24 d’abril del 2013

PUIG CASTELLAR o de SANT MIQUEL(385,3 m.) per Celrà

CIM: Puig Castellar o Sant Miquel (385,3 m.)
COMARCA: Gironés
DESNIVELL: +214,3 m.
HORARI:  1h 20 min. (50 min + 30 min.)
DIFICULTAT: fàcil
CARTOGRAFIA: Intitut Cartografic Catalunya


 Excursió curta per fer cames amb bones vistes des de el cimCelrà és un municipi del nord-est de Catalunya al nord-est emplaçat a la plana del riu Ter.


ACCES PER CARRETERA
A Celrà s'accedeIix per la NII amb sortida al Km. 721,300Km. cap a la C.66 que en meons de 3 Km. ens deixarà a Celrà
ACCES AMB TRANSPORT PUBLIC
AMB TREN
RENFE (Estació de Celrà)
TAXIS:
Taxi: Tel. 609 806 206  / Taxi adaptat: Tel. 618  419 111
AUTOBUS:
Estació d'autobusos (Girona) Tel. 972 212 319
Sagalés
ITINERARI
0h00min.:Celrà (71 m.) Sortim de la Plaça de l'església deixam a la dreta el carrer Major seguim pel carrer Doctor Romagós passant per un viver de palmeres.
0h 06 min.: Cruïlla a una masia seguim a l'esquerra, asfaltat.
0h07min.:Cruïlla amb pal indicador seguiren a la dreta direcció Puig sant Miquel i Girona. (senyals de PRC-195) Masia veïnat Mas Serra.
0h 15 min.: Masia el camí es fa més estret deixant un trencall a l'esquerra amb un indicador (Espai d'Interès Natural les gavarres), Seguin recte.
0h 19 min.: Masia Pista de terra que seguiren deixam trencalls a dreta i esquerra.
0h35 min.: La Creu Palomera, Pal indicador al coll. Anem cap a la dreta seguint le sindicadors. Sant Miquel i Girona.
0h 41 min.: Al cap d'una forta pujada amb una corba a la dreta deixarem la pista seguint els senyals del PR a l'esquerra.
0h 44 min.: Pista principal seguim a l'esquerra.
0h 48 min.: Cruïlla seguirem cap a la dreta. Amb el cim devanit.
0h 50 min.: Puig Castellar o de Sant Miquel (385,3 m.)
Descens desfem el camí de pujada

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret, ulleres,aigua  i roba protectora del vent al hivern. Fora d’aquesta època, es pot anar en pantaló curt. L’excursió es pot fer amb sabata toba. També és recomanable una màquina de retratar, uns llargavistes.

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Tot l'any (molta calor a l'estiu)

CLIMA I VEGETACIÓ
Gaudeix d'un clima templat, amb uns hiverns no excessivament freds i estius secs i calorosos. La pluviositat anual ronda els 500-600 ml, i es concentra en els mesos de maig, octubre i novembre.
LLOCS D'INTERES
La curta durada de l'excursió permet fer una visita a la Girona monumental molt aprov de Celrà amb accés tan en vehicle particular com amb transport public (Tren i Bus). L'únic requisit a tindrà amb comte si es vol anar amb tren es veure abans els horaris tota vegada que no tots els trens param a Celrà.

Consell: sortir ven d'hora ven d'hora ens permetrà una caminada a la fresca, une smillors fotografies i temps suficient per anar a visitar la capital gironina.
DIRECTORI DE SERVEIS
Ajuntament de Celrà

julio, 2011

HISTÒRIA DE SANT MIQUEL DE CASTELLAR
El santuari, situat a la muntanya del Puig Castellar, a 390 m d'alçada, va pertànyer al terme municipal de Celrà fins al 1974, any en què va ser agregat al municipi de Girona.
S'inicià sota el patrocini de Joan de Dons, canonge i paborde de desembre de la catedral. Contra allò que suposa la llegenda, a l'indret no hi havia aleshores cap fortificació. El nom de Castellar ha estat habitual entre el poble per indicar paratges on eren visibles ruïnes que després han estat identificades com a ibèriques.
La construcció segurament va emprendre's cap al 1450. L'any següent el vicari general concedia indulgències als qui cooperessin amb almoines a acabar l'edifici. Degué concloure's poc després de 1478, i en 1489 s'aplegaven almoines per adquirir ornaments sagrats i llibres per al culte. Tot i tenir un promotor distingit, sembla que des del començament fou un santuari popular. Així continuà fins als inicis del segle XIX. La continuïtat del culte es degué en bona part als ermitans.
Els ermitans eren homes que tenien cura de l'edifici i del culte, habitaven en una caseta al costat de l'església i es mantenien conreant petites feixes de terra pròximes a la casa. Si passaven necessitat, tenien llicència del bisbe per demanar caritat en una radi de dues llegües a l'entorn. Solien portar una mena d'hàbit religiós, i la gent els coneixia pel seu nom de pila, al qual s'anteposava el mot “fra”, com si es tractés d'un frare.
Sant Miquel arribà a comptar amb una fundació, dotada amb 300 lliures, els interessos de la qual s'havien d'aplicar a la celebració de misses i distribuir una almoina. L'instituïren els germans Joan i Esteve Xifre, sacerdots, en 1568, i simultàniament s'establí la normativa per al govern del santuari. La dotació econòmica, però, no es cobrà fàcilment, perquè en part es trobava a Barcelona, i allí calgué reclamar-la en 1628.
Els jurats i consell de la vila de Celrà eren protectors i administradors de la capella, tot i que per posar ermitans demanessin ordinàriament l'aprovació del bisbe.
La servitud de misses consistia a celebrar-ne una el dilluns i una el dissabte, cada setmana. Les havia de celebrar un prevere natural de Catalunya, i no per una persona interposada. Es distribuïa una almoina de pans de 8 unces (200 g) entre els assistents a la celebració del dia 29 de setembre, després de llegir els quatre evangelis als quatre punts cardinals de l'ermita, per un valor total de 5 lliures barceloneses anuals de pa, interessos que donava un capital fundacional de 100 lliures. El pabordes de la confraria de Sant Miquel havien de fer moldre, pastar i coure el pa. La servitud era dotada amb 200 lliures de capital.
L'elecció del sacerdot per celebrar les misses era competència dels jurats, que podien despatxar-lo si no complia les obligacions estipulades. En el moment de fer-se la fundació, el referit any de 1568, hi havia a la capella un tal Francesc, estranger, ermità que vivia amb la seva mare i conreava les terres i vinyes de Sant Miquel; es disposà que en endavant ell i els futurs ermitans restessin a les ordres dels sacerdots. Acceptaren la fundació Antoni Banyes, Pere Pagés Sesperes i Antoni Colomar, alies Ballell, jurats de la vila, amb consentiment de Joan Esteve, Antoni Taverner, del veïnat de Palagret, i Miquel Parahí, consellers.
En 1823, Pere Mas i Vehí, pagès de la Pera, afegí 400 lliures al capital fundacional, que havia esdevingut insuficient per al seu objecte. A la ruïna econòmica s'ajuntà la de l'edifici, utilitzat durant els setges que va sofrir la ciutat de Girona (1808-1809) per les tropes napoleòniques a causa de la seva situació estratègica. A partir d'aquesta època degué quedar abandonat de forma definitiva, si bé a mitjan s. XIX s'instal•là prop de l'ermita una construcció de suport per al telègraf òptic, un sistema de comunicacions inaugurat l'any 1844 que unia les poblacions de Girona i el Pertús.
L'any 2003, l'Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona van dur a terme les tasques de rehabilitació i restauració de les restes existents i d'excavació a les cisternes, al fossat i a la part interior de l'església




MONT TÀBER (16,9 m.)




CIM: Mont Taber (16,9 m.)
COMARCA: Barcelonès
DISTANCIA: -
DESNIVELL: -
HORARI:  a 5 minuts de la parada de Metro Jaume I L4 (Groga)
CARTOGRAFÍA: Situació
ACCES PER CARRETERA: Barcelona
ACCES AMB TRANSPORT PUBLIC:
Metro: L4 (Groga) Jaume I 
AUTOBUS:  17 - 19 - 40 - 45 120

ITINERARI:
Desde qualsevol punt de la Ciutat

EQUIPAMENT :
Qualsevol

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Tot l'any

CLIMA I VEGETACIÓ :

Mediterrani

LLOCS D'INTERES:
Veure web: bcn.cat

DIRECTORI DE SERVEIS

22 d’abril del 2013

TURÓ GROS (758 m.) des de Sant Marti Montnegre


CIM: Turó Gros (758 m.) des de Sant Martí de Montnegre
COMARCA: Vallès Oriental
HORARI: 1h 27 min. (52 min + 35 min.)
DESNIVELL: 290,6 m.
DIFICULTAT : fàcil

RESUM
Ascensió curta tot i que interessant amb un paisatge de roures, castanyers i fins i tot faig

ACCÉS PER CARRETERA
Des de Barcelona per l’autopista de Girona (A-7), Sortida a Sant Celoni. Passat el peatge, de seguida a l’esquerra i a la dreta direcció Sant Celoni i Hostalric. Seguir recte sense entrar a Sant Celoni. Al final de la gran recta, zona industrial, seguir recte fins que a la dreta surt una nau amb el rotul: RENOLIT. Girar a la dreta fins cuartell dels bombers. Carretera que travessa l'Autopista seguir pista de terra amunt fins a s ant Martí de Montnegre (10,164 km.) o per el GR5 (10,164 km.)

ACCÉS AMB TRANSPORT PÚBLIC

AMB TREN
RENFE fins Sant Celoni

AMB AUTOBUS
Bus Sagales. www.sagales.com (fins Sant Celoni)

TAXIS
A Sant Celoni. Tel.: 649 447 752 629 878 070 / 617 554 266 / 659 494 411 / 686 894 133

RECORREGUT
L'ascensió s'inicia a Sant Martí de Montnegre.
De Sant Celoni a Sant Martí Montnegre, 10,100 km. per pista ampla (4h 25 min.) o 9,120 km. Per el GR5 (3h 54 min.)

0h 00 min. Sant Martí de Montnegre (467,4 m.): Aparcament del restaurant. Seguim les indicacions del GR5 oblidam les pistes secundaries
00h 08 min. Cruïlla: Deixarem les pistes i seguiren pujant vers el S. Tornaren a deixar dos pietes una per la dreta i un altre a l'esquerra.
0h 11 min. Bifurcació: Seguim per l'esquerra (CE) la pista aviat es converteix en un sender entre castanys en direcció a un coll.
0h 32 min.: Coll de Basses (688 m.) Alzines Deixen la pista de l'esquerra per seguir pujant (fageda) per entrar amb una zona de roures per arribar a la carena que ens portarà al cim.
0h 36 min.: Bifurcació (711 m.). Deixen la pista de la dreta (GR5)
0h 52 min.: Turó Gros (758 m.) Torre de guaita amb terreny pla i ampli.
Descens desfem el camí de pujada en poc me-ins d'una hora.

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret, ulleres, crema solar i roba d'abric, especialment roba de defensa contra el vent. L'excursió es pot fer-la amb calcat tou. Es recomana dur aigua, màquina de retratar i llarga-vistes.

DIRECTORI DE SERVEIS
Ajuntament de Sant Celoni

ON MENJAR
 
 
Restaurant Montnegre a l'inici del itinerari molt aprop de l'ermita de Sant Martí de Montnegre i tocant a la pista.
L'arros de muntanya era un dels plats estrella de la carta

LLOCS D'INTERES
El bolets i les castanyes

Barcelona, juny 1997

16 d’abril del 2013

LA MOLETA (812 m) des de la Font Nova

Fitxer:La Moleta est.jpg

CIM: la  Moleta (812 m) des de la Font Nova
COMARCA: Baix Ebre
HORARI: 1h 50 min (1h + 50 min)
DESNIVELL: 435 m
DIFICULTAT: mínima

RESUM
Ruta clàssica  i interessant pel  Parc Natural Ports - Mont Caro,  amb una vista fantàstica des del  cim.
La  singular silueta està recollida al logotip del Centre Excursionista del municipi d'Alfara de Carles.

COM ARRIBAR-HI
ACCÉS PER CARRETERA
Sortida 40 de la AP-7 a Tortosa. Seguim  per la T3421 direcció a Alfara de Carles, després  de 1,8  km,  girem  a la dreta per un camí asfaltat al costa del canal: Xerta-Càlig. Després de 4,7  km  seguim  una pista de terra a l'esquerra amb direcció a la Font Nova. Inici de la ruta

ACCÉS AMB TRANSPORT PÚBLIC
AMB TREN
RENFE: Fins a Tortosa  (des de Tortosa, autobús).

AMB AUTOBÚS
Des de Tortosa HIFE
Des de Barcelona: Cintoi Bus línia Barcelona-Roquetes
Des de Roqueres: Hispano de Fuente en Seguries fins a Alfara de Carles
.
TAXIS
Més propers a Tortosa
Tel. 977 44 26 09 - 977 44 30 11 - 609 34 60 66

RECORREGUT
Itinerari al cim de la Moleta s'inicia a la Font Nova on un cartell indicador informa  sobre el  recorregut que cal  seguir. L'itinerari s'inicia a la Font Nova a 10 km  del poble.

0 min: Font Nova sortim per l'esquerra de la font cap al  refugi.
6 min: refugi de la Font Nova (CE  de Xerta)  seguim  l’indicador cap a la  Moleta.
31 min: coll amb indicador de 1200 m  fins al  cim.
35 min: cruïlla seguim el sender de l'esquerra cap al  cim.
48 min: carena  a 500 m  del cim, (cartell indicador).
53 min: nou rètol que indica  el camí cap al  cim. Tram amb ferros, baranes  i cables que fan que la grimpada sigui més fàcil.
1h: cim de la Moleta.
Descens: desfem el camí de pujada. Durada, quasi mitja hora.

AVÍS
A la Font Nova cal tenir precaució amb els bous braus.

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret, ulleres, i roba d'abric, especialment roba de defensa contra el vent. L'excursió es pot fer  amb calçat tou. Es recomana dur aigua, màquina de retratar i prismàtics. 

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A L’ASCENSIÓ
Tot l'any. Cal tenir present que a l'hivern hi podem trobar neus i gel i, a l'estiu, hi fa força calor.

ON MENJAR
El Toscà. Masia can Sisco. Tel. 977 45 20 27  / 607 403 403.

ON DORMIR
Alberg  el  Toscà. Masia can Sisco. Tel 977 45 20 27  / 607 403 403.

LLOCS D'INTERÉS
L'Ullal. Font   natural que neix  d’ una cascada a la finca del mateix nom.

DIRECTORI DE SERVEIS

Barcelona, juliol de 1998




PLATAFORMA EN DEFENSA DE L'EBRE



8 d’abril del 2013

PEDRO DELS QUATRE BATLLES o TOSSA D'ALP (2.536,4)




CIM: Pedró dels Quatre Batlles o Tosa d'Alp (2.536,4 m.)
COMARCA: Berguedà i Cerdanya
DESNIVELL: 426,4m.
HORARI: 2h 35min. (1h30 + 1h 05min.)
CARTOGRAFÍA: Moixaró – La Tosa


RESUM
La Tosa d’Alp o Pedró dels Quatre Batlles, entre els muntanyencs i sobre tots esquiador es coneix com La Tossa, te al seu cim a 2.536,4 m. que es la divisòria de les comarques de la Cerdanya i Berguedà, que apleguen els municipis de Alp, Urús, Das i Bagà, es des de aquesta darrera població del Berguedà on s’inicia aquest itinerari
La Tossa es a l’hora el punt culminat de dos estacions d’esquí, la Masella, a la seva cara
Nord i la Molina, a la Est.

ACCES PER CARRETERA
Des de Barcelona sortida per la Diagonal Sud per seguir per la A2 direcció Martorell fins el trencall a Abrera que porta a Manresa (C-55). A l'entrada a Manresa seguir direcció Berga per la C-16C que est transforma en la C-16 que cal seguir fins a Bagà població des de la que seguirem la BV-4024 fins a Coll de Pal.
Un avia ràpida es la sortida de Barcelona pels túnels de Vallvidrera per empalma a Manresa amb la C.16.
Des del Sud per la Autopista (AP-7) Sortida a Martorell per seguir la A2 per seguir el mateix itinerari que des de Barcelona, o la N340 que es seguirà fins la sortida a Molins de Rei per continuar per la AP-2 i seguir el mateix itinerari que venim per la AP-7 o des de Barcelona.

TRANSPORT PÚBLIC
Autobús
Alsa. .Fins Bagà
Des de Bagà segui en Taxi

Taxis
Rosell: Tel. 608 033 141. Marceló: Tel. 608 590 350

RECORREGUT
Itinerari sense problemes que transcorre per prats alpins i pedregosos.
0h 00min. Coll de Pal (2.110 m.): L'ascensió s'inicia seguint el GR-150-1 per un tram herbós (prat alpí amb fites de pedra i pintura) que ´mes amunt es combina en trams de pedregosos.
0h 20 min. Coma Floriu (2.190 m.): Un bon mirador on a l'esquerra surt un camí que baixa en direcció al refugi del Rebost . El camí segueix pedregós per tornar més endavant al prat alpí.
0h 50min. Rasos de Comabella (2.373 m.): L'itinerari fa un descens. Devant es mostra ja el refugi de la Tossa d'Alp al que accediren per la carena, sense pèrdua
1h 30 min. Tossa d’Alp o Pedró del Quatre Batlles (2.531 m.). Cim
El descens pel mateix itinerari de l'ascensió

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L'ASCENSIÓ.
La millor temporada per l'ascensió son a finals de primavera, estiu i primers mesos de la tardor. Per la resta es molt possible trobar neu especialment a l'hivern que obliga a d'utilització d'equí o raquetes.

PUNTS D'INTERÉS.
La Població de Bagà i Gréixer, sota mateix de le sPenyes Altes del Moixeró

CLIMA I VEGETACIÓ.
La vegetació a l'itinerari es de prat alpí i el clima propi de l'alta muntanya

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret, ulleres, i roba d'abric, especialment roba de defensa contra el vent. L'excursió es pot fer-la amb calcat tou. Es recomana dur aigua, màquina de retratar i llargavistes.
DIRECTORI DE SERVEIS
Ajuntamentde Bagà: Tel. 938 244 013

ALLOTJAMENT
Refugi Niu d’Aliga: tel. 636 973 912
Cal’Amagat. Tel. 938 244 032
Camping Bastareny. Tel. 938 244 420
Refugi Niu d’Aliga. Tel. 636 973 912

ON MENJAR
Cal’Amagat. Tel. 938 244 032



TOSSA D'ALP (2.536,4 M.) o PEDRÓ DELS QUATRE BATLLES


CIM: Tossa d’Alp o Pedró dels Quatre Batlles (2.536,4 m.)
COMARCA: Berguedà i Cerdanya
DESNIVELL: 426,4
HORARI: 2h 35min. (1h30 + 1h 05min.)
CARTOGRAFÍA: Moixaró – La Tosa


RESUM
La Tossa d’Alp o Pedro dels Quatre Batlles, entre els muntanyencs i sobre tots esquiador es coneix com La Tossa, te al seu cim a 2.536,4 m. que es la divisòria de les comarques de la Cerdanya i Berguedà, que apleguen els municipis de Alp, Urús, Das i Bagà, es des de aquesta darrera població del Berguedà on s’inicia aquest itinerari
La Tossa es a l’hora el punt culminat de dos estacions d’esquí, la Masella, a la seva cara
Nord i la Molina, a la Est.

ACCES PER CARRETERA
Des de Barcelona sortida per la Diagonal Sud per seguir per la A2 direcció Martorell fins el trencall a Abrera que porta a Manresa (C-55). A l'entrada a Manresa seguir direcció Berga per la C-16C que est transforma en la C-16 que cal seguir fins a Bagà població des de la que seguirem la BV-4024 fins a Coll de Pal.
Un avia ràpida es la sortida de Barcelona pels túnels de Vallvidrera per empalma a Manresa amb la C.16.
Des del Sud per la Autopista (AP-7) Sortida a Martorell per seguir la A2 per seguir el mateix itinerari que des de Barcelona, o la N340 que es seguirà fins la sortida a Molins de Rei per continuar per la AP-2 i seguir el mateix itinerari que venim per la AP-7 o des de Barcelona.

TRANSPORT PÚBLIC
Autobús
Alsa. .Fins Bagà
Des de Bagà segui en Taxi

Taxis
Rosell: Tel. 608 033 141. Marceló: Tel. 608 590 350

RECORREGUT
Itinerari sense problemes que transcorre per prats alpins i pedregosos.
0h 00min. Coll de Pal (2.110 m.): L'ascensió s'inicia seguint el GR-150-1 per un tram herbós (prat alpí amb fites de pedra i pintura) que ´mes amunt es combina en trams de pedregosos.
0h 20 min. Coma Floriu (2.190 m.): Un bon mirador on a l'esquerra surt un camí que baixa en direcció al refugi del Rebost . El camí segueix pedregós per tornar més endavant al prat alpí.
0h 50min. Rasos de Comabella (2.373 m.): L'itinerari fa un descens. Devant es mostra ja el refugi de la Tossa d'Alp al que accediren per la carena, sense pèrdua
1h 30 min. Tossa d’Alp o Pedró del Quatre Batlles (2.531 m.). Cim
El descens pel mateix itinerari de l'ascensió

ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L'ASCENSIÓ.
La millor temporada per l'ascensió son a finals de primavera, estiu i primers mesos de la tardor. Per la resta es molt possible trobar neu especialment a l'hivern que obliga a d'utilització d'equí o raquetes.

PUNTS D'INTERÉS.
La Població de Bagà i Gréixer, sota mateix de le sPenyes Altes del Moixeró

CLIMA I VEGETACIÓ.
La vegetació a l'itinerari es de prat alpí i el clima propi de l'alta muntanya

EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret, ulleres, i roba d'abric, especialment roba de defensa contra el vent. L'excursió es pot fer-la amb calcat tou. Es recomana dur aigua, màquina de retratar i llargavistes.

DIRECTORI DE SERVEIS
Ajuntamentde Bagà: Tel. 938 244 013

ALLOTJAMENTS
Refugi Niu d’Aliga: tel. 636 973 912
Cal’Amagat. Tel. 938 244 032
Camping Bastareny. Tel. 938 244 420
Refugi Niu d’Aliga. Tel. 636 973 912

ON MENJAR
Cal’Amagat. Tel. 938 244 032



PEDRA PICADA (2.010, 3 m.) per Navà



CIM: Pedra Picada (2.010, 3 m) per Navà
COORDENADES CIM: 42° 17′ 45.9″ N, 2° 03′ 03.0″ E
COMARCA: Ripollès / Berguedà
HORARI: 3h 20 min (2h 10 min + 1h 10 min)
PLANOLES – NAVÀ: 10,55 km
DESNIVELL: 827 m (acumulat)
DIFICULTAT: Mitja (desnivells)
CARTOGRAFÍA:

RESUM
El cim de Pedra Picada, situat a la serra del Montgrony, fa de frontera de les comarques del Berguedà i Ripollés.
La excursió que es desenvolupa per un terreny calcari força cobert per pastures, és senzilla i fàcil, només requereix d’una mica d’orientació, doncs bona part de la ruta es fa sense camí. Molt bones vistes des del cim: Pedraforca, Carlit, Peric, Tossa Plana, el Puigmal, Torreneules, Taga, Montserrat, el Cadí.


.ACCES PER CARRETERA.
Amb automòbil ens hem de dirigir a la Vila de Planoles. Per fer-ho seguirem la C-17 des de Vic fins a Ripoll i Ribes de Fresser o bé la C-26 i C-38 que venent d’Olot i de Sant Joan de les Abadesses. També es pot baixar des de Puigcerdà per la collada de Tosses. Un cop a Ribes prendrem direcció Puigcerdà fins a Planoles, on entrarem al poble per seguir els carrers en baixada direcció al poble de Nevà.
Només arribar al poble tenim de front un aparcament, on a la banda dreta hi ha una petita paret amb una font. Aquí podem deixar l’automòbil.


ACCES AMB TRANSPORT PÚBLIC
Ferrocarril: RENFE fins a Planoles (*)
AUTOBUS: ALSA www.alsa.es fins a Planoles (*)
TAXIS
(*) El recorregut detallat s'inicia al poble de Navà a 10,55 km de Planoles


PLANOLES - NAVÀ
Se surt de l'estació de tren de Planoles. Si es ve per carretera, a Ripoll s'ha d'agafar la C-17 (abans N-152) fins a Planoles. S'accedeix al poble pel trencall a mà esquerra que indica Centre vila. Aquest mateix carrer va baixant durant 3 km fins a arribar a l'estació de tren. A l'estació hi ha una zona d'aparcament i un petit bar.
0,00 km (1.086 m): Se surt de l'estació en direcció a Ripoll fins a trobar el pas a nivell i creuar la via.
0h 03 min- 0,17 km (1.084 m): A l'altra banda de la via s'agafa la pista cimentada de l'esquerra, seguint la senyalització a Campelles-Veïnat de l'Asprer.
0h 11 min- 0,73 km (1.035 m):  S'arriba a un encreuament, on s'agafa la pista cimentada de la dreta, seguint la senyalització de la Ruta del Rigat-Campelles.
0h 12 min.- 0,83 km (1.033):  Es creua un pont i s'agafa la pista cimentada de l'esquerra, seguint la senyalització de la Ruta del Rigat-Campelles.
0h 51 min - 2,95 km (1.200 m): S'agafa una pista de terra que se'n va a mà dreta, seguint la senyalització de la Roca Aguda. A 1 km del trencall s'agafa un corriol poc marcat que baixa a mà dreta seguint la senyalització del Camí de la Sois.
1h 18 min - 4,55 km (1.250 m): 
Es travessa un pastor elèctric i es continua en línia recta per la clariana, al fons de la qual comença una baixada i es retroba el corriol que va descendint.
1h 26 min - 4,95 km (1.180 m):
S'arriba a un camí més ample de fort pendent que s'agafa de baixada a mà dreta seguint la senyalització del Camí de la Sois. Es baixa un pendent pronunciat durant 200 m: en aquest punt s'endevina un corriol que surt a mà esquerra (cal parar-hi atenció perquè no és fàcil de trobar). Aquest corriol baixa progressivament entre avellaners i pins. És un corriol poc marcat que cal anar endevinant. Als 3 min fa un gir pronunciat a mà dreta i baixa fins al riu, que es troba a 2 min Es creua el riu i se segueix el camí que passa pel marge esquerre fins a arribar a la pista cimentada.

1h 39 min - 5,65 km (1.066 m): Se segueix per la mateixa pista pujant a mà esquerra.
2h 05 min - 6,95 km (1.210 m ): S'accedeix al veïnat de l'Asprer. Se segueix pujant per la pista i, a uns 3 min, es troba a peu de pista, a mà esquerra, la font de les Petaques (que pot no tenir aigua).
2h 14 min - 7,35 km (1.250 m): S'arriba a Can Gasparó, que queda a mà esquerra. En aquest punt s'agafa un camí de terra que surt a mà dreta seguint la senyalització de Can Baldrich-Nevà (el camí se'n va a l'esquerra). Des d'aquí es té una bona vista del Puigmal.
2h 23 min - 7,75 km (1.285 m):  S'arriba a un encreuament amb 3 camins: cal agafar el de la dreta seguint el cartell de Can Baldrich de Dalt (normalment està tancat per un pastor elèctric). A 350 m del trencall s'entra a l'EIN (Espai d'Interès Natural) i poc després es creua un rierol. El camí es va enfilant entre prats i clarianes.
2h 37 min - 8,60 km (1.320 m): Es veu la casa de Can Baldrich a mà dreta, al cim del turó. Se segueix pel camí que s'enfila lleugerament cap al bosc i, als 50 m, es gira a la dreta per tal d'arribar a la casa de Can Baldrich. Allà hi ha un encreuament de 3 camins: s'agafa la pista de terra del mig que baixa. Des del prat de la dreta es té una bona vista de Nevà, a baix, i Dòrria, a mitja muntanya. Es va davallant per la pista de terra.
2h 48 min - 9,50 km (1.300 m): S'arriba a una bifurcació: cal seguir pel camí que va recte avall. Ja es veu Nevà a mà dreta. A uns 200 m comencen a aparèixer les primeres cases.
3h 03 min - 10,55 km (1.270 m):  S'acaba la pista de terra i s'arriba a l'asfalt. Es continua avall i, als 50 m, es creua un carrer. Es baixa per aquest carrer a mà dreta i s'arriba a la font de Can Moliner,

RECORREGUT DES DE NAVÀ
Sortirem del poble seguint una pista revestida de ciment en direcció sud. Un cop aquesta ha guanyat alçada, pren direcció llevant i aquí, la deixarem, per tal d’enfilar-nos direcció sud-est cap al coll de la Bona, on en direcció llevant i per carena arribarem al cim.
Les referències més importants i horaris sense comptar parades són:

0 min: Aparcament (1225 m). Al costat esquerra de l’aparcament tenim un pal indicador que dona direccions a seguir. Nosaltres prendrem direcció a Tosses, Montgrony, etc., seguint el carrer de l’esquerra, deixant diversos trencants dels carrers i cases del poble i fent algun revolt per situar-nos al seu cap damunt. Ens orientarà força seguir uns cartells que assenyalen una “Hípica”. La pista segueix en pujada, revestida de ciment, envoltada d’arbres de ribera i amb un rierol a la nostre esquerra.
15 min: Trencant a l’hípica (1340 m). De la nostre esquerra surt una pista també revestida de ciment que en baixada s’allunya cap el riu i cap a l’hípica. Nosaltres seguim de front, a 20 metres veurem un dipòsit de ciment a la dreta i seguirem per entre arbres i prats, fent algun revolt, en pujada i deixant algun trencant secundari i alguna casa.
25 min: Barrera (1390 m). Trobem una barrera verda i blanca que es troba oberta. La pista ara es de terra i segueix guanyant alçada. Mateix terreny d’arbres i prats.
30 min: Pont (1420 m) Travessem un pont, on la pista fa un revolt per guanyar alçada i nosaltres, si l’herba no ha començat a nàixer, hi podem fer drecera enfilant-nos per un pendent. Tot seguit, amb el torrent a la nostre dreta, arribem a un pla i un dipòsit de ciment.
40 min: Pla i dipòsit de ciment (1490 m). Arribem a un pla, on tot són pastures. A ma esquerra deixem un dipòsit de ciment. A 50 metres del dipòsit la pista torna a ser de ciment fins arribar, en pujada, fins un pont. Aquí seguim la pista, ara de terra, fins una cruïlla, on deixem una pista que segueix planera de front i en prenem una que surt cap a la nostre esquerra. Aquesta pista fa un petit pujant i tot seguit segueix planera cap a llevant. De seguit entrem en terreny grisos, travessem un torrent i tot seguit trobem, a la dreta, un tancat de bestiar i dues torrenteres més que estan separades uns 20 metres entre sí. Aquí deixem la pista.
1 h 00 min: Deixem la pista (1600 m). La deixem enfilant-nos cap a la dreta pel llom que hi ha enmig de les dues torrenteres. Hem de fer-ho sense camí i per herba de prat i algun matoll de ginebre. Pugem fort en direcció sud. Trobem algun pi negre i també corriols. Més amunt, al tomba un llom, distingim una petita cabana al peu d’uns rocs. Cap allí anem.
1 h i 10 min: Cabana d’en Pujalts (1670 m). S’hi arriba després de travessar unes mulleres. Està en mal estat i te una cabuda per a 2-3 persones. A partir d’aquí canviem la direcció per la de Sud-est i ens dirigim per prats i pins, en fort pendent, cap el cim d’un llom, des de on guaitem una petita paret de pedra calcaria i grisosa i diversos blocs escampats pel prat. Cap a aquesta penya ens dirigim.
1 h 25 min: Peu d’una penya. (1810 m). La superem per la banda de la nostre esquerra i enfilem fort per prat, matoll i algun pi, fins un llom, indret on ja veiem el coll de la Bona i cap a on seguim en direcció sud-est, ara sense cap arbre.
1 h 35 min: Coll de la Bona (1.888,6 m). Entre els cims de l’Emperadora a ponent i el Costa Pubilla a llevant. Tenim un pal indicador. Des de el coll hem de girar a la nostre dreta descendint fins el coll del Remoló.
1h 45 min.: Coll del Remoló (1.861, 9 m) Amb el cim davant els 149 metres de desnivell es superam en 35 minuts
2h 10 min : Cim Pedra Picada (2.010, 3 m)
La baixada desfent el camí de pujada.


ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Qualsevol època de l’any és bona per pujar-hi, encara que no és pas recomanable al pic de l’estiu per la forta calor que podem passar. Als mesos d’hivern és molt fàcil trobar-hi neu i, fins i tot, si aquesta és abundosa, es pot pujar amb esquís sense dificultat.


PUNTS D’INTERÈS
A banda del paisatge i recorregut, des del cim tenim grans vistes. Així cap al nord veiem tota la serralada pirinenca, des de la Cerdanya fins les muntanyes de Núria. Davant mateix el Puigmal i en sota la vall del riu Rigat amb tots els pobles de la Collada de Tosses. A llevant hi destaquen des del cim del Balandrau, fins la Serra Cavallera i el Taga.
Al sud i en primer terme els plans d’en Pujalts i la vall del riu Merdàs. En segon terme les serres de Milany, Sta. Magdalena i Bellmunt y al fons el Montseny, Sant Llorenç i Montserrat. A ponent reconeixem fàcilment els Rasos de Peguera, la serra d’Ensija, el Port de Compte, Pedraforca, Cadí, Moixeró i Tossa d’Alp i Puigllençada


ON DORMIR
Cal Daldó - Plaça Baronía, 1 - 17535 Planoles (Girona) - Tel: 972 736 133


ON MENJAR
Cal Daldó - Plaça Baronía, 1 - 17535 Planoles (Girona) - Tel: 972 736 133
Bar – Restaurant – Planes: Tel. 972 736 164

CLIMA I VEGETACIÓ

El clima és subalpí, amb influència dels aires humits de la mediterrània. Fortes calors a l’estiu quan hi sovintegen tempestes i tronades i clima sever al hivern, amb fortes glaçades i nevades, sobretot a les parts més altes.
La vegetació presenta els mateixos trets climàtics, amb bosc de ribera a les parts baixes, pins a les mitjanes i altes, on a més s’hi desenvolupen grans pastures.


EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret, ulleres, crema solar i roba protectora del vent tot l’any. Al hivern a més cal dur roba d'abric. A l’estiu l’excursió es por fer amb calçat tou. Recomanem dur màquina de retratar, llarga-vistes i sobretot aigua.
Barcelona a 9 de Maig de 2009.


DIRECTORI DE SERVEIS
Ajuntament de Planoles