13 de desembre del 2010

PUIG - L'AGULLA (819 m.)


  • CIM: Puig-l'Agulla o Creu de Montagut (810 m.)
  • COMARCA: Osona
  • HORARI: 1h 45 min. (1 h + 45 min.)
  • DESNIVELL: 170 m.
    DIFICULTAD: Fàcil
    .
    RESUMAquest puig forma part de la serra de Montagut, un curt relleu que de NE. a SO. separa la Plana de Vic a l’alçada de Sant Julià de Vilatorta, de les Guilleries per la banda de Sant Sadurní d’Osormort. Les seves aigües van a parar al Ter. Ho fan per la banda de llevant i del sud per la riera Major, que s’acaba sota la pressa de Sau, mentre que pel nord i ponent, ho fan mitjançant el riu Gurri, pels torrents de Sant Julià i de Vilalleons respectivament.
    La excursió, molt senzilla, còmoda i fàcil, accedeix al Santuari a través d’una carretera i d’aquí al cim per camí en un terreny format en la part baixa per les clàssiques margues blaves de la plana de Vic, mentre que de seguit, un pel més amunt, es troben uns antics granits del paleozoic.

    ACCES PER CARRETERA.Amb automòbil ens hem de dirigir fins al poble de Vilalleons. Per fer-ho hem d’anar fins a Vic. Aconsellem, venint de Barcelona, Manresa o Girona, anar per l’eix transversal, C-25, i eixir a la sortida de Sant Julià de Vilatorta i Calldetenes. Un cop sortim de la C-25, prenem la BV-5201, direcció a Sant Julià i en arribar-hi, travessem el poble i a la sortida, tindrem a la dreta un trencant que diu Vilalleons.
    Fem uns 4 quilòmetres de la carretera BV-5202 fins a Vilalleons, on a la sortida de les quatre cases que té el poble i passada la bonica església romànica datada del 1.080 i amb un barreig d’arquitectura gòtica afegit posteriorment, podrem aparcar el vehicle a ma dreta.

    RECORREGUTLa nostre excursió segueix la carretera que porta al Santuari de Puig-l’Agulla en direcció majoritàriament sud, i d’aquí , també cap el sud, seguirem un camí força planer que volta la muntanya per la banda de llevant i entra al cim en direcció nord.
    Les referències més importants i horaris sense comptar parades són:

    0 minuts: Vilalleons (650 m.) Sortim seguint la carretera flanquejada per camps de conreu i pins. Anem planers.
    3 minuts: Trencant (660 m.) Deixem a l’esquerra una pista amb un pal indicador. Seguim planers o en lleugeres pujades per un indret boscos molt bonic amb rierol inclòs.
    10 minuts: Nou trencant (670 m.). Deixem també a l’esquerra una ample pista que marxa en pujada i que té el pas prohibit a vehicles. La carretera segueix primer planera, després amb algun pujant, deixem dos anuncis de l’espai natural de les Guilleries-Savassona i ens situem dalt d’un petit i poc marcat coll.
    30 minuts: Petit coll. (720 m.) Aquí en mig del coll travessem una pista, mentre que nosaltres ferm una lleugera baixada (-5 m.) per tot seguit fer una petita pujada i arribar al Santuari.
    35 minuts: Santuari de Puig-l’Agulla. (720 m.) Datat del 1.661 amb un hostal al seu costat del 1.712. L’actual santuari data de 1.775 i és d’un estil barroc neoclàssic. En mig de bosc molt bonic. Just superat el santuari a mà esquerra hi ha l’entrada a l’hostal i un aparcament i a mà dreta, en direcció sud-est, surt un ample camí que per entre bosc segueix un G.R.. Anem planers entre bosc espès majoritàriament de pi, alzina, bruc i ginebre.
    45 minuts: Cruïlla (730 m.). Deixem el camí principal i en prenem un més estret que surt de la nostre dreta. En aquest indret tenim un petit indicador i també un altre petit camí que és per on marxa el G.R. Nosaltres seguim, ara en pujada més sostinguda i envoltats de bosc, cap a la carena, on hi arribem seguint el camí marcat que gira a la dreta. Aquí anem més planers i per camí sorrenc fruit de la descomposició del granit.
    53 minuts: Trencant (780 m.). Deixem un camí que baixa de la nostre esquerra, seguim pel de la dreta que ara puja més fort per rocs de granit i bosc de pi fins el cim.
    55 minuts: Puig-l’Agulla o Creu de Montagut (810 m.). Cim ampli, planer, sorrenc, envoltat de pins que no permeten tenir cap vista. Una gran creu de ferro forjat amb inscripció de l’Orfeó Vigatà i data del 1948 (quan possiblement els pins no hi eren), es troba al centre del cim.
    Baixada desfent el camí d’anada.

    HORARI
    La pujada ens ocuparà gaire bé 1 hora, la baixada uns 45 minuts.

    DESNIVELLEl desnivell acumulat de tota l’excursió és de 170 metres, tant de pujada com de baixada.

    ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIOAquesta ruta es pot fer tot l’any. Cal evitar anar-hi al pic del estiu i al migdia, per la forta calor que podem passar. Recomanem fer l'excursió a finals de tardor (bonica coloració dels arbres) i hivern (lluminositat).
  • PUNTS D’INTERÉS
    És molt interessant la visita a l’Església de Santa Maria de Vilalleons i també al Santuari de Puig-l’Agulla. La bonica vegetació, morfologia del terreny i caire d’aquest indret és el més bonic de l’excursió, que per altre banda, en l’actualitat no presenta cap vista de la regió.

    CLIMA I VEGETACIÓEl clima en aquests indrets és dels que s’anomena de caire submediterrani continental, amb temperatures extremes , sobretot al hivern, on es barregen els dies fred i humits amb boires i els temperats pel sol. Clima de transició entre el mediterrani sec i el continental europeu, més humit i extremat. A l’estiu la plana registre fortes calors.,
    La vegetació també presenta les mateixes característiques, si bé en aquest cas, l’indret presenta rouredes, alzines i pins més típics de la mediterrània, que no pas les fagedes que no i són en tot el recorregut.

    EQUIPAMENTMotxilla, gorra o barret, ulleres i crema solar tot l'any. A l'hivern cal dur roba d'abric i contra la humitat o pluja. L'excursió es pot fer amb calçat tou, doncs tot el recorregut va per carretera o camí fressat. També recomanem dur una màquina de retratar i uns llargavistes. En el recorregut no trobarem fonts, llevat al Bar del Santuari de Puig-l’Agulla, malgrat això recomanem dur-ne

    Barcelona a 25 de maig de 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada