22 de juny del 2009

MUNTANYA de SANTA BÀRBARA O TOSSAL D'HORTA (752,4m.)




CIM: Muntanya de Santa Bàrbara, Sant salvador o Tossal d'Orta per Sant Onofre  (752,4 m)
COMARCA: Terra Alta
HORARI: 2h 15 min (1h 15 min + 1 h.)
DESNIVELL: 323 m
CARTOGRAFÍA:


RESUM
Aquesta muntanya que es troba a tocar de la vila d’Horta de Sant Joan és molt singular, doncs presenta en mig d’una plana, un relleu alt, esvelt i punxegut; fins i tot, amb aparença de ser un punt inaccessible. La muntanya formada per sediments conglomerats (roques pudingues) pertany a la serralada prelitoral catalana i es troba a tocar del parc natural dels Ports.

COM ARRIBAR-HI: 
ACCÉS PER CARRETERA 
Amb automòbil ens hem de dirigir fins al poble d’Horta de Sant Joan. Ho podem fer des de Gandesa venint de Tortosa per la C-43, des de Lleida per la C-12 o des de Tarragona, Reus o Falset per la N-420; o bé des de Xerta per l’esmentada C-12 i prenem, a 3 quilòmetres al nord de la població, la C-230a fins a Prat de Compte i després la T-330

Si anem des de Gandesa, dins de la població hi ha un trencant que indica Bot i  Orta (Horta de Sant Joan). Prendrem aquesta carretera, TV-3531 que ens portarà fins a Horta. Un cop arribats a la vila per aquesta carretera, travessem el poble i a la sortida, quan el carrer fa una baixada, a ma esquerra, veurem un rètol que ens indica per anar al Convent de Sant Salvador. Prenem aquest carrer que fa pujada i al cap d’amunt, abans de començar a baixar a ma esquerra hi ha una explanada on es pot aparcar el vehicle.
Si volem estalviar-nos 1,5 quilòmetres d’asfalt, podem seguir amb l’auto fins el Convent. Rutómetre del RACC

TRANSPORT PÚBLIC
Autobús: HIFE. Tel. 902 119 8119 (de dilluns a divendres)

RECORREGUT
En resum, sortirem en direcció majoritària de nord-est fins el Convent de Sant Salvador. D’aquí pujarem la muntanya per la banda sud, la flanquejarem per aquest cantó i, un cop superada per sota del cim, ens enfilarem fins la carena per tal d’arribar-hi per la banda del nord.
Les referències més importants i horaris sense comptar parades són:
0 min: Horta de Sant Joan. (510 m) Seguim el carrer, ara en baixada, i deixant un pal indicador que anuncia com anar a Bot, Gandesa i Corbera. Anem per pista asfaltada, deixant una bassa a ma dreta, fent un revolt i marxant per camps d’oliveres i ametllers.
8 min: Pal indicador. (475 m) Anuncia la mateixa direcció. Deixem una casa a la dreta i tot seguit un grup de granges a cada banda de la carretera, que a més va flanquejada, en aquest indret, per mur de pedra seca. Quan s’acaben les granges hi ha un trencant.
15 min: Trencant. (465 m) Aquí hi ha un gran rètol que indica que estem a la via verda de la Terra Alta. Deixem la carretera planera que marxa cap a l’esquerra i en prenem una de més estreta, també asfaltada, que porta al Convent de Sant Salvador.
25 min: Convent de Sant Salvador. (500 m). Molt gran, mig enderrocat, de caire gòtic amb capella lateral barroca. Resseguim les seves parets que es troben a la nostre dreta, fins la banda de darrera, deixant a l’esquerra un pal indicador que orienta al respecta la Cova de Sant Salvador i muntanya de Santa Bàrbara. En arribar al darrera del Convent, on hi ha aparcament per vehicles, seguim fins una petita capella que està enlairada.
30 min: Sant Onofre. (510 m). Capella rectangular tancada i des d’on per la banda de la dreta surt un camí farcit de còdols. Aquest camí comença primer planer i després en pujada, a enfilar-se fins un petit coll. Anem per bosc de pi i alzines i fent alguns revolts per tal d’anar guanyant alçada.
50 min: Carena. (660 m). De la nostre dreta puja una carena conglomerada i sense vegetació que enllaça amb el camí.
1 h: Xiprers (690 m) Arribem als primers xiprers que van escortant un camí molt bonic i durant un bon tros. Ara anem més planers i de flanc per la banda de llevant de la muntanya, molt per sobre de la vall del Canaletes que resta enfonsat a la nostre dreta. A l’esquerra tenim una cinglera on al seu damunt s’endevina el cim.
1 h i 5 min: Trencant (710 m) En arribar als darrers xiprers, el camí segueix de front i comença a baixar. Nosaltres prenem un camí rocallós que surt de la nostre esquerra i que s’enfila fins la carena, on, en arribar-hi, tombem cap a l’esquerra per tal de dirigir-nos cap a les restes d’una edificació que es troba a dalt del cim. Abans d’arribar-hi deixem a ma dreta uns xiprers molts antics i rossegats pel vent.
1 h i 15 min: Santa Bàrbara o Puig de Sant Salvador (749 m) Cim rocallós, amb restes d’una antiga edificació. Si seguim la carena, un pel per en sota i pel cantó dret, en cinc minuts podem anar fins un petit cim amb una fita de ciment i d’aquí fins una creu metàl·lica. El pas fins aquests dos indrets és molt exposat.
Baixada desfent el camí d’anada.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Aquesta ruta es pot fer tot l’any. Cal evitar anar-hi al pic del estiu i al migdia, per la forta calor que podem passar. Recomanem fer l'excursió a finals de tardor o hivern.

PUNTS D’INTERÈS
Hem d’aturar a visitar el Convent de Sant Salvador d’Horta, del que es diu que la primera església fou edificada pels Templers al segle XIII i ampliada al segle XVI. El conjunt disposa d’un claustre molt malmès, però del que se’n conserven unes arcades.
En quan a vistes, des del cim podem veure cap el nord tota la plana de la Terra Alta amb viles com Gandesa, Bot o Batea i serres com la de Pàndols i la de Cavalls. Més enllà encara podem veure les planes de Lleida i el Montsec.
A llevant i sud tenim el parc natural dels Ports, amb el Tossal d’Engrillo com a més destacat, i al seu peu, l’estreta vall del riu Canaletes. Al racó de ponent les viles d’Horta, Lledó, Arenys o Cretes i les planes de l’Aragó.

CLIMA I VEGETACIÓ
El clima, en aquest indret, és de transició entre la mediterrània humida i temperada i el continental sec, amb períodes molt prolongats de freds a l’hivern i calors a l’estiu. Contrast de temperatures molt marcat de la nit al dia. La vegetació és de caire calcícola amb pinedes de pi blanc, romaní, savina, marfull, garric i bruc d’hivern, entre altres.

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret, ulleres i crema solar. Al hivern cal dur força roba d'abric i contra la humitat o pluja. L'excursió convé fer-la amb calçat dur, doncs la banda alta del recorregut va per conglomerats. També recomanem dur una màquina de retratar i uns llargavistes. En el recorregut no trobarem fonts, així que recomanem dur aigua.
Barcelona a 7 de Juny de 2008.

DIRECTORI DE SERVEIS



PLATAFORMA EN DEFENSA DE L'EBRE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada