21 de juny del 2009

PENYAGOLOSA (1.814 m.)



  • CIM: Penyagolosa (1.814 m.)
    COMARCA: L’Alt Maestrat historic
    HORARI: 2 h 30 min. ( 1h 45 min. + 45 min.)
    DESNIVELL: 514 m.
    DIFICULTAT: fàcil

  • NOTALlegendes, tradició i pelegrinatge emboliquen la màgica muntanya del Penyagolosa, la més emblemàtica del País Valencià. Erròniament és considerada, per molts, com el cim més alt de la Comunitat, un mèrit que li correspon al Calderón, també denominat Barraques, amb 1839 metres, muntanya situada en el Racó de Ademúz en el límit amb la província de Terol, en el terme municipal de La Pobla de Sant Miquel.
    Es diu que el Penyagolosa exerceix un efecte de crida sobre els valencians que, un moment o un altre visiten, com si fos La Meca pels musulmans. la seva base, el Santuari de Sant Joan de Penyagolosa i molts i de tota edat i condició, ascendeixen pels seus empinats vessants fins al punt culminant de la muntanya. ·

  • SANT JOAN DE PENYAGOLOSA – PENYAGOLOSA
    L'ascensió al Penyagolosa des de Sant Joan de Penyagolosa, és una de les rutes clàssiques d'ascensió al cim.

  • RECORREGUT
    Des de Sant Joan de Penyagolosa l'ascensió al cim del Penyagolosa, s'efectua per una senda perfectament traçada i senyalitzada.
    00h 00min.: Sant Joan de Penyagolosa (1.300 m.). Iniciarem l'ascensió des de Sant Joan, al costat del Peiró, creuant la pista de la Banyadera seguint la senda que voreja el barranc de la Pegunta (per alguns el bosc sagrar de Peynagolosa per a un poc més tard tornar a creuar la pista per una corba, seguint l'ascensió pel barranc, fins a arribar a la Font Nova (font) i una mica més dalt la Font de la Pegunta (font), ambdues amb aigua fresca i abundant.
    00h 30 min.: Font de la Pegunta.
    Continuarem l'ascensió pel barranc, entre les Cingles de Marcén, a la nostra dreta i el bec de la Lloma Belart (1.550 m.), a la nostra esquerra, arribats a un encreuament de camins.
    01h 00 min.: Encreuament. Seguirem pel de la nostra dreta fins al Corralico.
    01h 05 min.: Corralico zona utilitzada per a l'aparcament dels vehicles que arriben fins a aquest punt per la pista que s'inicia a Sant Joan de Penyagolosa.
    Des de l'aparcament l'ascensió és molt evident i amb ziga zaga, arribant a el cim per una senda amb un pendent mantingut.
    A mitad de l'ascensió entre el aparcament i el cim, hi ha un refugi.
    Ascensió en zig-zag fins el cim.
    01h45 min.: Cim del Penyagolosa (1.814 m.)
    El descens ho realitzarem pel mateix itinerari de l'ascensió encara que, una vegada en el Corralico (aparcament), podem completar-lo per la pista o seguint el PR-79 que descendeix pel marge esquerre del barranc de Forn i el dret del de la Teixera, passant per Els Estrets i la Cova de la Teixera, una mica més llarg que el d'ascensió.
    El descens fins a Sant Joan de Penyagolosa, pel mateix itinerari, es completa en una mica menys d'una hora.

  • NOTAL'ascensió al cim, per als poc habituats, pot iniciar-se en l'aparcament del Corralico, al que podem arribar en vehicle, des del Santuari en uns 10 a 15 minuts i des d'aquest punt al cim en uns 45 minuts. Per la vessant nord hi ha una paret en caiguda d'uns 200 metres, molt espectacular.
    Des del cim podrem admirar el panorama sobre les comarques del Maestrat, l’Alcalatén, Millars i l’Aragó assolint , en dies molt clars, el delta de l'Ebre

  • ÈPOCA ACONSELLABLE PER FER L’ASCENSIÓ
    Aquesta ruta es pot fer tot l’any. Al hivern pot trobar-se neu.

  • PUNT D’INTERÈS
    Interessant visitar l’ermitori de Sant Joan de Penyagolosa

  • CLIMA I VEGETACIÓ
    Per l'itinerari hi ha pi negre, pi roig, roure, ginebre, mitg centenar d'espècies d'arbustos.

  • EQUIPAMENT
    Motxilla, gorra o barret, ulleres, i roba d’abric al hivern. L’excursió es pot fer amb bambes. També es recomanable una màquina de retratar, uns prismàtics, uns bastons i aigua.
    Castelló de la Plana, 2008

  • DIRECTORI DE SERVEIS

  • TRANSPORT PÚBLIC
  • FERROCARRIL
  • RENFE (fins Castello de la Plana)
    AUTOBUS:
    Autobuses Castellón. Existeix un autobús diari, de dilluns a dissabte, excepte festius i aquells dies en els quals la neu ho impedeix, que uneix Vistabella del Maestrat i Castelló de la Plana. L'autobús surt de Vistabella a les 6h 30 mim del mati i de Castelló de la Plana a les 15h 30 min.
  • ALLOTJAMENTS, REFUGIS, CAMPINS
    Hospederia ermitorio de Sant Joan de Penyagolosa (Vistabella) Tel. 964 389 075 / 964 760 909.
    Refugis lliures de la Consellería de Medi Ambient a Sant Joan de Penyagolosa (Vistabella).
    Camping Vistabella (Vistabella del Maestrat) Tel. 964 389 072.
    Zones acampada (
    veure L'Alcalaten) Hi ha quatre zones d'acampada: Plasa, Lloma del Mig, Lloma Vellà I i II.
    Totes les zones d'acampada disposen d'espai cobert per a fer foc, serveis (WC) i safareig. També s'oferixen unes dutxes rústiques.

  • DONDE COMER
  • Rte. Els Arcs C/ Major, 8 Tel.: 666 96 77 39 /  620 45 60 39
    Rte. San Juan de Peñagolosa Santuari Sant Joan Tel.: 644 284 546 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada