25 de juny del 2009

PUIG DE L'ALIGA (1.342 m.) per Vidrà


CIM: PIC DE L’ALIGA (1.342 m.) per Vidrà
COMARCA: Osona / Bisaura
HORARI: 2h 05 min. (1h20 min. + 45 min.)
DESNIVELL: 460 m.
DIFICULTAT: fàcil

RESUM
.Aquest cim es troba situat a la serra de Curull, una curta serralada que en direcció est/oest enllaça la serra de Bellmunt (ponent) amb el Puigsacalm (llevant). Situada dins del Paratge d’espais d’interès natural anomenat de Milany, Santa Magdalena, Puigsacalm i Bellmunt, les seves aigües van a parar al riu Ges, a la banda nord per la riera de la Vila Vella, al sud i ponent per la de Salgueda i llevant per la de les Fonts.
Excursió senzilla i còmoda per un terreny on predominen les margues amb algunes calcàries pudingues (conglomerats) que es manifesten a tocar del cim. Cal anar en compte amb les motos de trial que en aquest indret i malgrat que es tracta d’un paratge protegit, sovintegen i a més circulen, sobretot de pujada, a forta velocitat per tal de superar els diversos relleus del camí. Aquest és força estret i amb la frondositat del bosc és fàcil que no ens vegin.

ACCES PER CARRETERA
Amb automòbil ens hem de dirigir des de Vic o des de Ripoll fins a la vila de Sant Quirze de Besora. Aquí s'ha de prendre la carretera que du a Sta. Maria de Besora i al pintoresc i singular poble de Vidrà. S'ha de travessar tot el poble pel carrer principal que, al final, esdevé en carretera asfaltada a Sant Privat d'en Bas.
Un quilòmetre després de Vidrà, de la nostre dreta, surt una pista forestal (hi ha un indicador de La Barraca, la Vila Vella, Sant Bartomeu de Covildases, etc.) que en baixada i direcció sud ens apropa al torrent de les Fonts. Deixem un primer trencant a l'esquerra i un segon a la mateixa banda, just quant arribem a un pas canadenc. La pista ara revestida de pòrtland segueix fins un pont damunt l’esmentat torrent.
Aquí es pot començar l’excursió; ara bé, recentment l’antiga pista de terra ha estat revestida de ciment i no fa gaire goig caminar-hi. Així que podem seguir per la pista amb el cotxe i fer 1,8 quilòmetres fins un pont damunt la riera de la Vila Vella, o bé fer el mateix tram a peu que ens ocuparà uns 35 minuts.
Aquest darrer recorregut té unes referències de seguir un P.R. durant 300 metres, per entre bosc de faig i roure, fins un pal indicador. Aquí el P.R. marxa cap a la dreta a Sant Pere de Torelló. Fem 100 metres més i s’acaba el ciment. Encara seguim uns 400 metres més per la pista fins un pas canadenc. Des d’aquest punt ja resta només un quilòmetre fins un altre pont, el de la riera de la Vila Vella. Aquí aparquem. Rutómetre del RACC

TRANSPORT PÚBLIC
Ferrocarril RENFE fins Sant Quirze de Besora
Amb autobús: L'empresa d'autocars TEISA també te parada (Prèvia trucada al telèfon 972 260 196) a Sant Quirze de Besora a la seva Línia de Camprodon a Barcelona, dels dilluns a divendres, a les 7:12 h Barcelona-Camprodon, i les 20:38 h.
Taxi: Josep Graus: tel. 629 737 669
De Sant Quirze de Besora a Vidrà (13 k
m.)


RECORREGUT
El nostre itinerari primer segueix un tros la pista que va paral·lela a la Riera Vella. Més endavant deixa la pista i pren un camí, en direcció sud, que per entre bosc molt espès segueix el curs d’un torrent fins un coll. Aquí direcció llevant per carena s’atansa el cim.
Les referències més importants i horaris sense comptar parades son:
0 minuts: Pont damunt de la riera de Vila vella.- (890 m.) El riu resta a la nostre esquerra. Avancem per la pista forestal per entre pollancres, freixes i avellaners. Estem en cara nord, a la nostre dreta la fageda de la base de la Serra de Curull. Lloc molt pintoresc.
10 minuts: Trencat al Pic de l'Àliga.- (940 m.) En un pujant de la pista tenim a la nostre dreta un indicador de la ruta per pujar a aquest cim i a la Salgueda. La pista segueix cap a Sant Bartomeu de Covildases. Deixem, doncs, la pista i entrem en una fageda molt espessa, seguint el marge dret d’un rierol. Camí força erosionat que a estones va planer i a estones en suau pujada. Fem unes llaçades, ens allunem i apropem a la riera, fins que la travessem.
25 minuts: Riera (1.030 m.). La travessem de manera que aquesta ara resta a la nostre esquerra. Caminem un parell de minuts i el camí sembla que s’acabi en un pla. Aquí hem d’entrar a la riera i per la seva llera seguir uns 70 metres, fins que a la nostre dreta veiem que el camí segueix en pujada. El prenem, seguim pujant i a estones planejant.
35 minuts: Revolt (1.050 m.) La riera i el nostre camí fan un gir de 90 graus a l’esquerra, just quan deixa un petit torrent que baixa de la nostre dreta. Més amunt la riera resta seca i el camí fa un revolt de 180 graus a la dreta, per tal d’enfilar-se, en mig del bosc, cap a un serrat que ens farà canviar de vall. Comencem a trobar boix i també Grèvol.
50 minuts: Serrat (1.140 m.). Ara tenim a la nostre dreta enfonsat un torrent que al final guanya alçada i s’ajunta amb el nostre camí. En aquest indret el torrent es desdibuixa en diferents reguerols. El camí fa una llaçada (hi ha una drecera), comencem a trobar marques de pintures de diferents colors i arribem a un coll.
1 hora i 5 minuts: Coll i pal indicador (1.210 m) L’indicador diu que de front anirem a Sant Pere de Torelló, a l’esquerra al pic de l’Aliga. Seguim doncs cap a l’esquerra pel mig d’una carena, on a l’esquerra tenim el bosc de faig i a la dreta ara trobem roures. Al terra pastura. Seguim planers, fem una lleugera baixada (-5 m) arribem al peu d’una penya i amb forta pujada i alguna vegada amb l’ajut de les mans, arribem al cim.
1 hora i 20 minuts: Pic de l’Àliga. (1.342 m.) Acinglerat amb un roc que el corona. Un rètol anunciador del cim i la seva alçada, una senyera amb un llibre de registre i uns pessebres complementen la decoració del cim.

Baixada desfent el camí d’anada.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L'ASCENSIO
Aquesta ruta es pot fer tot l'any, llevat als mesos d'estiu, on la calor pot fer molt penosa l'ascensió. Recomanem fer-la a la tardor, on els colors i tonalitats del arbres són genials.

PUNTS D’INTERÈS
El cim presenta unes vistes molt interessants, de manera que si mirem al nord veurem les muntanyes dels Pirineus orientals, des de el Port de Compte fins el Canigó, passant per serralades com les del Cadí, muntanyes de La Molina, Núria i Vallter. També podrem veure serralades prepirinenques com les de Montgrony, Taga, Cavallera o Milany.
A llevant la vista queda força restringida per la mateixa serra de Curull, encara que podem veure les rodalies del Puigsacalm. Al sud tenim serralades com Cabrera, les Guilleries, Collsacabra, Montseny, Sant Llorenç i fins els cingles de Bertí. A ponent trobem Montserrat, la plana de Vic, l’altiplà del Moianès, Bellmunt i fins els Rasos de Peguera. Molt llunyanes resten les muntanyes de Prades.

CLIMA l VEGETACIÓ
El clima del recorregut té trets europeus amb influències de la Mediterrània. Al hivern, no sol haver-hi neu, encara que es registren fortes glaçades. Contrast de temperatures diürnes i nocturnes. A l’estiu és fàcil que es desenvolupin tempestes en breus espais de temps. La vegetació també té trets de clima europeu, doncs presenta fageda i boix. A la part de la carena es manifesta l’influencia del mediterrani amb rouredes que omplen la banda sud.

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret, ulleres, i roba d'abric al hivern. Es recomana dur calçat dur, per la humitat, mullenes i fang que pot haver-hi al camí. També és recomanable una màquina de retratar i uns llargavistes. Cal dur aigua.

Barcelona, 14 de Setembre de 2008

DIRECTORI DE SERVEIS
Ajuntament Sant Quirze de Besora

On dinar
Restaurant-Bar Esport. Ctra de Berga, 4 - Sant Quirze de Besora.Tel. 938 529 083
On dormir
Hotel Sant Quirze de Besora MH Hotels. Ctra. de Berga, 2- Sant Quirze de Besora. Tel. 938 529 640. web: www.hotelbesora.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada