop del cim de Sant Jeroni i que evidentment li fa ombra per alçada i per vistes. Situat al terme de Collbató, pertany a la comarca del Baix Llobregat. La seva composició és conglomerada i va acompanyat d’una vegetació típica de la mediterrània.  
La ruta que es desenvolupa dins del parc natural de Montserrat, té diversos accessos, el més feréstec s’enfila per la cara sud seguint en bona part el camí dels Francesos, però aquest des del Monestir és el més conegut i indicat.  El camí és senzill i gens dificultós, llevat el petit pas a tocar del cim, on ens haurem d’enfilar ajudats per la força del braços i una petita corda que per seguretat hi ha instal·lada. Aquest pas té uns de uns 2 metres d’alçada.

 ACCÉS PER CARRETERA.
Amb automòbil ens hem de dirigir fins el Monestir de Montserrat. Hi ha diverses rutes, però la més còmoda és la que va per Monistrol de Montserrat. Des de Barcelona hem de prendre la A-2 cap a Igualada i desviar-nos, un cop passat Martorell, per la C-55 direcció Manresa i Túnel del Cadí. La mateixa operació hem de fer si venim des de Lleida  o Tarragona. En el cas que baixem del nord, Manresa, també hem de prendre la C-55. Des de Lleida també hi ha l’opció d’anar directa al Monestir, prenent un trencant que hi ha al port del Bruc.
Un cop a Monistrol, veurem a l’esquerra, si vens de Barcelona, un trencant que anuncia la pujada al Monestir. Val a dir que a Monistrol hi ha un cremallera que també porta al Monestir i enllaça amb els Ferrocarrils de la Generalitat, línea de Manresa. També disposem a peu de carretera d’un aeri que ens apropa al Monestir.

RECORREGUT
Sortirem del Monestir i, en direcció nord, anirem pel torrent de Santa Maria fins enllaçar amb el camí de Sant Joan. D’aquí, i abans d’arribar a l’Ermita de Sant Jeroni, prendrem un trencant que ens durà fins el coll de l’Albarda, des de on, en direcció SE., arribarem al cim.
Les referències més importants de la ruta, son les següents:

0 minuts: Estació del Cremallera a la plaça del Monestir. (705 m.) Tal com sortim de l’estació anirem cap a la nostre esquerra, direcció ponent, cap a unes escales que enfilarem, tot deixant de front un Oratori i girant a la dreta per travessar un pont. Seguim el curs d’un barranc. Hi ha marques de G.R.
10 minuts: Pont de fusta. (750 m. i 0,350 km de recorregut). Tornem a travessar el torrent per un pont i uns metres més endavant el tornem a travessar per deixar-lo ara a la nostre esquerra. Seguim muntant graons i fent llaçades, per tal de guanyar alçada. Anem envoltats de boixos i alzines.
20 minuts: Pas dels Francesos. (820 m. i 0,750 km de recorregut) Pas estret i molt singular entre dues gran roques. Seguim pujant graons, fent algun giravolt i seguint les marques de G:R.
27 minuts: Plaça de Santa Anna. (880 m. i 1 km de recorregut) Pal indicador. Trencant a la dreta cap a Santa Cecília i a uns 20 metres més endavant, trencant a ma esquerra cap a Sant Joan. Seguim el camí, ara amb algun petit baixant, encara amb algun graó i també amb marques de pintura grogues.
35 minuts: Pla dels Ocells. (930 m. i 1,5 km de recorregut) Pal indicador. Travessem el torrent i en algun moment anem per la seva llera. La pujada forta que em fet fins ara minva, mentre que el terreny ara es molt boscós. Els graons són esporàdics.
1 hora: Enllaç amb el camí de Sant Joan. (1.050 m. i 3,1 km de recorregut) Pal indicador. Aquí és on de tornada seguirem cap a Sant Joan. Ara girem a la dreta i més aviat planers, anem guanyant metres per un camí ample i, a estones, revestit de ciment.
1 hora i 10 minuts: Trencant  a l’Albarda i Collbató (1.105 m. I 3,6 km de recorregut). Pal indicador. Deixem el camí principal i ens enfilem per un corriol molt cobert pel bosc d’Alzines que es troba a la nostre esquerra.
1 hora i 20 minuts: Coll de l’Albarda (1.145 m. i 3,9 km de recorregut): Creuament de camins. En mig d’una carena secundaria. El de davant i en baixada, du a Collbató pel camí dels Francesos. El de la dreta, amb marques taronges, du a Sant Jeroni i el de l’esquerra, amb marques blaves, porta a l’Albarda Castellana. Seguim aquest camí en lleugera pujada, fem un petit flanc per una roca sense dificultat, i enfilem una canal, que, ens porta fins un estret coll.
1 hora i 28 minuts: Estret coll (1.160 m. i 4,1 km de recorregut) A la paret de l’esquerra veurem una corda que ens ajudarà a superar una pedra. Un cop a dalt ja tenim el cim a tocar.
1 hora i 30 minuts: L’Albarda Castellana (1.167 m. i 4,2 km de recorregut). Cim allargassat, pedregós, sense pràcticament vegetació, només una sivina amb un matoll. Al cantó nord hi ha una fita de pedres. Tornem enrere fins l’enllaç amb el camí de Sant Joan.
1 hora i 45 minuts: Enllaç amb el camí de Sant Joan. (1.105 m. i 4,8 km de recorregut). Pal indicador. Seguim planers cap a la nostre dreta, deixant a ma esquerra  el camí a Sant Jeroni.
1 hora i 55 minuts: Trencant al Pla dels Ocells. (1.050 m. i 5,3 km de recorregut) Pal indicador. Deixem el camí per on hem pujat a la nostre esquerra i seguim planers, de flanc i amb algun pujant. Passem un mirador a la dreta i arribem a Sant Joan.
2 hores i 45 minuts: Pla de les Taràntules. (1.050 m. i 9,6 km de recorregut) Edifici del Funicular de Sant Joan, a la nostre esquerra. Rètols d’informació. Prenem una pista revestida de ciment que s’enfila fins un petit coll, on inicia un fort descens, passa per l’Ermita de Sant Miquel i arriba al Monestir.
3 hores i 25 minuts: Monestir, estació del Cremallera. (705 m. i 11,8 km de recorregut)
HORARI
La pujada a l’Albarda dura 1 hora i 30 minuts i la tornada al Monestir 1h 55 minuts..

DESNIVELL
El desnivell acumulat de la ruta és aproximadament de 520 m. de pujada i 520 de baixada.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
 Qualsevol època de l’any és bona per ascendir per aquesta ruta, llevat a l’estiu per la forta calor que podem passar.

PUNTS D’INTERÈS.
Les vistes des del cim son bones, si bé cap el cantó nord, és la pròpia serra de Montserrat la que ens tapa les vistes. De totes maneres, cap al sud, podem veure des de la serralada de Collcerola fins els Ports de Beceit, sense oblidar que al fons tenim la mediterrània. A ponent hi ha la serralada del Montsant, la depressió central i fins el Montsec (Pallars). Davant mateix tot l’Anoia. Es reconeixent molt fàcilment tots els seus pobles. A llevant Sant Llorenç de Munt, Montseny, el Corredor i el Montnegre.

CLIMA i VEGETACIÓ
El clima és mediterrani prelitoral central, amb forta humitat. Fred al hivern i en dies de boira i forta calor a l’estiu. La vegetació també és mediterrània. Als mesos d’hivern, alguna esporàdica vegada sol nevar, però es neu que dura hores. Possibilitat de vent a les parts altes.

EQUIPAMENT
La excursió no presenta cap dificultat, tot i això cal dur motxilla, gorra o barret, ulleres, crema i roba protectora del vent i la humitat. Cal dur calçat de tresc i sobretot aigua. Recomanem uns llargavistes.

Barcelona a 1 de juny de 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada