27 d’octubre del 2009

PEÑA SAGANTA (723 m.)



CIM: Penya Saganta (723 m)
COMARCA: Alt Millars
HORARI: 3h 00 min.
DESNIVELL: 429 m.
DIFICULTAT: Mitjana


RESUM
L'ascensió a la Penya Saganta reuneix una sèrie d'atractius que no tenen res a veure amb la seva alçada, que no és precisament el més destacat d'aquesta muntanya. La ruta, que discorre per una de les zones més desconegudes de la Serra d'Espadà, transcorre per un terreny abrupte. L'itinerari circular permet fer-se una idea molt completa de l'entorn de la població d'Espadilla, una de les portes d'una de les zones muntanyoses que destaquen al País Valencià i que té la seva punta culminant en el Pic Espadan a 1.099 m.

"La Penya Saganta és un gran massís juràssic que s'estén des Torre-xiva fins a les rodalies d'Onda. És un sinclinal aïllat per falles amb direcció SO-NE i NO-SE
El seu aspecte característic vist des del coll proper és el d'un immens dors ondulat, que acaba en un precipici.
Aquest dors no resulta còmode per caminar ja que la seva intensa carstificació provoca buits i ressalts entre els que prosperen coscolls i ginebres. Tot i així he presenciat en una de les meves rutes cap a la Penya Saganta com han pujat genets ..., bons genets però crec que millors cavalls".
Juan J. Carrasco Lozano

ACCÉS PER CARRETERA
A Espadilla, població en la qual s'inicia l'ascensió, situada a 40 km de la capital Castelló de la Plana, s'hi accedeix des de Onda per la carretera CV-20, des de Castelló es completen en uns 45 o 50 minuts.

RECORREGUT
El recorregut circular amb un tram inicial de gran pendent, permet extraordinàries vistes de la Vall de riu Millars i de la Serra d'Espadàn.
L'itinerari s'inicia al Jardí Botànic de Espadilla per seguir per el Barranc i la font de la Piqueta, l'Olla i el barranc Carboneras, des del qual s'accedeix al cim.
La ruta transcorre gairebé en la seva totalitat per un sender, marcat (PR-CV314).

0 min. (0 km.): Jardí Botànic de Espadella (294 m)
20 min. (1 km.): Barranc de la Piqueta un tram dur per la pendent del terreny
32 min. (2,26 km.): Font de la Piqueta. Des de la font es segueix el camí de l'esquerra per creuar novament el Barranc de la Piqueta.
52 min. (3,33 km.): El camí segueix entre una variada vegetació amb plantes aromàtiques. En aquest tram hi ha senyalització confits de pedra.
1h 16 min. (4.700 km): Arribem a una cruïlla assenyalat amb pal indicatiu que assenyala el camí cap a Peña Saganta.
1h 28 min. (5, 630 km): Penya Saganta. Des del cim podrem admirar la magestuosos del Penyagolosa, segon cim en alçada del País Valencià.
Des del cim baixarem pel mateix itinerari d'ascensió fins a la cruïlla seguint cap a Espadilla per l'est, ruta contrària a la empleats en l'ascensió.
1h 55 min. (7,36 km): En el camí passarem al costat d'un aljub. Per tot seguit arribar a un cruilla senyalitzat en el qual s'indica Aiòder i Espadilla, seguirem al capdavant cap a Espadilla per mitja vessant.
2h 50 min. (11,4 km.): Cruïlla cap al Castell de Espadilla situat a 546 m. d'altura en una cresta rocosa. D'origen àrab es troba en ruïnes.
3h (12 km.): Espadilla

ÈPOCA ACONSELLABLE 
Tot l'any. A l'estiu s'aconsella fer l'ascensió a primera o darrera hora del dia.

LLOCS D'INTERÈS
Mereix l'atenció el riu Millars en el qual és possible refrescar-se en una piscina natural. En el terme hi ha un bon nombre de fonts com la de Meli, Piqueta, Sastre, Silvia i Turis.
També destaquen les coves i cavitats com la Cova Negra, l'avenc de Saganta o l'avenc de Saganta.
Art rupestre en una cova del riu Chico.

EQUIPACIÓ
Motxilla, gorra o barret, ulleres i roba protectora a l'hivern. A l'estiu la calor permet roba lleugera. L'ascensió es pot realitzar amb sabatilles encara que s'aconsella que tinguin una bona sola per superar els trams rocosos. Màquina fotogràfica i prismàtics. Cantimplora amb aigua Ascensió realitzada el 2008

GASTRONOMIA
Típica de la zona destacant l'olla casolana i la carn de caça especialment el senglar del qual abunden els exemplars.

ON MENJAR
A Espadilla: Bar Saganta: Tel 964 619 046 (encara que no hi ha servei de restaurant ningú es queda sense menjar)

DIRECTORI DE SERVEIS
Ajuntament de Espadilla: Tel 964 619 051

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada