CIM: Puig Servós ó Puig S'Arboç (411 m.)
COMARCA: El Garraf
HORARI: 1h 30 min. (1h + 30 min.)
DISTANCIA: 3 km. (senyalitzat)
DESNIVELL: 301 m.
DIFICULTAT: fàcil
NOTA PRELIMINAR
Hom comunica que, degut a que cada dia hi ha més gent moltonejada, més lletrats aprofitats i les lleis interpretades com penells, per seguir aquesta ressenya és obligatori dur un mòbil, saber-lo fer anar i saber trucar al telèfon d’emergències 112. També és obligatori dur un mapa que sigui de la regió i una brúixola que sigui per orientar-se a la muntanya. És indispensable saber interpretar i fer anar aquests aparells, al igual que s’ha d’entendre i conèixer les tècniques d’anar per la muntanya. Aquesta ressenya no té pas manteniment.
ACCES PER CARRETERA
Arribem a Vallgrassa (Centre Experimental de les Arts) per la carretera que surt de l’autopista C32 de Barcelona a Sitges just abans del primer túnel i que es dirigeix al parc del Garraf.
Passem pel punt d’informació de La Pleta i, passats 4 km, prenem per la desviació de la dreta que baixa cap a la masia de Vallgrassa, on està situat el Centre d'Interpretació del Parc del Garraf a Vallgrassa, on podem recollir informació.
ACCÉS AMB TRANSPORT PÚBLIC
Ferrocarril RENFE: Fins el baixador de Castelldefels, a uns 4 km. De La Pleta i a 8 km. de Vallgrassa
Taxi a Castelldefels: Taxifels i Radio Taxi: 936 652 222
RECORREGUT L’itinerari està senyalitzat amb indicadors amb un engan-xina rodona blanca i segueix parcialment el GR 92.
00h 00 min.: L'itinerari comença a l'aparcament del Centre d'Interpretació del Parc del Garraf a Vallgrassa.
Seguint uns metres més avall, just abans del torrent de Vallgrassa, situat en el fondo o vall, trobem un indicador de l’itinerari del que surt el corriol que hem de seguir.
Aviat el camí és sovint la mateixa llera del torrent i el seguim fins els Cocons de Vallgrassa
00h 25 min.: Cocons de Vallgrassa, situats a la nostra dreta i als que s’accedeix des del torrent per un curt corriol.
Són dos pous en desús. Al seu costat hi ha un petit abeurador, tallat sobre la roca i un tancat per al ramat.
Ara desfem durant uns 10 minuts el nostre camí pel llit del torrent fins trobar, a la dreta, un indicador que senyala el corriol de pujada que hem de prendre, en direcció NO, cap a la carena del Puig Servós.
00h 35 min.: Pal indicador
A partir d’aquest punt no hi ha camí ben marcat i hem d’anar pujant seguint les fites. Primer trobem unes feixes que passem per la part inferior, encara prop del torrent, i després anem més cap el N. Ens poden servir de referència dos pins solitaris. Si anem cap a ells, aviat trobem fites que ens duen a la carena entre la flora mediterrània per un terreny pedregós. Arribem a la carena que separa els fondos de les Costes de Vallgrassa i de la Vall Ximosa. Continuant en direcció Oest.
1h 00 min.: Puig Servós o Puig S'Arboç (411 m.).
El descens pel mateix itinerari de l'ascensió
ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
Tot l'any. Evitar els mesos de més calor.
LLOCS D'INTERES
El fondo de Vallgrassa. Recorregut amb inici a Vallgrassa (1h 30 min.)
CLIMA I VEGETACIÓ
El clima de Garraf presenta les característiques generals del clima mediterrani litoral català, amb una forta irregularitat tèrmica i pluviomètrica. El paisatge càrstic dóna la sensació que Garraf tingui un clima molt sec. La realitat és diferent, considerant el conjunt del massís.
Les pluges són relativament abundants.
Les dades disponibles de les estacions de Begues, Gavà i Sant Pere de Ribes mostren que la mitjana anual és relativament elevada, sobretot cap al Nord-Est i ens indrets més elevats. Begues ofereix una mitjana anual de 712,7 mm, valor elevat si es tenen en compte les dades enregistrades en d'altres estacions del Baix Llobregat, Penedès i Garraf, les quals se situen majoritàriament entre els 500 i 600 mm. Gavà, amb 643,6 mm de mitjana anual, ofereix també un valor elevat dins del conjunt comarca. En canvi, Sant Pere de Ribes presenta una mitjana baixa i expressa la tendència a disminuir cap al sud.
Bona part de Garraf ens ofereix un paisatge mediterrani meridional. La vegetació que caracteritza aquest paisatge és un matollar dens d'un a tres metres d'alçària on dominen el garric i el llentiscle i on creixen el margalló, el càrritx i altres espècies de procedència africana.
Més a l'interior, el paisatge està integrat per fragments d'alzinar i pinedes de pi blanc la majoria dels quals han estat afectats pels incendis forestals i avui es troben en procés de regeneració.
En els fondos o valls tancades es troba la vegetació típica de l'alzinar, com és la mateixa alzina, el boix, la roja, el lligabosc o el marfull.
EQUIPAMENT
Motxilla, gorra o barret, ulleres, i roba protectora del vent al hivern. Fora d’aquesta època, es pot anar en calça curta. L’excursió es recomanables fer-la amb botes de tresc. També és recomanable una màquina de retratar, uns llargavistes. No trobarem aigua, així que cal dur-la.
DIRECTORI DE SERVEIS
Ajuntament de Sitges
Consell Comarcal del Garraf
Parc Natural Massís de Garraf
Oficina de Turismes Castelldefels
Aquest blog neix amb l'objectiu de facilitar, a qui ho vulgui, les rutes d'ascensió al cims del Països Catalans. Els autors de les rutes i in formació complementaria som tres amics i socis de l'Agrupació Excursionista "Catalunya": en Jordi Pino, na Caterina, i Manuel Cabanillas. Ressenyes de cims de Catalunya, País Valencià, Balears, Franja de Ponent, Catalunya Nord, amb COPYRIGHT.
9 d’agost del 2012
PUIG SERVÓS o PUIG S'ARBOÇ (411 m.)
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada