27 de novembre del 2011

PUIG MADRONA (356,5 m.) Per El Papiol i La Salut


CIMA: Puig Madrona (356,5m.)
COMARCA: Baix Llobregat
HORARI: 1h 15 min. (40 min. + 35 min.)
DESNIVELL: 235 m. (acumulat)
DIFICULTAT: Fàcil
CARTOGRAFÍA: Serra de Collcerola ( Ed. Alpina). E20


RESUM
Aquest cim es troba situat a l’extrem de ponent de la serra de Collserola, separant les comarques del Baix Llobregat i la del Vallès Occidental. Les aigües meridionals van a parar directament al Llobregat, mentre que les del nord i ponent també ho fan, a través de la riera de Batzac. A llevant les aigües marxen cap a la riera de Rubí i també al Llobregat.
L’excursió és curta, senzilla i fàcil per un terreny de llicorelles (pissarres) i argiles, formades per sediments que recobreixen algunes antigues roques eruptives que hi ha per tota la serralada. La vegetació és la típica de la mediterrània i la ruta pràcticament es desenvolupa per pista forestal.

ACCÉS PER CARRETERA.
Amb automòbil ens hem de dirigir a la vila de Papiol. Ho podem fer des de Barcelona per la
AP-2, sortida Molins de Rei nord, on només deixar l’autopista, trobarem indicacions de la carretera C-1413-a que du al Papiol i Rubí. Poc desprès, un trencant a ma dreta ens avisa que ens hem de desviar cap a Papiol per la BV-1466. Seguim aquesta carretera, entrem al poble i sense deixar-la, ens enfilem a la part alta de la vila, direcció les escletxes. Situats a la part més alta, trobarem el carrer del Carme, per on passarem.
Seguim aquest carrer uns 500 metres, lloc on deixarem un altre carrer a ma dreta que baixa. Aquí també trobarem un indicador de Puig Madrona i Ermita de la Salut. Seguirem aquestes indicacions per carrer asfaltat i a uns 200 metres, deixarem a l’esquerra una bòvila. Al final de l’edificació, s’acaba l’asfalt i hi ha un pal indicador que assenyala la direcció de l’Ermita de La Salut. Seguirem la indicació, girant a l’esquerra per una pista forestal que, en 100 metres, arriba a una torre elèctrica on deixarem el vehicle.
ACCÉS AMB TRANSPORT PÚBLIC
En tren La línia R4, Rodalies de RENFE, Sant Vicenç de Calders-Manresa et deixarà al baixador del Papiol.
Existeix un servei de microbús que enllaça l'estació amb la població.
En autobús Línia L67 Castellbisbal-El Papiol-Barcelona.
L'empresa operadora és Autos Castellbisbal, SA. Tel. 93 772 00 08
Línia N51 Nitbus. Línia de transport públic nocturn.
Taxi:Tel. 627 133 030
RECORREGUT
En resum, seguirem la pista primer direcció llevant i desprès nord, per tal d’apropar-nos a l’Ermita de la Salut. Un cop allí podem seguir fins el cim per una pista que volta planerament la muntanya per la banda nord o bé pujar-hi directament pel dret, seguint un PR.
Les referències més importants i horaris, sense comptar parades, son:

0 minuts: Aparcament. (150 m.) Sortim seguint la mateixa pista forestal per on hem arribat. Aquí a l’aparcament en deixem d’altres de laterals. Ho fem en lleugera pujada i en direcció llevant, envoltats de pins i alzines. De seguit, trobem a ma esquerra uns dipòsits d’aigua, creuem per sota un filat elèctric i travessem una cadena que barra el pas als vehicles.
Pal indicador. (210 m.)  En un trencant, on a la dreta diu que es va al Turó de la Pineda i a l’esquerra, per on seguirem, a la Salut i Puigmadrona. Seguim l’ample pista i en saltar una carena deixem una pista secundària a la dreta que porta a una torre elèctrica. Fem una lleugera baixada (-10 m) i seguim planers.

20 minuts: Cruïlla. (215 m.) Amb un pal indicador que diu que seguint per una pista a ma dreta aniríem a la Floresta. Fem una baixada (-10 m) i seguim planers. Creuem per sota una línea elèctrica
25 minuts: Cruïlla. (230 m.) Un indicador ens avisa que seguint una pista que hi ha a l’esquerra aniríem al Papiol. La pista torna a passar línees elèctriques i ja du direcció nord.
30 minuts: Ermita de la Salut. (255 m.). Visigòtica del segle IX, molt maca i força arranjada. Uns cartells i un pícnic l’acompanyen. Una opció per pujar al cim és seguir la pista per on veníem, on trobarem dos trencants que sempre hem d’agafar cap a l’esquerra. No hi ha pèrdua, doncs tot està indicat. Per la pista començarem fent 20 metres de desnivell en baixada, només sortir de l’ermita. L’altre opció que seguirem és prendre un corriol que surt del darrera de l’Ermita i que, en direcció nord, s’enfila per una mena de xaragall fet per l’aigua. Seguim amunt pel corriol.
35 minuts: Cruïlla. (215 m.) Trobem una fita i marques de PR. que seguim per tal de no pujar tant dret. Seguim envoltats de pins i alzines.
40 minuts: Enllaç amb la pista. (325 m.) La seguim en pujada cap a l’esquerra.
45 minuts: Puig Madrona. (356,6 m.) Cim planer, ampla, amb un vèrtex geodèsic, una alta torre de guaita pels incendis i indicadors. Bones vistes, llevat a nord i llevant, on la vegetació tapa les muntanyes.
Baixada desfent el camí d’anada.

HORARI
Pujada de 45 minuts i baixada de 35.

DESNIVELL
El desnivell acumulat és d’ aproximadament  235 metres de pujada i 235 de baixada.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Aquesta ruta es pot fer tot l’any llevat als mesos d’estiu, on la calor pot fer molt penosa l’ascensió. Recomanem fer-la al hivern.

PUNTS D’INTERÉS
Interessant recorregut per la seva vegetació típica mediterrània. Des del cim gaire bé no podrem veure res del que hi ha a llevant, però cap al nord tindrem bones vistes sobre Sant Llorenç del Munt, Montserrat i tota la plana del Vallès, amb les seves viles i comunicacions. Al sud, la serra de Collserola i tota la plana i delta del Llobregat, mentre que cap a ponent veurem el massissos del Garraf i de l’Ordal i bona part de les viles riberenques al Llobregat.

CLIMA I VEGETACIÓ
El clima és Mediterrani, molt influenciat per la marinada i força temperat. Terreny humit on no hi sol glaçar mai i amb forta xafogor a l’estiu. La vegetació també és típica de la mediterrània amb abundor de pi i alzines.

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret i ulleres tot l'any. Al hivern cal dur roba d'abric i protectora del vent. Cal dur una mica d’aigua. En el recorregut no hi ha fonts. També recomanem dur una màquina de retratar i uns llargavistes. L’excursió es pot fer amb calçat tou.

DIRECTORI DE SERVEIS
Ajuntament del Papiol
Ajuntament Sant Cugat (EMD) de Valldoreix

Barcelona 13 de febrer de 2012.


.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada