28 d’agost del 2009

PIC L'ALT DE GRIU (2.874 m.)


  • CIM: Pic L’Alt de Griu (2.874 m.)
    COMARCA: Valls d’Andorra
    HORARI: 6 h. 05 min. (3h 50 min. + 2h 15 min)
    DESNIVELL: 1.160 m.
    DIFICULTAT: Fàcil (alta muntanya)

    NOTA PRELIMINAR
    Hom comunica que, degut a que cada dia hi ha més gent moltonejada, més lletrats aprofitats i les lleis interpretades com penells, per seguir aquesta ressenya és obligatori dur un mòbil, saber-lo fer anar i saber trucar al telèfon d’emergències 112. També és obligatori dur un mapa que sigui de la regió i una brúixola que sigui per orientar-se a la muntanya. És indispensable saber interpretar i fer anar aquests aparells, al igual que s’ha d’entendre i conèixer les tècniques d’anar per la muntanya. Aquesta ressenya no té pas manteniment.

    RESUM
    L'Alt de Griu és un dels cims de més vista i a l'hora, poc visitat d'Andorra. La seva alçada i la seva ubicació, lluny de les perifèriques carenes frontereres i prop del centre del país, el converteixen en un dels més extraordinaris miradors de tot el Principat.
    Cim bífid, de composició granítica i morfologia glacial, està envoltat al nord per l’abrupte Coma d'Emportona i al sud per l'agradable i tranquil·la vall d'Ensagents. Aquest cercles glacials han rosegat la muntanya, de manera que l'Alt de Griu resta al mig d'un llarg llom que prové, per llevant, del cims de Pessons i Gargantillar i s'allarga cap a Ponent, baixant sostingudament fins la mateixa vila d'Encamp.
    L'excursió, és molt interessant, còmoda i senzilla, un pèl monòtona de pujada pel bosc de pi negre i neret anomenat de Campeà, però molt distreta i variada, de baixada, per l'encisadora, amagada i solitària vall d'Ensagents.

    ACCES PER CARRETERA.
    Amb automòbil ens hem de dirigir a Andorra. Si entrem per La Seu d'Urgell, hem d'arribar fins a Encamp i just encara no hem sortit del poble, en una rotonda i al davant del Funicamp (Cistelles aèries d'una estació d'esquí), a la nostre dreta, surt una carretera, la CS 220, que porta "Als Cortals i Bordes de Campeà". Venint del Nord, just arribar a Encamp, veurem la rotonda, el Funicamp a la dreta i la carretera a l'esquerra.
    Seguim aquesta carretera que fent revolts s'enfila fort. Al qm 3, trobarem a la dreta una carretera en obres que durà, algun dia, a Engolasters. Al qm. 6,1 en un revolt, a la dreta, veurem també a la dreta, enlairat, en un prat, un pal indicador que diu " Ensagents, Alt de Griu, Pessons". Aquí hem de deixar el vehicle.
    Com a altres referències podem explicar que 100 metres més endavant d'aquest aparcament, a ma esquerra de la carretera, hi ha una pista que baixa amb un indicador de "Bordes de Rigoder" i " Mirador de Cap de Rep". 100 metres més amunt, torna ha haver-hi una altre pista, ara a ma dreta, i encara 100 metres més endavant, també a la dreta, una mica en sota, hi ha un gran pic-nic.
    Rutómetre del RACC

    RECORREGUTLa excursió segueix un camí que s'enfila per la carena que porta al cim. Al poc de sortir la carena es fa perdedora; així que baixem un tros per sota carena on hi ha camí i tornem a remuntar-la més endavant, ara ja fins el cim. Baixada des del cim al llac d’Ensagents i d’aquí per dins de la vall, seguirem un camí que ens durà al punt de sortida.
    Les referències més importants i horaris sense comptar parades són:

    0 minuts: Aparcament (1.885 m) Sortim, per entre prats, cap a l'indicador esmentat per un camí mig desdibuixat, el superem i el camí, ara més marcat, entra el bosc de Campeà.
    15 minuts: Creuament de camins (1.990 m). El camí de la nostre dreta té una cleda feta de branques i segueix la part baixa del bosc. Un, a la nostre esquerra es perd pel bosc i el de davant nostre, que puja fort, s'enfila cap a la carena en direcció sud. Prenem aquest darrer camí i un cop a la carena, girem a la dreta i la seguim en direcció allevantada. El bosc és força net, algun neret i la resta, herba de prat. Més amunt el camí planeja, es veuen marques de pintura groga i verda, decantem a la dreta i comencem a baixar. (-15 m.) per arribar a un gran prat. De fet es podria seguir la carena, sense camí, pel mig del bosc, però és molt perdedor.
    45 minuts: Prat (2.185 m) Sortim del bosc i travessem el prat en baixada (-20 m.) per anar a enllaçar amb un camí que ve per la nostre dreta. Ens atansem a un pal indicador.
    50 minuts: Pal indicador (2.190 m) Cap a la dreta marca al llac d'Ensagents (per aquí farem la tornada) i recta amunt Pics de l'Aspra, Alt de Griu i Pessons. Prenem aquest darrer camí molt desdibuixat per entre herba de prat, en forta pujada i direcció cap a la carena. Passem una zona sorrenca granítica i tornem a entrar al bosc, per tal d'arribar altre cop al cap de serrat. Aquí girem direcció llevant i ens hi enfilem sense cap mena de camí o senyals indicadors. La carena és molt ampla, el bosc espès i mica en mica uns emprenyadors nerets ens compliquen el pas. Més amunt el bosc clareja, els nerets, no. Pujada monòtona, fins que veiem un cim molt esvelt i format de blocs. D'aquest lloc en diuen les Pedrusques. Arribem aquest avant cim, el superem i per pedres i prat ens dirigim cap un altre cim format també per blocs.
    1 hora i 45 minuts: Cim dels Aspres (2.695 m) Sense interès. La carena s'estreny, superem uns quants blocs i baixem a un coll.
    1 hora i 50 minuts: Collada d'Entinyola (2.660 m) Una gran fita de pedres la guarda. A la nostre dreta llueixen els llacs d'Ensagents. Seguim pel llom, decantant una mica a l'esquerra per tal d'estalviar-nos remuntar blocs. Arribem a un altiplà i al fons ja distingim un pal de ferro del primer cim. Sota del cim hi ha un petit amorriador d'ovelles i des d'aquí ens adonem de que el cim és bífid.
    2 hores i 15 minuts: Cim de l'Alt de Griu (2.874 m). Arribem a la primera punta, la nord, presidida per un pal de ferro amb una base de ciment. Saltant blocs fem uns 20 metres per arribar a la punta sud, on hi trobem un pal de fusta. Tornem enrere fins el coll, ara decantant cap a la nostre dreta.
    2 hores i 25 minuts: Collada d'Entinyola (2.660 m) Deixem la ruta de pujada i saltem el coll cap a la nostre esquerra en direcció als llacs, de flanc, en baixada, direcció SE., sense camí, per entre herba de prat, terra sorrenca i algun bloc de pedres.
    2 hores i 30 minuts: Petit collet (2.570 m). Sota nostre resten dos llacs. Hem d'anar cap a on desaigua el llac de més amunt. Tampoc hi ha camí.
    2 hores i 35 minuts: Llac d'Ensagents (2.520 m) Deixem el llac a la nostre esquerra, fem direcció SO. i, ara si, amb rastres de camí, anem fins el llac de més ensota. Deixem aquest llac a la nostre esquerra i seguim unes fites que ens portaran, després de deixar un altre petit llac a l'esquerra i fer una forta baixada, a un Refugi. És important no perdre les fites.
    2 hores i 50 minuts: Refugi d'Ensagents (2.420 m) Acollidor, net i endreçat, 8 places, lliteres de ferro, llar de foc, taula i cadires. Té un annex. Sortim direcció NO. seguint les fites i de sobte entrem al bosc. A partir d'ara, tindrem unes marques grogues fins l'aparcament. El camí és molt bonic, amb molta aigua, mulleres i vegetació molt variada. A estones el camí baixa i a estones planeja, primer passa prop del riu, després se n'allunya.
    3 hores i 30 minuts: Pal indicador (2.190 m) Arribem al prat que hem descrit a la pujada, on s'ajunten el dos camins que travessen el bosc de Campeà. Travessem el prat, en baixada i deixant a la nostre dreta, els dos camins per on hem passat al pujar.
    3 hores i 40 minuts: Pal indicador (2.055 m) De la nostre esquerra arriba un camí que prové a la coma dels Llops, un dels llocs més feréstecs del Principat. Seguim la baixada.
    3 hores i 45 minuts: Cruïlla i Pal indicador (1.990 m) Arribem a la cleda i al creuament de camins explicat al començament. Seguim baixant fins l'aparcament.
    3 hores i 50 minuts: Aparcament.

    ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
    Aquesta ruta es pot fer tot l’any, encara que a l'hivern pot presentar dificultats a la part de la carena, lluny de la protecció del bosc. Cim aconsellable amb esquís, per aquesta ruta i també per la de la vall d'Ensagents. Amb raquetes també és viable, però acompanyades de material alpinístic.

    PUNTS D’INTERÉSBon recorregut per un lloc freqüentat, amb uns magnífics boscos, cercle glacial i regió lacustre. Des del cim bones vistes també que cap a ponent ens permet contemplar des de els cims de Monturull fins les pistes d'Arinsal i Pal. La vall del Valira i el poble d'Encamp resten sota els nostres peus. Cap a el Nord, veiem tota la serralada fronterera entre Andorra i el País d'Oc, des de la Comapedrosa fins l'Ascobes. Més enrera resta la Pica d'Estats. Més endavant el Cassamanya i sota nostre la vall dels Cortals amb el cercle d'Emportona i els llacs de Griu.
    Ja a llevant, tenim la cresta que du al Pic d'Ensagents i d'aquí les que duent a la Cubil i als Pessons-Gargantillar. Al fons veiem, entre altres, els Envalires, els Fontnegres, el Coma d'Or o el Puigpedrós. Si dirigim la mirada al Sud, veurem tots els cims fronterers amb Catalunya, des de el Montmalús fins la Tossa de Sirvent. Davant nostre els Agols i la Tossa de Braibal.

    CLIMA I VEGETACIÓ
    El clima es Alpí, amb poca influència de la mediterrània. Així, hi pots arreplegar dies de sol i sense vent, en que pots passar molta calor i per contra, dies rúfols, de pluja, boira i humitat que ens poden dur molt de fred, sobretot, a la carena. Un aspecte dominant és el vent, que sol bufar amb intensitat. Les nevades es poden produir fins ben entrada la primavera, on la neu sol enretirar-se a partir del mes de Maig. A l'estiu son freqüents i fortes, les tronades i tempestes.
    La vegetació està composta també de plantes d'alta muntanya i de clima alpí en tot el recorregut.

    EQUIPAMENT
    Motxilla, gorra o barret, ulleres, crema solar i roba d’abric tot l'any. Cal dur especialment roba protectora del vent. L'excursió, encara que no hi hagi neu, es aconsellable fer-la amb calçat sòlid. També recomanem dur una màquina de retratar, uns llargavistes, i força aigua.
    Barcelona a 15 de juliol de 2003
  • DIRECTORI DE SERVEIS
  • Govern d'Andorra
  • TRANSPORT PÚBLIC
  • Alsina Graells - Alsa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada