3 de novembre del 2018

XÀQUERA o CREU DE SANTOS (943,3 m) des del Santuari



CIM: Xàquera o Creu de Santos (943,3 m) des del Santuari
VÈRTEX GEODÈSIC: 251147001
COORDENADES CIM: 0º 35' 9.64312''E / 40º 56' 26.42298''N
COMARCA: Ribera d’Ebre / Baix Ebre
HORARI: 2h 10 min (1h 20 min + 50 min)
DESNIVELL: +445 m
DIFICULTAT: fàcil

RESUM
Aquest cim format de pedra calcària es troba fent terme entre les comarques de la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre. Pertany a la serralada de Cardó que juntament amb la serra de Boix formen el Massís de Cardó, una abrupta serra que, ja dins del Baix Ebre, forma part del Pla d’espais d’interès natural de Catalunya. La Creu de Santos es troba a l’extrem de llevant i és el cim més alt del massís.
Amb unes aigües que marxen cap al Ebre, per la banda nord i oest pel barranc de Cardó i pel sud i llevant pel de Buinaca, la serra presenta una vegetació molt interessant amb trets mediterranis secs per les bandes solejades i una més feréstec i humides per les bandes nords i obagues. Prop del cim trobarem una combinació de pi, alzina, grèvol i teix, aquests dos darrers espècies molt protegides.
El cim a més, presenta molt bones vistes en totes direccions i l’excursió és molt fàcil, còmoda i senzilla, màxim si tenim en compte que tot el camí està indicat amb pintures o indicadors metàl·lics.

ACCÉS PER CARRETERA.
Amb automòbil ens hem de dirigir fins a la vila de Rasquera. Ho podem fer des de Tarragona per autovia fins Hospitalet de l’Infant i d’aquí per la C-44 fins prop de Mora d’Ebre on enllaçarem amb la C-12 i d’aquí direcció Tortosa ja trobarem, a ma esquerra, el trencant a Rasquera. També podem anar per Reus, Falset i Mora. De Mora també hem de prendre direcció Tortosa per la C-12 i ja trobarem l’enllaç amb la C-44.
Un cop a Rasquera cal seguir cap al Santuari de Cardó per la TV-3021 i en 9 quilòmetres arribem al Santuari i planta embotelladora d’aigua de Cardó. Allí s’acaba la carretera i aparquem el vehicle.
Itineraris des de les capitals catalanes

ACCÉS AMB TRANSPORT PÚBLIC
Autobús: Rasquera: bus línies Lleida-Tortosa (Bus Eix de l'Ebre, Tel 973 271 470), Móra la Nova-Tortosa per Xerta (La Hispano de Fuente en Segures SA, Tel 977 440 300).

RECORREGUT
En resum, l’excursió segueix un camí, en direcció sud-est pel fons d’una vall. Seguidament s’enfila, en direcció més sud, cap un coll sota el cim que atansarem més girats a llevant.
Les referències més importants i horaris aproximats de l'excursió són:

0 min Aparcament (500 m): Sortim per una pista de terra que surt del costat de la carretera per on hem arribat. Anem en lleugera pujada i voltats de bosc de pi i alzina.
5 min Cadena (520 m. aprox): Deixem la pista que fa un revolt cap a la dreta i en prenem un altre que surt de la nostre esquerra, al costat d’una construcció d’obra, barrada per una cadena. Aquesta nova pista en uns metres esdevé camí. Deixem una font d’obra a la dreta i més endavant seguint unes sagetes grogues arribem a un pla.
0h 10 min  Pla. (540 m aprox): El deixem de front i d’acord amb les indicacions de les pintures el camí segueix enlairant-se pel costat dret del pla que deixem en sota a l’esquerra. El camí segueix les marques grogues, va per entre bosc espès i pel fons d’una vall fins que amb un parell de revolts ens enfilem suaument pel cantó esquerra de la vall i arribem a un trencant.
25 min Cova dels porcs. (620 m aprox): Amb un petit indicador que ens orienta que cap a la dreta es va a l’ermita de Sant Onofre i a l’esquerra, per on seguirem, cap a Xàquera. Seguim per bosc, fent alguna llaçada amb pujada suau fins que aquesta es torna forta i arriba a una cinglera.
45 min Peu d’un cingle. (730 m aprox): Travessem el cingle per la seva base, on hi ha una font malmesa i diversos rocs amuntegats. Entrem de nou al bosc i amb suau pujada seguim els senyals grogs.
50 min: Trencant: En una pedra hi ha un petit indicador metàl•lic que ens diu que cap a l’esquerra aniríem cap a la font del Teix i a la dreta, per on seguirem, cap a la Xàquera. Seguim les sagetes pel mateix bosc, fem un parell de revolts i un llarg flanc direcció ponent que ens du a un nou trencant.
1h 00 min. Nou trencant: També un petit indicador metàl•lic ens avisa que a la dreta es va a la font de l’Oliver i al Balneari. Nosaltres seguim cap a l’esquerra planers.
1h. 05 min Nova cruïlla: Nou indicador que ens avisa que el camí de més en sota porta al Portell de Xàquera. Seguim pel camí de d’alt, fent llaçades i amb pujada més decidida fins arribar a un coll
1h 10 min Coll: Aquí s’acaba el bosc i el camí va de flanc, en suau pujada, per la banda nord de la muntanya. Uns metres més endavant les sagetes grogues ens desvien del camí cap a l’esquerra per tal de remuntar unes pedres i uns matolls que ens atansaran al cim.

1h 20 min. Creu de Santos. (943,3 m): Cim ample, allargassat, amb rocs i matolls, un vèrtex geodèsic, una creu i un pessebre amb llibre de registre. Als voltants també hi ha una construcció d’obra, una cabana d’uralita plàstica i una imatge de disseny de Sant Miquel.
Descens pel mateix itinerari de l'ascensió.

EQUIPAMENT
Motxilla, barret, ulleres, crema solar i roba d’abric al hivern. És molt aconsellable roba protectora del vent. La ruta espot fer amb calçat tou. També recomanem dur una màquina de retratar i uns prismàtics. Es aconsellable dur aigua, doncs no en trobarem pel camí.

DESNIVELL
El desnivell acumulat de l’excursió és de 445 m, tant de pujada com de baixada.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Es convenient anar per aquests indrets a finals de tardor, hivern o com a molt a començaments de primavera. La resta de mesos la calor fa molt feixuga l’excursió.

PUNTS D’INTERÈS
Apart de la vegetació de les parts altes i el relleu abrupte del terreny, les vistes són molt bones en totes direccions, de manera que cap al sud tenim el delta de l’Ebre i la serra de Boix. Bon contrast entre la plana a 0 metres i l’alçada del nostre cim. Cap a ponent trobarem el massís dels Ports i la vall del Baix Ebre, mentre que cap al nord podrem distingir, al marge del riu i les seves poblacions, les serres de Pàndols i de Cavalls, la de Tivissa i el Montsant. A llevant podrem veure la serra de la Mar i cims com la Tossa de l’Alzina o el Molló Puntaire i també la Mediterrània.
 

CLIMA I VEGETACIÓ
El clima és típic mediterrani litoral sud. Poca pluja, dies de forta calor i per la posició del indret, fort vent. Les èpoques més plujoses solen ser a la tardor coincidint amb temporals de llevant. En aquest indret no hi trobarem neu ni en el més cru hivern.
La vegetació també és de caire mediterrani, bosc de pi i d’alzines i matolls variats, com el garric, el romaní, el bruc o arítjol, però amb l’afegit de que ales parts altes trobarem grèvol, auró i una important colònia de Teix.


DIRECTORI DE SERVEIS
Ajuntament de Rasquera

Barcelona a 30 d’abril de 2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada