14 de gener del 2014

PUIGCABRER (524,4 m.)


Cim del Puigcabrer o Torre del Petrol

CIM: Puigcabrer o del Petrol (524,4 m.).
COMARCA: Alt Camp / Conca de Barberà
HORARI:  1h 20 min. (50 + 30 min.)
DESNIVELL: 284,4 m.
DIFICULTAT: fàcil

NOTA PRELIMINAR
Hom comunica que, degut a que cada dia hi ha més gent moltonejada, més lletrats aprofitats i les lleis interpretades com penells, per seguir aquesta ressenya és obligatori dur un mòbil, saber-lo fer anar i saber trucar al telèfon d’emergències 112. També és obligatori dur un mapa que sigui de la regió i una brúixola que sigui per orientar-se a la muntanya. És indispensable saber interpretar i fer anar aquests aparells, al igual que s’ha d’entendre i conèixer les tècniques d’anar per la  muntanya. Aquesta ressenya no té pas manteniment.

RESUM
Aquest cim es troba a l’extrem de ponent de la serra de les Guixeres, una serralada que forma part d’un conjunt de serres que separen les comarques de l’Alt Camp amb les de la Conca de Barbera i dóna pas a l’estret que el riu Francolí ha forjat per travessar el terreny de ambdues comarques. D’aquí, que el indret fos un pas estratègic i quan la guerra dels Carlins s’hi aixeques una torre de guaita circular que, malmesa, encara hi persisteix.
Aquest cim també s’anomena torre del Petrol, degut a que segons diuen, “petroli” és el nom que donava a l’aiguardent que es fotia el comandant Orozco, un militar carlí que aixecà la torre per vigilar el pas de les tropes. Aquest militar també feu aixecar el fortí del cim de la Mola de Colldejou.
L’excursió no presenta cap mena de dificultat, és còmoda i senzilla. Té força indicadors i no disposa de trencants que compliquin la marxa, que es desenvolupa per un terreny calcari, sec, sense arbrat i a baixa alçada. Les aigües del Puigcabrer, per diverses torrenteres, totes marxen cap el riu Francolí.

ACCÉS PER CARRETERA.
Amb automòbil ens hem de dirigir fins al poble de La Riba i per fer-ho des del nord, haurem d’anar a Montblanc per l’autopista AP-2 de Barcelona a Lleida o bé per la N-340 fins a Vendrell i d’aquí la C-51 a Valls i de Valls per la N-240 a Montblanc. És també aconsellable l’opció de Barcelona a La Panadella per la N-II i d’allí a Santa Coloma de Queralt i Montblanc. Abans d’entrar a Montblanc trobarem una desviació a Reus i Tarragona, que per la C-14, ja ens durà fins a La Riba.
Venint del sud, no cal arribar a Montblanc, des de Reus o Tarragona ja prenem la C-14 i abans d’arribar a Montblanc trobarem el poble de La Riba. Baixant de Montblanc hem de trobar a ma esquerra el trencant que ens porta a l’interior de la vila de La Riba i és en el mateix trencant a ma dreta que hi ha una renglera de cases, en un curt carrer, nomenat de La Ràpita. Aquí és on deixarem aparcat el vehicle. Entrant al carrer, al costat de la primera casa que té com a número el 2, veurem un pal indicador de fusta que assenyala el camí al

ACCÉS AMB TRANSPORT PÚBLIC
Tren: Rodalies de CatalunyaRENFE. Fins l’estació de La Riba.
Estació de RENFE a La Riba
Telèfon informació horaris: 902 240 202
Des de l’estació  i anirem cap a la sortida de la vila, on trobarem la cruïlla amb la C-14 i el carrer de La Ràpita.on comença l’itinerari. Poste indicador.

RECORREGUT
Sortirem en direcció llevant per una ampla carena que ens durà fins uns cingles. Els superarem pel grau de Coster de la Cansaladeta i també per carena arribarem fins el cim.
Les referències més importants i horaris sense comptar parades són:



Punt inici de l'itinerari
0h 00 min. :Aparcament (240 m) El indicador de fusta ens diu que seguim un estret carrer revestit de ciment, en pujada, que porta a una casa de parets rosades. Fem uns metres de carrer, algun graó, deixem la casa a ma esquerra i entrem en un estret camí de terra i pedres que, per entre garrics, bruc i romaní, s’enlaira per un ampli llom, deixant a l’esquerra uns camps de conreu. Més amunt s’acaben els camps i arribem a un replà.
0h 10 min. : Replà. (300 m) El travessem per entre matolls, trobem alguna resta de pintura indicadora i fites. Tornem a fer pujada i ens atansem a dos pals indicadors de fusta i una cinglera.
0h 15 min. : Pals indicadors. (340 m.) Trobem dos pals que es troben separats uns 50 metres. Tots dos assenyalen la ruta al Puigcabrer. Seguim per terreny descobert, sense arbres, i el camí comença a enfilar-se pel cingle mitjançant un pas nomenat grau del Coster de la Cansaladeta. Prop del cap de munt del cingle, trobem un nou pal indicador.
 0h 25 min. : Pal indicador (405 m.) També assenyala la ruta al Puigcabrer. Acabem de superar el cingle, segueixen els mateixos matolls, cap arbre i també les fites i pintures. Anem veien la Torre que hi ha al cim i desprès de travessar un tros planer d’aquesta ampla carena i ja prop del cim, aquesta s’estreny notablement.
0h 40 min. : Carena (490 m.) La resseguim, primer planers, després en pujada i una mica més ample. Deixem unes penyes a la nostre esquerra i ja arribem al cim.
0h 50 min. : Puigcabrer o Torre del Petrol (525 m.) Ample cim amb pedres i matolls. Disposa a més de la Torre de guaita, d’un pal de ferro tombat i d’un pal indicador de fusta que, en direcció contraria a la que hem arribat, ens indica que hi ha camí cap a Picamoixons.
La baixada la farem en una mitja hora desfent el camí d’anada.

HORARI
La pujada la farem, sense comptar parades, en 50 minuts i la baixada en 30 minuts.

DESNIVELL
El desnivell acumulat de tota l’excursió és aproximadament de 285 metres, tant de pujada com de baixada.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Sens dubte la millor època és tardor/hivern. Cal evitar anar-hi en dies estiuencs per la forta calor que podem passar.

 PUNTS DE INTERÈS
A banda de la singularitat del cim amb la torre, és de destacar tota la vista que se’ns ofereix. Cap al nord, tota la Conca amb les seves viles i comunicacions i al fons el Urgell i la Segarra. Al sud, el mateix panorama amb tot el Camp de Tarragona i la Mediterrània. A ponent tenim les muntanyes de Prades i a llevant, tota la serra de les Guixeres. En sota, La Riba, el Francolí, la carretera que travessa l’estret i fins i tot la línea del TGV.

CLIMA I VEGETACIÓ
La vegetació i el clima és Mediterrani, força humit per la `proximitat de la mediterrània. Hiverns freds i estius molt calorosos i xafogosos. Temperatures molt contrastades a primavera i tardor. Terreny de poca pluja i gens de neu.
La vegetació és de caire mediterrani, sense arbrat degut a incendis, i només hi ha conreus d’oliveres a la sortida del poble de La Riba.

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret, ulleres i crema solar tot l'any. A l'hivern cal dur roba d'abric, doncs es poden trobar dies rúfols amb molt de vent. Per això cal dur també roba protectora del vent. L'excursió es aconsellable fer-la amb calçat dur. No són aconsellables les wambes. Convé dur aigua.

ON DINAR
Per  esmorzar si l’accés es per carretera es molt aconsellable fer-ho al Bar Stop, Ctra. Reus, 21 - Montblanc. Tel. 977 860 077

ON DORMIR
Carretera de Farena, s/n- La Riba. Tel. 977 876 154 / 699 520 687

TERRENY D’ACAMPADA LA RIBA
Reserves: Servei d’Informació Juvenil: 934 838 345  / 977 920 177

DIRECTORI DE SERVEIS
LLOCS D'INTERÉS
Són molt característiques i típiques les seves fonts.
També el trajecte que va des de la Riba fins a Farena, uns 13 Km, és un espectacle imponent de muntanyes, aigua i natura.

Barcelona a 12 de gener de 2014.


Cami del cim

Camí del cim

Boira camí del cim

En Jordi i Cata al cim

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada