3 de juliol del 2009

SANT SALVADOR DE LES ESPASES (412,9 m.) des de Olesa de Montserrat


  • CIM: Sant Salvador de les Espases (412,9 m.)
    COMARCA: Baix Llobregat
    HORARI: 3 h. (2 h. + 1 h.)
    DESNIVELL: 475 m
    DIFICULTAT: fàcil

  • RESUM
    Aquest cim, tot un símbol del excursionisme, es troba situat a la serralada prelitoral catalana, davant de Montserrat, del que resta separat pel Llobregat en el lloc denominat del congost del Cairat. Format de sediments, argiles i calcàries en forma de conglomerats, les seves aigües marxen al nord i ponent cap al torrent de Sant Salvador i la resta cap al de l’Afrau. Tots dos s’ajunten a l’alçada de La Puda abans d’arribar al Llobregat.
    L’excursió és senzilla i molt agradable, sobretot al hivern. El recorregut permet pujar al Puig Cendrós, amb molt bones vistes sobre els Pirineus, fet que no tindrem des de Sant Salvador i també permet gaudir d’un singular, esvelt i molt acinglerat cim, on se sap que des de l’any 895 hi havia edificat un castell del que només resten els fonaments d’una torre circular al cap damunt. De l’ermita, molt humil i pertanyent al castell, se’n tenen referències des del segle XI i consta d’una nau, un cobert annexa, la cambra de l’ermità i una cisterna. Al 1715 fou abandonada i restaurada al 1784 i al 1929.

    ACCÉS PER CARRETERA.
    Amb automòbil ens hem de dirigir a la vila de Olesa de Montserrat. Si anem amb el ferrocat haurem d’anar des de l’estació fins el cap damunt de la vila, on hi ha el barri de Les Planes i un Poliesportiu. Venint de Barcelona o Lleida, haurem d’anar per la A-2 fins Abrera, on trobarem que naix la carretera C-55 que porta cap a Manresa. Prenem aquesta C-55 i de seguit trobarem i sortirem per la sortida que diu Olesa de Montserrat sud. Just sortir de la carretera, entrem a la vila pel carrer Verdaguer que seguim fins el primer semàfor. Aquí girem a l’esquerra pel carrer Macià fins una rotonda, on seguirem camí del Barri de Les Planes i prendrem el carrer Priorat. Aquest carrer el seguirem fins el seu final i allí girarem a la dreta, per agafar el segon carrer a l’esquerra que s’anomena Urgell. Aquí ja veurem el Poliesportiu i aparcarem al seu darrera.


    TRANSPORT PÚBLICFerrocarril:
    FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya) Fins Olesa de Montserrat
  • Autobús: 

  • RECORREGUT
    En resum, l’excursió segueix una pista que, en direcció nord, va de flanc pel vessant esquerra del torrent de la Creu Beca. Al seu final hi ha el coll d’Espases. D’aquest coll voltem un pel a llevant fins el pla Fideuer, on pugem direcció ponent al Puig Cendrós. Al baixar voltem el pla pel nord fins el coll de Bram. Aquí ja, en direcció sud-oest, baixarem fins Sant Salvador.
    Les referències més importants i horaris, sense comptar parades, son:

    0 minuts: Poliesportiu. (160 m.) Sortim seguint una pista forestal planera que marxa, entre camps, direcció nord. A 200 metres trobem un trencant i un pal indicador. D’acord les seves instruccions seguim cap a la dreta direcció al Puigventós, deixant la que va de front.
    10 minuts: Dipòsit. (170 m.) Cercat amb tanca metàl·lica. El deixem a la nostre esquerra, la pista també fa un gir a l’esquerra i enfila, en suau pujada i de flanc, el vessant esquerra de la vall del torrent de la Creu de Beca.
    30 minuts: Reserva Puigventós. (280 m.) Trobem un rètol anunciador de la reserva i també algun altre de refugi de fauna salvatge. Seguim la pista per entre matollar i algun camp de conreu. Anem fins el fons de la vall, passem el torrent i deixem ja a l’altre banda de la vall, un rètol anunciador de Santa Salvador. Arribem al coll.
    50 minuts: Coll d’Espases. (390 m.) A l’esquerra un aparcament de vehicles. Davant un gran pessebre de disseny i una taula d’orientació. A la dreta un monument, un picnic, un rètol amb prohibicions i la pista que seguim, ara barrada a vehicles, per terreny de matolls, amb antics bancals de conreu. Fem una baixada (-5 m. ) i arribem a un pla.
    1 hora i 5 minuts: Pla Fideuer (450 m.) En arribar-hi, trobem diversos indicadors i a ma esquerra, entre els primers, n’hi ha un que marca el camí al Puig Cendrós. Ens hi enfilem seguint la carena descoberta, per matollar, direcció ponent i en pujada no gaire forta.
    1 hora i 15 minuts: Puig Cendrós (494 m.) Ample, arrodonit, terrós i amb bones vistes dels Pirineus, cosa que no veurem des de Sant Salvador. Tornem a Pla Fideuer.
    1 hora i 20 minuts: Pla Fideuer (450 m.) Seguim la pista cap a l’esquerra, fem un petit tros del pla, deixant diversos indicadors i unes banques i arribem a un pal indicador. Aquest diu que recta a Vacarisses, a la dreta al Puigventós i a l’esquerra, per on seguim, un corriol. Anem en suau pujada, passem una llastra de pedra conglomerada i arribem a una carena.
    1 hora i 25 minuts: Sant Bernat de Mentó (490 m.) Saltem a l’altre banda de la carena per un indret on hi ha un cartell d’aquest sant, canonge que es dedicà a construir refugis als cims dels Alps per a peregrins i que morí al 1.081. Baixem per camí, de flanc, per la banda nord de la muntanya, ara amb més arbres - alzina i arboç -, fins un coll.
    1 hora i 35 minuts: Coll de Bram (445 m.) Planer, amb una pista que hi arriba per la nostre dreta. Pal indicador no gaire encertat. Seguim en baixada per ampla camí i al cap de 100 meres trobem un cartell indicador que ens adreça per un camí molt ben arranjat a la nostre esquerra. Deixem unes pintures que marxen cap a la dreta. Seguim baixant pel camí.
    1 hora i 50 minuts: Peu del cim. (380 m.) Arribem a un pla on trobem un cartell que indica a la dreta cap a l’Antobella i enfilem el camí, ara pedregós i amb graons, a l’ermita i al cim.
    1 hora i 55 minuts: Sant Salvador de les Espases. (413 m.) Passem per dins del cobert de l’ermita i per l’altre banda pugem unes escales fins el mateix cim. Aquest és pedregós acinglerat i allargassat. Disposa d’una creu de ferro, restes del castell i no té gaires vistes.
    Baixada desfent el camí d’anada.

    ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L’ASCENSIÓ
    Aquest camí es pot fer tot l’any, llevat als mesos d’estiu on la calor pot fer molt penosa l’ascensió. Recomanem fer-la al hivern.

    PUNTS D’INTERÈS
    El cim conté restes dels fonaments d’una torre del castell de les Espases, del que se’n té antecedents de l’any 895. Al peu l’ermita del castell, que consta d’una nau tancada, un cobert amb dos grans taules i llar de foc i una casa i cisterna de l’ermità. Des del cim només tenim vista sobre la serra de l’Hospici que tenim al nord, Montserrat i Martorell que resten a ponent i al sud el cim de Puig Cendrós.

    CLIMA I VEGETACIÓEl clima és Mediterrani i molt influenciat per la marinada. Terreny molt sec i on és difícil trobar dies de fred inclòs al hivern. Forta xafogor a l’estiu. La vegetació està composta també de plantes de clima mediterrani i on hi destaquen el pi, l’alzina i l’arboç.

    EQUIPAMENTMotxilla, gorra o barret i roba protectora del vent al hivern. Fora d’aquesta època, es pot anar en calça curta. L’excursió es pot fer en wambes. És recomanable una màquina de retratar i uns llargavistes. No trobarem aigua, així que cal dur-la.
    Barcelona 6 de març de 2009

    DIRECTORI DE SERVEIS
    Ajuntament d’Olesa e Montserrat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada