28 d’agost de 2009

PIC L'ALT DE GRIU (2.874 m.)


 • CIM: Pic L’Alt de Griu (2.874 m.)
  COMARCA: Valls d’Andorra
  HORARI: 6 h. 05 min. (3h 50 min. + 2h 15 min)
  DESNIVELL: 1.160 m.
  DIFICULTAT: Fàcil (alta muntanya)

  NOTA PRELIMINAR
  Hom comunica que, degut a que cada dia hi ha més gent moltonejada, més lletrats aprofitats i les lleis interpretades com penells, per seguir aquesta ressenya és obligatori dur un mòbil, saber-lo fer anar i saber trucar al telèfon d’emergències 112. També és obligatori dur un mapa que sigui de la regió i una brúixola que sigui per orientar-se a la muntanya. És indispensable saber interpretar i fer anar aquests aparells, al igual que s’ha d’entendre i conèixer les tècniques d’anar per la muntanya. Aquesta ressenya no té pas manteniment.

  RESUM
  L'Alt de Griu és un dels cims de més vista i a l'hora, poc visitat d'Andorra. La seva alçada i la seva ubicació, lluny de les perifèriques carenes frontereres i prop del centre del país, el converteixen en un dels més extraordinaris miradors de tot el Principat.
  Cim bífid, de composició granítica i morfologia glacial, està envoltat al nord per l’abrupte Coma d'Emportona i al sud per l'agradable i tranquil·la vall d'Ensagents. Aquest cercles glacials han rosegat la muntanya, de manera que l'Alt de Griu resta al mig d'un llarg llom que prové, per llevant, del cims de Pessons i Gargantillar i s'allarga cap a Ponent, baixant sostingudament fins la mateixa vila d'Encamp.
  L'excursió, és molt interessant, còmoda i senzilla, un pèl monòtona de pujada pel bosc de pi negre i neret anomenat de Campeà, però molt distreta i variada, de baixada, per l'encisadora, amagada i solitària vall d'Ensagents.

  ACCES PER CARRETERA.
  Amb automòbil ens hem de dirigir a Andorra. Si entrem per La Seu d'Urgell, hem d'arribar fins a Encamp i just encara no hem sortit del poble, en una rotonda i al davant del Funicamp (Cistelles aèries d'una estació d'esquí), a la nostre dreta, surt una carretera, la CS 220, que porta "Als Cortals i Bordes de Campeà". Venint del Nord, just arribar a Encamp, veurem la rotonda, el Funicamp a la dreta i la carretera a l'esquerra.
  Seguim aquesta carretera que fent revolts s'enfila fort. Al qm 3, trobarem a la dreta una carretera en obres que durà, algun dia, a Engolasters. Al qm. 6,1 en un revolt, a la dreta, veurem també a la dreta, enlairat, en un prat, un pal indicador que diu " Ensagents, Alt de Griu, Pessons". Aquí hem de deixar el vehicle.
  Com a altres referències podem explicar que 100 metres més endavant d'aquest aparcament, a ma esquerra de la carretera, hi ha una pista que baixa amb un indicador de "Bordes de Rigoder" i " Mirador de Cap de Rep". 100 metres més amunt, torna ha haver-hi una altre pista, ara a ma dreta, i encara 100 metres més endavant, també a la dreta, una mica en sota, hi ha un gran pic-nic.
  Rutómetre del RACC

  RECORREGUT
  La excursió segueix un camí que s'enfila per la carena que porta al cim. Al poc de sortir la carena es fa perdedora; així que baixem un tros per sota carena on hi ha camí i tornem a remuntar-la més endavant, ara ja fins el cim. Baixada des del cim al llac d’Ensagents i d’aquí per dins de la vall, seguirem un camí que ens durà al punt de sortida.
  Les referències més importants i horaris sense comptar parades són:

  0 minuts: Aparcament (1.885 m) Sortim, per entre prats, cap a l'indicador esmentat per un camí mig desdibuixat, el superem i el camí, ara més marcat, entra el bosc de Campeà.
  15 minuts: Creuament de camins (1.990 m). El camí de la nostre dreta té una cleda feta de branques i segueix la part baixa del bosc. Un, a la nostre esquerra es perd pel bosc i el de davant nostre, que puja fort, s'enfila cap a la carena en direcció sud. Prenem aquest darrer camí i un cop a la carena, girem a la dreta i la seguim en direcció allevantada. El bosc és força net, algun neret i la resta, herba de prat. Més amunt el camí planeja, es veuen marques de pintura groga i verda, decantem a la dreta i comencem a baixar. (-15 m.) per arribar a un gran prat. De fet es podria seguir la carena, sense camí, pel mig del bosc, però és molt perdedor.
  45 minuts: Prat (2.185 m) Sortim del bosc i travessem el prat en baixada (-20 m.) per anar a enllaçar amb un camí que ve per la nostre dreta. Ens atansem a un pal indicador.
  50 minuts: Pal indicador (2.190 m) Cap a la dreta marca al llac d'Ensagents (per aquí farem la tornada) i recta amunt Pics de l'Aspra, Alt de Griu i Pessons. Prenem aquest darrer camí molt desdibuixat per entre herba de prat, en forta pujada i direcció cap a la carena. Passem una zona sorrenca granítica i tornem a entrar al bosc, per tal d'arribar altre cop al cap de serrat. Aquí girem direcció llevant i ens hi enfilem sense cap mena de camí o senyals indicadors. La carena és molt ampla, el bosc espès i mica en mica uns emprenyadors nerets ens compliquen el pas. Més amunt el bosc clareja, els nerets, no. Pujada monòtona, fins que veiem un cim molt esvelt i format de blocs. D'aquest lloc en diuen les Pedrusques. Arribem aquest avant cim, el superem i per pedres i prat ens dirigim cap un altre cim format també per blocs.
  1 hora i 45 minuts: Cim dels Aspres (2.695 m) Sense interès. La carena s'estreny, superem uns quants blocs i baixem a un coll.
  1 hora i 50 minuts: Collada d'Entinyola (2.660 m) Una gran fita de pedres la guarda. A la nostre dreta llueixen els llacs d'Ensagents. Seguim pel llom, decantant una mica a l'esquerra per tal d'estalviar-nos remuntar blocs. Arribem a un altiplà i al fons ja distingim un pal de ferro del primer cim. Sota del cim hi ha un petit amorriador d'ovelles i des d'aquí ens adonem de que el cim és bífid.
  2 hores i 15 minuts: Cim de l'Alt de Griu (2.874 m). Arribem a la primera punta, la nord, presidida per un pal de ferro amb una base de ciment. Saltant blocs fem uns 20 metres per arribar a la punta sud, on hi trobem un pal de fusta. Tornem enrere fins el coll, ara decantant cap a la nostre dreta.
  2 hores i 25 minuts: Collada d'Entinyola (2.660 m) Deixem la ruta de pujada i saltem el coll cap a la nostre esquerra en direcció als llacs, de flanc, en baixada, direcció SE., sense camí, per entre herba de prat, terra sorrenca i algun bloc de pedres.
  2 hores i 30 minuts: Petit collet (2.570 m). Sota nostre resten dos llacs. Hem d'anar cap a on desaigua el llac de més amunt. Tampoc hi ha camí.
  2 hores i 35 minuts: Llac d'Ensagents (2.520 m) Deixem el llac a la nostre esquerra, fem direcció SO. i, ara si, amb rastres de camí, anem fins el llac de més ensota. Deixem aquest llac a la nostre esquerra i seguim unes fites que ens portaran, després de deixar un altre petit llac a l'esquerra i fer una forta baixada, a un Refugi. És important no perdre les fites.
  2 hores i 50 minuts: Refugi d'Ensagents (2.420 m) Acollidor, net i endreçat, 8 places, lliteres de ferro, llar de foc, taula i cadires. Té un annex. Sortim direcció NO. seguint les fites i de sobte entrem al bosc. A partir d'ara, tindrem unes marques grogues fins l'aparcament. El camí és molt bonic, amb molta aigua, mulleres i vegetació molt variada. A estones el camí baixa i a estones planeja, primer passa prop del riu, després se n'allunya.
  3 hores i 30 minuts: Pal indicador (2.190 m) Arribem al prat que hem descrit a la pujada, on s'ajunten el dos camins que travessen el bosc de Campeà. Travessem el prat, en baixada i deixant a la nostre dreta, els dos camins per on hem passat al pujar.
  3 hores i 40 minuts: Pal indicador (2.055 m) De la nostre esquerra arriba un camí que prové a la coma dels Llops, un dels llocs més feréstecs del Principat. Seguim la baixada.
  3 hores i 45 minuts: Cruïlla i Pal indicador (1.990 m) Arribem a la cleda i al creuament de camins explicat al començament. Seguim baixant fins l'aparcament.
  3 hores i 50 minuts: Aparcament.

  ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
  Aquesta ruta es pot fer tot l’any, encara que a l'hivern pot presentar dificultats a la part de la carena, lluny de la protecció del bosc. Cim aconsellable amb esquís, per aquesta ruta i també per la de la vall d'Ensagents. Amb raquetes també és viable, però acompanyades de material alpinístic.

  PUNTS D’INTERÉS
  Bon recorregut per un lloc freqüentat, amb uns magnífics boscos, cercle glacial i regió lacustre. Des del cim bones vistes també que cap a ponent ens permet contemplar des de els cims de Monturull fins les pistes d'Arinsal i Pal. La vall del Valira i el poble d'Encamp resten sota els nostres peus. Cap a el Nord, veiem tota la serralada fronterera entre Andorra i el País d'Oc, des de la Comapedrosa fins l'Ascobes. Més enrera resta la Pica d'Estats. Més endavant el Cassamanya i sota nostre la vall dels Cortals amb el cercle d'Emportona i els llacs de Griu.
  Ja a llevant, tenim la cresta que du al Pic d'Ensagents i d'aquí les que duent a la Cubil i als Pessons-Gargantillar. Al fons veiem, entre altres, els Envalires, els Fontnegres, el Coma d'Or o el Puigpedrós. Si dirigim la mirada al Sud, veurem tots els cims fronterers amb Catalunya, des de el Montmalús fins la Tossa de Sirvent. Davant nostre els Agols i la Tossa de Braibal.

  CLIMA I VEGETACIÓ
  El clima es Alpí, amb poca influència de la mediterrània. Així, hi pots arreplegar dies de sol i sense vent, en que pots passar molta calor i per contra, dies rúfols, de pluja, boira i humitat que ens poden dur molt de fred, sobretot, a la carena. Un aspecte dominant és el vent, que sol bufar amb intensitat. Les nevades es poden produir fins ben entrada la primavera, on la neu sol enretirar-se a partir del mes de Maig. A l'estiu son freqüents i fortes, les tronades i tempestes.
  La vegetació està composta també de plantes d'alta muntanya i de clima alpí en tot el recorregut.

  EQUIPAMENT
  Motxilla, gorra o barret, ulleres, crema solar i roba d’abric tot l'any. Cal dur especialment roba protectora del vent. L'excursió, encara que no hi hagi neu, es aconsellable fer-la amb calçat sòlid. També recomanem dur una màquina de retratar, uns llargavistes, i força aigua.
  Barcelona a 15 de juliol de 2003
 • DIRECTORI DE SERVEIS
 • Govern d'Andorra
 • TRANSPORT PÚBLIC
 • Alsina Graells - Alsa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada