3 de juliol del 2009

TURO DE LES TRES CREUS (930 m.) • CIM: Turó de les Tres Creus (930 m.)
  COMARCA: Bages
  HORARI: 50 min. (30 min. + 20 min)
  DESNIVELL: 210 m.
  DIFICULTAT: fàcil

  RESUM
  Aquest cim està situat al centre de la serra de l’Obac, al límit sud de la comarca del Bages, al llindar amb la del Vallès. La serra és paral·lela a la de Sant Llorenç del Munt, de la que resta separada per la riera de les Arenes.
  La serra i el cim estan formats per material sedimentaris calcaris en forma de conglomerats del període oligocè, fortament aixecats de sota del mar i força erosionats. Això fa que tota la serra presenti grans i boniques cingleres. Les aigües a llevant i sud marxen cap a la riera de les Arenes, mentre que al nord i ponent, ho fan a la riera de Mata rodona. Totes dues al final van a parar al Llobregat.
  L’excursió és senzilla, breu, còmoda i agradable, per uns paratges que formen part del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac, fundat a l’any 1972. Terreny força transitat.

  ACCES PER CARRETERA
  Amb automòbil ens hem de dirigir a Terrassa. Per anar-hi ho, va bé fer-ho per l’autovia C-58, on s’hi pot arribar directament des de Manresa o Barcelona o bé enllaçant des de la A-7 si venim de Girona o Lleida. En aquesta autovia, la C-58, hem de prendre la sortida 17 que du a Matadepera, Rubí i Terrassa. Hem de seguir sempre els indicadors de Matadepera.
  Passarem per la ronda de Terrassa, per qualsevol dels dos costats de la riera, trobarem alguna rotonda, farem un gir a l’esquerra per seguir per un passeig i un altre a la dreta que ens situarà a la carretera BV-1221. Fins aquí ens acompanyaran unes torres elèctriques
  Un cop a la BV-1221, deixarem Matadepera a la dreta i seguirem direcció Talamanca, fins el punt quilomètric 11,4, on a l’esquerra, en un fort revolt que fa la carretera a la dreta, veurem una entrada que hi ha al front i on hi ha aparcaments molt ben senyalitzats. Estem en un indret anomenat l’Alzina del Salari i aquí aparcarem.
  Rutómetre del RACC

 • ACCÈS AMB TRANSPORT PÚBLIC
  Autobús: 
  Fins Matadepera
  Tren: RENFE i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Estació Terrassa

  RECORREGUT
  Les referències més importants del itinerari i horaris, sense comptar parades, són:

  0 minuts: L’Alzina del Salari. (720 m.) Sortim seguint l’aparcament de vehicles per pista revestida d’asfalt. Aquesta de seguit fa un revolt a la dreta i en pujada s’apropa a una cruïlla, on s’acaben els llocs per aparcar.
  5 minuts: Doble cruïlla. (760 m.) A la dreta deixem una pista de terra i seguim cap a l’esquerra per asfalt, en lleugera pujada, i superant una cadena que barra el pas a vehicles. A 50 metres de la cruïlla deixem una pista de terra que marxa planera i nosaltres seguim la carretera que fa un revolt a la dreta. Anem envoltats d’alzines i matoll mediterrani.
  10 minuts: Trencant (810 m.) Aquí deixem una pista a ma dreta i seguim cap a l’esquerra en un fort revolt que fa la carretera. Just després s’acaba l’asfalt i seguim per ampla pista de terra. Anem deixant alguna altre pista i camí secundaris a banda i banda de la nostre pista, per més amunt planejar una mica i arribar a un coll. Abundor d’arboç, alzina i bruc.
  20 minuts: Coll de les Tres Creus (860 m.) Amb un pessebre de disseny. Aquí enllacem amb un G.R. Seguim la pista que en el mateix coll gira a la dreta i ja veiem un dipòsit de color verd cap a on ens dirigim, ara per pista revestida de ciment.
  25 minuts: Dipòsit (890 m.) Del seu darrera surt un camí que és un recollidor d’aigua de pluja. De seguit s’acaba el bosc i per pedra conglomerada nua, seguim els rastres de camí fins el cim.
  30 minuts: Turó de les Tres Creus (930 m.) Vèrtex geodèsic. Cim arrodonit, ample, pedregós amb algun matoll per les vores.
  Baixada desfent el camí de pujada, si bé en arribar al coll de les Tres Creus, en 20 minuts més d’excursió, ens podem atansar al bonic cim del Castellsapera, on si puja per una divertida canal.

  ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ

  Aquesta ruta es pot fer tot l’any llevat als mesos d’estiu per la forta calor que podem passar.

  PUNTS D’INTERÈS
  A part de la morfologia del terreny, els seus conglomerats i cingleres, cal fer esment a les vistes que hi ha des del cim, que cap a la banda de llevant abasten tota la serralada de Sant Llorenç i la vall de la riera de les Arenes, Cap al sud, a banda del cim del Castellsapera i part de la serra del Obac, tenim part de la plana del Vallès i a ponent podem veure una impressionant vista de la serralada de Montserrat.
  Al nord podrem guaitar tota la plana del Bages, les serralades prepirinenques com la del Port de Compte o Rasos de Peguera, la serralada Transversal i els Pirineus orientals, on hi destaca la serra del Cadí.

  CLIMA I VEGETACIÓ
  El clima és Mediterrani. Al hivern no hi sol nevar mai, però a les bandes obagues i pot glaçar. Terreny de secà on el vent hi pot sovintejar. A l’estiu també hi fa força calor amb humitat.
  La vegetació està composta també de plantes de clima mediterrani amb alzines, arboç i matolls.

  EQUIPAMENTMotxilla, gorra o barret, ulleres, i roba d’abric al hivern, especialment roba de defensa contra el vent. És recomanable una màquina de retratar i uns llargavistes. Cal portar aigua i és recomanable calcat dur.

  DIRECTORI DE SERVEIS
 • Ajuntament de Matadepera
Barcelona 25 de gener de 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada