16 de gener del 2011

PUIG DEL COMAVERD (908 m.)


  • CIM: Puig de Comaverd (908 m)
  • COMARCA: Alt Camp.
  • HORARI: 2h (1h 15 min. + 45 min.)
  • DESNIVELL: 290 m.
  • DIFICULTAT: fàcilNOTA PRELIMINARHom comunica que, degut a que cada dia hi ha més gent moltonejada, més lletrats aprofitats i les lleis interpretades com penells, per seguir aquesta ressenya és obligatori dur un mòbil, saber-lo fer anar i saber trucar al telèfon d’emergències 112. També és obligatori dur un mapa que sigui de la regió i una brúixola que sigui per orientar-se a la muntanya. És indispensable saber interpretar i fer anar aquests aparells, al igual que s’ha d’entendre i conèixer les tècniques d’anar per la muntanya. Aquesta ressenya no té pas manteniment.RESUMAquest cim es troba situat al centre de la serra de Comaverd, una petita serralada que separant les comarques de la Conca de Barberà i la de l’Alt Camp, té al seu extrem nord-est el puig de Montclar i al sud la Cogulla de Comaverd. El puig no es de gaire interès, però, per la seva alçada i accessibilitat, és un fantàstic mirador de la Conca, l’Urgell, la Segarra i fins i tot a mediterrània. Format per roca calcària conglomerada, separa les aigües del riu Gaià pel llevant i sud, de les Francolí pel nord i ponent.
    Breu, senzilla i gens dificultosa excursió, a un indret de secà que és l’entrada a la depressió central Catalana per les terres de l’Urgell i de la Segarra i que es desenvolupa per pista forestal, seguint un GR., encara que no gaire senyalitzat.

    ACCÉS PER CARRETERA.
    Amb automòbil ens hem de desplaçar a la vila de Vallespinosa, on només hi arriba la carretera TV-2015. Aquest petit nucli de quatre cases, està situat a 7,5 quilòmetres de la carretera C-241d, que va de Santa Coloma de Queralt a Rocafort de Queralt i Sarral. A Santa Coloma hi podem anar des d’Igualada, si venim del nord, o bé des de Montblanc, si venim del sud. Santa Coloma disposa d’altres accessos, no gaire recomanables per ser carreteres locals farcides de revolts.
    Venint de Reus, Tarragona, Valls o Vendrell arribem a Montblanc per la N-240 que porta a Lleida i, sense entrar a la vila, ens desviem per la C-14 direcció Tàrrega i Andorra. Fem 2 quilòmetres d’aquesta carretera i en arribar a La Guàrdia dels Prats, ens tornem a desviar cap a Sarral i Santa Coloma. Al quilòmetre 18,5 d’aquesta C-14, trobarem a ma dreta el desviament que ens du al poble de Vallespinosa. Un altre opció des del Vendrell, és anar a Sarral per el Pla de Santa Maria.
    A les primeres cases del poble, hi ha una cruïlla que està indicada. A l’esquerra a Pontils i a la dreta a Cabra del Camp. De front seguim cap al nucli del poble. Girem a la dreta i aquí mateix podem aparcar el vehicle.

  • RECORREGUT
  • En resum, des de la cruïlla seguirem de front direcció sud-oest fins un coll, el de Valls, i d’aquí, primer en direcció nord-oest i desprès nord, ens enfilarem a una carena que ens atansarà fins el cim.
    Les referències més importants, alçades i horaris aproximats, sense comptar parades són:
    0 min: Vallespinosa (650 m). Sortim pel carrer direcció Cabra del Camp. Fem 100 metres i trobem un indicador que ens avisa de que de front hi ha “camins particulars” i a la dreta una pista que és el “Camí de Cabra”. Seguim de front, tot deixant una primera casa enlaira a ma esquerra i més endavant, també a l’esquerra i enlairada, en deixem un altre. Just deixa aquesta segona casa veurem, a la mateixa mà, un pal indicador.
    5 min: Pal indicador i camí (660 m). Deixem la pista i seguim el G.R., en direcció passant pel costat del pal . Entrem en bosc de pi i seguim la vall pel seu marge dret (vall a la dreta) cap al coll de Valls. També a la dreta tenim camps de conreu, algun el vorejarem, i arribant al coll de Valls, just quan trobem un petit pal indicador, haurem de trepitjar el camp pel seu marge, per tal d’arribar al mateix coll.
    30 min: Coll de Valls (750 m) Pal indicador. De front seguiríem la pista i el GR 7 i el 175. A l’esquerra tenim un altre pista que no està indicada i a la dreta una tercera per on seguirem. Des d’aquí ja veurem un pal amb la marca del GR i un altre pista a mà dreta que baixa cap al poble. Seguim per la pista del pal del GR, planera i estreta, fins que entrem en bosc i es torna malmesa, pedregosa i costeruda. Més amunt la pista fa un revolt a la dreta, just quan s’acaba el bosc, i arriba a una carena.
    40 min: Carena (830 m) No deixem la pista que, ara, força planera, pren direcció nord, primer seguint la carena i després pel flanc de llevant de la muntanya. De seguit la pista supera un petit llom i en baixada ens du cap a una torre elèctrica.
    50 min: Torre elèctrica (865 m). La pista segueix la carena fent algun baixant i pujant, direcció cap a un cim amb una llarga antena.
    55 min: Drecera (860 m). La pista fa una mica de gir a l’esquerra i de la seva dreta surt un camí pendent que és una drecera, doncs després d’un petit pujant tornem a enllaçar amb la pista que ja segueix cap a l’antena que corona aquest cim.
    1 h 5 min: Puig de Comaverd (908 m). Ample, planer, pedregós i algun matoll a les vores. Una prima i molt alta antena amb els seus vents i una petita fita de pedra.
    Baixada desfent el camí de pujada.

  • ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
  • Aquesta ruta es pot fer a peu tot l’any, llevat a l’estiu, quan la calor pot ser asfixiant. Recomanem fer l'excursió al hivern.

  • EQUIPAMENT
  • Motxilla, gorra o barret. Llevat a l’estiu, cal dur roba protectora del vent. L'excursió es pot fer amb calçat tou. També recomanem dur una màquina de retratar i uns llargavistes. Cal dur aigua.

  • PUNTS D’INTERÉS
  • Bones vistes en totes direccions que, cap a la banda de llevant, ens permeten veure la forma curiosa en que estan disposades diverses serralades com les de Brufaganya, Miralles o Queralt. També es veu part de l’alta Anoia i Montserrat. Cap al nord tenim vistes sobre la serra de la Portella, part de les planes de la Segarra i el Urgell, els Montsecs i la serralada Pirinenca, fins el Canigó.
    Ja a ponent veiem les planes de la Conca de Barberà i totes les muntanyes de Prades, mentre que cap el sud podem distingir serralades prelitorals com la del Montmell i al fons la mediterrània.

  • CLIMA I VEGETACIÓ
  • La vegetació i el clima és de caire mediterrani amb trets continentals. Matolls de garric i romaní i bosc de pi són els més abundosos. Sequera i forta calor els dies de sol encara , que no siguem a l’estiu. Temperatures contrastades. Al hivern podem tenir jornades de vent, boira i dies rúfols, mentre que a primavera, estiu i tardor sovintegen els dies calitjosos amb forta calor.

  • DIRECTORI DE SERVEIS
  • Ajuntament Cabra del Camp

  • Barcelona a 08 de gener de 2011.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada