3 de juliol del 2009

PUIG VICENÇ (468 m.)



  • CIM: Puig Vicenç (469 m.)
    COMARCA: Baix Llobregat
    HORARI: 1h 05 min. (40 min. + 25 min.)
    DESNIVELL: 165 m.
    DIFICULTAT: fàcil
  • NOTA PRELIMINAR
    Hom comunica que, degut a que cada dia hi ha més gent moltonejada, més lletrats aprofitats i les lleis interpretades com penells, per seguir aquesta ressenya és obligatori dur un mòbil, saber-lo fer anar i saber trucar al telèfon d’emergències 112. També és obligatori dur un mapa que sigui de la regió i una brúixola que sigui per orientar-se a la muntanya. És indispensable saber interpretar i fer anar aquests aparells, al igual que s’ha d’entendre i conèixer les tècniques d’anar per la muntanya. Aquesta ressenya pas té manteniment.

  • RESUM
  • Aquest cim, de molt bones vistes sobre la plana del Baix Llobregat, es troba situat a la serra de Güell, dins de la serralada litoral catalana i a l’extrem nord-oriental del massís de l’Ordal. Format per calcàries blanques del triàsic amb llims sobreposats, les seves aigües davallen totes cap al riu Llobregat per diverses torrenteres, sent la més important la de Vallirana que baixa per la banda de ponent.
    L’excursió és senzilla, còmoda i agradable al hivern, i malgrat que parteix d’una urbanització, es desenvolupa per un terreny que sorprèn per la seva frondosa vegetació, típica de la mediterrània humida.

  • ACCES PER CARRETERA.
    Amb automòbil ens hem de dirigir a la vila de Torrelles de Llobregat. Per fer-ho és recomanable anar a la autovia A-2, tant si venim de Barcelona des del sud, com si ho fem des de Lleida o Girona des del nord. Un cop a la A-2 i venint de Barcelona, cal sortir a la primera sortida que du a Santa Vicenç dels Horts i anar direcció aquesta població. De seguit trobarem una rotonda i aquí deixarem la carretera a Santa Vicenç a la dreta i agafarem la BV-2005, direcció Torrelles de Llobregat.
    Anem per aquesta carretera, deixem el centre de la vila de Torrelles a la dreta i seguim les indicacions de a les “Urbanitzacions”. Anem direcció a la de Can Güell (no confondre-la amb un altre que en diuen Can Guey) i en arribar-hi, deixem un carrer en pujada a la dreta i fem 50 metres de front fins un bar restaurant anomenat Can Güell.
    Passem el bar i seguim els carrers de la urbanització per tal de situar-nos al seu cap damunt. Podem pujar pels carrers anomenats Segona Avinguda o Tercera Avinguda. Farem una gran volta pels carres que s’enfilen fent llargues llaçades i fent volta per la banda de la nostre esquerra. Voltats de cases, arribarem a una cruïlla on s’ajunten tres carrers, la 5a., la 4a i la 7a. Avinguda. A ma esquerra tenim un parterre i un senyal de transit de carrer tallat. Aquí mateix al costat del parterre aparcarem el vehicle. Rutómetre del RACC

  • RECORREGUT
    En resum, l’excursió segueix una pista en direcció nord-est, travessa una primera línea elèctrica i a la segona, pren un corriol que ens atansa fins a una carena força emboscada. Aquí, pel vessant nord de la muntanya, anirem pujant fins el cim.
    Les referències més importants i horaris, sense comptar parades, son:

  • 0 minuts: Aparcament. (305 m.) Sortim seguint una ample pista argilosa, barrada per una cadena que hi ha a la dreta del parterre. Ho fem planers, resseguint la tanca d’una parcel·la i de flanc pel vessant sud de la muntanya. Anem força emboscats per terrenys dominats pels pins i el llentiscle.
    10 minuts: Línea elèctrica. (330 m.) Passem per sota d’una línea elèctrica, deixant la torre que la sosté a ma esquerra. Seguim la pista en lleugera pujada i ja veiem una nova línea que travessa la pista.
    15 minuts: Desviació. (350 m.) Sota d’aquesta segona línea elèctrica, la pista fa un fort revolt a ma esquerra i aquí mateix, surt a la dreta una pista planera. Hem de fer uns 10 metres d’aquesta pista planera i ja veurem a l’esquerra un camí que s’enfila lleugerament en direcció a una carena, que no distingim per la frondositat del bosc.
    18 minuts: Pal indicador. (360 m.) A la dreta a Torrelles, a l’esquerra el Puig Vicenç. Seguim doncs el camí planer cap a l’esquerra.
    20 minuts: Indicador inservible. (380 m.) Trobem un nou pal indicador del que només resta el pal nu. Aquí tenim a ma esquerra un corriol per on seguirem, deixant el que veníem que marxa de front i un altre que hi ha a ma dreta. Prenem el corriol, trobem una única marca de P.R., fem un curt tros planer i de seguit comencem a pujar més decididament, per entre el bosc tancat. Trobem alguna travessa de fusta que ajuda a que el camí no es malmeti, fem algun giravolt i en general anem de flanc fins que el terra esdevé més pedregós i el camí enfila fins el cim.
    40 minuts: Puig Vicenç. (469 m.) Gran, ample, planer, un pel acinglerat pel cantó de llevant. Una pista hi arriba per ponent. Un vèrtex geodèsic, un tub de plàstic clavat al terra i força vegetació que tapa tota la vista, llevat pel cantó de llevant. A tocar del cim, hi ha també un pal indicador que assenyala la direcció a Torrelles i a la Penya del Moro
    Baixada desfent el camí d’anada.

  • ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓAquesta ruta es pot fer tot l’any, llevat als mesos d’estiu on la calor pot fer molt penosa l’ascensió. Recomanem fer-la al hivern.

  • PUNTS D’INTERÈS
    Des del cim podem veure cap al nord la serra de Montserrat i poca cosa més, doncs ho tapa la vegetació. Igual passa a ponent i al sud, encara que en aquesta direcció podem veure una part del massís de l’Ordal i el delta del Llobregat. És a llevant on tenim bones vistes amb bona visió sobre les serres de Sant Llorenç, el Montseny, la de Marina o la de Collcerola. També cap a aquesta direcció veurem la plana del Baix Llobregat amb les seves viles i comunicacions.

  • CLIMA I VEGETACIÓ
    El clima és Mediterrani i molt influenciat per la marinada. Terreny molt sec i on és difícil trobar dies de fred inclòs al hivern. Forta xafogor a l’estiu. La vegetació està composta també de plantes de clima mediterrani i on hi destaquen el pi, l’alzina, l’arboç i el llentiscle.

  • EQUIPAMENT
    Motxilla, gorra o barret i roba protectora del vent al hivern. Fora d’aquesta època, es pot anar en calça curta. L’excursió es pot fer en wambes, llevat que no hi hagi plogut, doncs es fa fang. També és recomanable una màquina de retratar i uns llargavistes. No trobarem aigua, així que cal dur-la.
    Barcelona 21 de Febrer de 2008.

  • DIRECTORI DE SERVEIS
    Ajuntament de Torrelles de Llobregat

  • TRANSPORT PUBLICFGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Autobús Sauret

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada